Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata facuta catre un tert in numele societatii debitoare. Cum gestionati facturile corect!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: facturi, facturi de avans, plata tert

In analiza urmatoare, avem situatia in care o societate emite ocazional facturi de avans pe numele unui beneficiar si incaseaza aceste facturi din contul altei persoane. Alta persoana achita facturile prin banca. Societatea are facturile emise pe un nume si incasate din contul altei persoane care specifica cand plateste si data facturii. Vom vedea in ce masura este corect ca firma sa pastreze facturile, sa le incaseze sau daca e necesara stornarea acestor facturi si emiterea lor pe numele persoanei care a platit.

Iata raspunsul specialistului:
 
Plata facuta de un tert este reglementata prin Codul civil, care prevede la art. 1472 ca plata poate fi facuta de orice persoane, chiar daca este un tert in raport cu acea obligatie.
 
La art.1474 Cod Civil, se arata ca societatea creditoare este datoare sa refuze plata oferita de tert daca debitorul l-a incunostiintat in prealabil ca se opune la aceasta, cu exceptia cazului in care un asemenea refuz l-ar prejudicia pe creditor.
In celelalte cazuri, societatea creditoare nu poate refuza plata efectuata de tert, persoana fizica, decat daca natura obligatiei sau conventia partilor impune ca obligatia sa fie executata numai de debitor, respectiv societatea care avea obligatia platii avansului.
 
Conform art.1474 alin. (3) Cod civil, plata facuta de un tert (persoana fizica), in numele societatii debitoare, stinge obligatia daca  este facuta pe seama debitorului. In acest caz, persoana fizica, tertul care a platit in numele societatii debitoare, nu se subroga in drepturile creditorului platit decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.
 
Astfel, daca incasarea se efectueaza prin banca , ar fi bine ca la specificatie in afara de nr si data factura  sa se  specifice ca plata este facuta in numele societatii/persoanei fizice debitoare.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata facuta catre un tert in numele societatii debitoare. Cum gestionati facturile corect!":
Rating:

Nota: 4.64 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016