Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform ANAF, sistemul national privind factura electronica RO e-Factura a fost creat in vederea punerii la dispozitia operatorilor economici a unui serviciu electronic pentru emiterea si primirea facturilor.
Standardizarea sistemului de facturare electronica la nivel international are beneficii semnificative in ceea ce priveste functionarea economiilor, impactul asupra mediului si reducerea sarcinilor administrative.
Informatii generale
In Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023 a fost publicata Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung prin care s-au adus modificari referitoare la facturarea electronica.
Aceste modificari au ca scop implementarea etapizata a Deciziei de punere in aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a Romaniei sa introduca o masura speciala de derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Decizia permite Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, sa instituie facturarea electronica obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei.
Cum se acceseaza si utilizeaza sistemul RO e-Factura
Pentru utilizarea si accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie sa fie inregistrati in Spatiul Privat Virtual (SPV).
Pentru inregistrarea in Spatiul Privat Virtual operatorii economici pot accesa informatiile disponibile pe site-ul ANAF.
Pentru a primii atentionari la adresele de e-mail completate in SPV trebuie sa fie exprimata optiunea in acest sens.
Aceste atentionari sunt trimise in situatia in care utilizatorul nu a descarcat documentul in termen de 24 ore de la publicarea in SPV.
De asemenea informatii suplimentare privind inregistrarea in SPV sunt disponibile pe canalul de Youtube al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Emiterea/transmiterea unei facturi in format XML se poate realiza prin doua metode:
I. Servicii web - utilizarea unei aplicatii proprii, prin interconectarea cu sistemul RO e- Factura folosind o serie de micro-servicii expuse sub forma unei API (Application Programming Interface);
II. Incarcare web - utilizarea aplicatiei puse la dispozitie in mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Astfel, in cazul in care nu dispuneti de o aplicatie proprie pentru generarea facturii electronice, puteti utiliza aplicatia gratuita pentru completarea datelor de facturare si transmiterea facturii electronice.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-FACTURA: Cum trebuie sa procedati daca ati primit de doua ori aceeasi factura in SPVE-FACTURA: Ce amenzi se aplica contribuabililor care NU depun facturile la timpE-FACTURA in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaOUG 30/2024. Doua noutati importante privind aplicarea amenzilor E-FACTURAControale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Ultimele articole
E-FACTURA in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-FACTURA in acest anEmitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?E-FACTURA in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CE-FACTURA: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVNou ghid E-FACTURA: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraArticole similare
Firme inregistrate in E-Factura. Situatii in care este OPTIONALA utilizarea sistemului in relatia B2GPrestari servicii catre o institutie publica. Obligatii privind e-FacturaIn RO e-Factura nu vor fi transmise facturile electronice prevazute la art. 6 din O.U.G. nr. 120/2021UTILIZARE E-FACTURA. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuriSistemul RO e-Factura: Facturile de avans trebuie raportate in platforma?Ultimele articole
E-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaReminder ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciANAF a transmis contribuabililor informari cu privire la raportarea facturilor in E-FacturaE-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?Procedura de inregistrare si UTILIZARE E-FACTURA pentru firmele care comercializeaza confectii textile cu ridicata si cu amanuntulAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"