Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul RO e-Factura: Facturile de avans trebuie raportate in platforma?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2022
Sistemul RO e-Factura: Facturile de avans trebuie raportate in platforma?
Tags: e-factura, utilizare e-factura, facturi de avans

Suntem societate cu mai multe obiecte de activitate, respectiv: - vanzare si inchiriere de constructii noi, catre persoane fizice si juridice; - comert cu piese auto si servicii auto catre persoane fizice si juridice (inclusiv institutii publice). Suntem obligati la inscriere pe E-factura cu formular 084? Care facturi suntem obligati sa incarcam pe platforma, doar cele cu risc ridicat sau odata inscrisi trebuie toate? Facturile de avans ce fac obiectul unei viitoare livrari de constructii noi trebuie raportate in platforma? Multumim!

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
 
Inscrierea in sistemul RO e Factura este optional.
 
Transmiterea facturii in RO e Factura este obligatorie in relatia B2G (in anumite situatii pentru achizitii publice) si pentru facturarea de produse cu risc fiscal (constructii noi).
 
Avand in vedere prevederile Legii 139/2022 prin care se modifica OUG 120/2021 se prevede obligativitatea transmiterii facturilor prin sistemul RO e-factura in relatia B2G,in anumite situatii insa.
 
Cand intervine mai exact obligativitatea pe relatia B2G?
 
Facturile catre institutiile publice se emit normal si se trimit prin RO e-factura doar acele facturi legate de achizitii publice (conform legii 98/2016, 99/2016 si 100/2016, O.U.G. nr. 114/2011) daca acele livrari/prestari servicii nu se incadreaza in prevederile legale legate de achizitii publice si nu se afla prevazute in exceptiile din acele legi.
 
Articolul II din Legea 139/2022
 
Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronaica RO e-Factura.
 
Prin urmare este obligatorie transmiterea (nu inrolarea in sistem) a tuturor facturilor in relatia B2G definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021.
 
m) relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice;
 
Daca acele servicii /vanzari nu sunt in contextul unui contract de achizitii publice efectuate de institutia publica respectiva, nu sunt reglementate de legea 98/2016, 99/2016 si 100/2016, O.U.G. nr. 114/2011 atunci nu exista obligativitatea transmiterii prin RO e Factura.
 
La vanzarea de constructii noi mai trebuie sa transmiteti in RO e Factura, la vanzarea efectiva a constructiei.
 
Pentru ambele sisteme mentionate anterior (atat B2B cat si B2G) se declara atat facturile de avans, cat si cele de storno avans, de reduceri acordate ulterior, precum si cele storno referitoare la factura emisa initial; corectarea facturilor transmise se va putea face doar prin stornare.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Sistemul RO e-Factura: Facturile de avans trebuie raportate in platforma?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016