Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii servicii intracomunitare de la furnizor neplatitor de TVA. Ce regim fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 30 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii, servicii intracomunitare, declaratia 390, furnizor

In analiza urmatoare, avem cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA lunar si impozit pe profit trimestrial. Firma a incheiat in luna aprilie 2017 un contract de prestari servicii cu o firma din alt stat UE (neplatitoare de TVA la ei in tara si nici nu are TVA de servicii intracomunitare). Nu exista nici in VIES. Acestia vor presta in tara straina servicii folosind mana de lucru pentru un contract castigat de firma din Romania.

Salariatii de acolo, angajati la firma straina, lucreaza ca vanzatori sau asistenti servicii clienti. Societatea straina a facturat catre firma din Romania prestari servicii cu taxare inversa.
 
Vom vedea care este baza legala, cum se procedeaza din punct de vedere al TVA-ului si daca trebue inregistrata operatiunea in decontul de TVA.
 
Potrivit art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei.
 
Societatea din Polonia este o persoana impozabila. Formularul 390 Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (OPANAF 591/2016) se depune lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal, numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana.
 
Deci locul prestarii este in Romania si factura se declara in formularul 390 ca achizitie serviciu (cod S). Prin acest formular, in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S) se va inscrie codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila.
 
In decontul de TVA declarati operatiunea la randul 7 si 20, cu preluare la randurile 7.1 si 20.1.
In concluzie, pentru achizitiile de servicii intracomunitare, pentru care locul prestarii se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, se aplica taxare inversa. Achizitiile se declara in decontul de tva si in declaratia 390.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii servicii intracomunitare de la furnizor neplatitor de TVA. Ce regim fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016