Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Utilizare E-Factura. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iun. 2022
Utilizare E-Factura. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuri
Tags: utilizare e-factura, e-factura, relatia b2c

Societatea noastra desfasoara activitatea de comert cu amanuntul a incaltarilor. Majoritatea clientilor nostri sunt persoane fizice, pentru care se elibereaza doar bon fiscal, insa sunt si situatii in care clientii solicita emiterea unei facturi catre o anumita firma.

 In acesta situatie, a vanzarii in magazin cu factura catre persoane juridice, suntem obligati sa ne inrolam in Registrul RO e-Factura si sa emitem e-factura, in situatiile respective?

Dar pentru vanzarile in cadrul aplicatiei Emag, unde la fel, marea majoritate a clientilor sunt persoane fizice, si foarte rar, persoane juridice?

Care este data maxima pana la care trebuie sa trimitem cererea de inrolare si care este procedura pentru inscriere? Va multumim!

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 
 
Potrivit OUG nr. 130/2021 adoptata la finele anului trecut, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:
 
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
 
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
 
Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala.
Potrivit art 1 din Ordinul ANAF nr. 12/2022 privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B, printre produsele cu risc fiscal ridicat pentru care trebuie emisa factura electronica incepand cu 1 iulie 2022, figureaza la pozitia 5 numita Imbracaminte si incaltaminte urmatoarele produse de incaltaminte:
- COD NC 6401 - Incaltaminte etansa cu talpi exterioare si fete din cauciuc sau din material plastic, a carei fata nu a fost nici fixata de talpa exterioara prin coasere sau prin nituri, cuie, suruburi, stifturi sau dispozitive similare, nici formata din diferite parti asamblate prin procedee similare
- COD NC 6402 - Alta incaltaminte cu talpi exterioare si fete din cauciuc sau din material plastic
- COD NC 6403 - Incaltaminte cu talpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturala sau reconstituita si cu fete din piele naturala
- COD NC 6404 - Incaltaminte cu talpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturala sau reconstituita si cu fete din materiale textile
- COD NC 6405 - Alta incaltaminte
 
Asadar, daca sunteti un furnizor/vanzator de produse cu risc fiscal ridicat (respectiv incaltaminte) trebuie sa emiteti factura electronica.
 
Pentru inscriere in sistemul RO e-factura se foloseste Spatiul Privat Virtual (SPV) din modulul Factura Electronica unde completati 084 CERERE privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/ renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura cu datele societatii si apasati butonul trimite. Ulterior veti primi aprobarea de a utiliza sistemul RO e-factura si veti putea utiliza acest sistem in luna urmatoare inregistrarii.
 
Sistemul national de facturare electronica RO e-Factura nu este prevazut pentru relatia B2C (societate-persoane fizice) deoarece in acest caz este obligatorie emiterea de bonuri fiscale conform OUG 28/1999. Emiterea facturilor nu mai este obligatorie potrivit prevederilor art. 319 alin. 10 lit. a din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care clientii solicita si factura pe langa bon fiscal, dupa cum se arata la art. 1 alin. 2 din OUG 28/1999. In situatia in care persoanele fizice solicita, pe langa bon fiscal, si factura, utilizarea sistemului RO e-Factura nu este obligatorie, cu exceptia facturilor emise titularilor voucherelor de vacanta de catre operatorii structurilor turistice.
 
In concluzie, pe relatia B2B, utilizarea sistemului este obligatorie doar pentru produsele cu risc fiscal ridicat, iar pe relatia B2C este obligatorie utilizarea sistemului doar in cazul facturilor emise catre persoanele fizice titulare ale voucherelor de vacanta acordate de institutiile publice.
 


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Utilizare E-Factura. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuri":
Rating:

Nota: 4.05 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016