Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

E-Factura: Cum sa stornezi facturile emise gresit in SPV si inregistrate ulterior in contabilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2025
E-Factura: Cum sa stornezi facturile emise gresit in SPV si inregistrate ulterior in contabilitate
Tags: e-factura, facturi emise gresit, stornare facturi

Implementarea sistemului national RO e-Factura a adus o digitalizare accelerata a procesului de facturare in Romania, oferind un cadru standardizat pentru transmiterea si prelucrarea automata a facturilor. Cu toate acestea, pot aparea situatii in care o factura este emisa catre un destinatar gresit sau contine erori de completare. In astfel de cazuri, corectarea trebuie sa respecte atat regulile contabile si fiscale, cat si fluxul specific impus de sistemul RO e-Factura.

In acest articol vom vedea un caz concret in care o factura emisa si transmisa prin e-Factura catre un client gresit a fost deja comunicata prin SPV, iar destinatarul a inregistrat-o in contabilitate in mod eronat. Ce pasi trebuie urmati pentru a remedia aceasta situatie? Care sunt implicatiile fiscale si ce trebuie sa faci pentru a respecta legislatia in vigoare? Citeste mai departe pentru a afla solutia corecta, conform Codului fiscal si O.U.G. nr. 120/2021.

Ce este RO e-Factura?

Sistemul de facturare electronica, denumit E-Facturapus la dispozitie de Ministerul Finantelor, este un mecanism modern care permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor electronice prin intermediul serverului ANAF

Este de mentionat faptul ca prin acest sistem informatiile din facturile clasice despre furnizori si clienti vor fi stocate intr-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea lor electronica si automata.

Ce reprezinta factura electronica?

Factura electronica este factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea sa electronica si automata.

Ce elemente trebuie sa cuprinda facturile electronice

Asa cum apare la art. 4 din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, structura facturii electronice respecta:

a) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;
b) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;
c) continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3.

Care sunt elementele facturii electronice

Elemente principale ale facturii electronice sunt:
a) identificatorii de proces si de factura;
b) data facturii;
c) informatii privind identificarea operatorului economic care a livrat bunurile/produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrarile;
d) informatii privind destinatarul facturii electronice;
e) informatii privind beneficiarul platii;
f) informatii privind reprezentantul fiscal al emitentului;
g) identificarea tipului de bunuri/produse livrate, servicii prestate sau lucrari executate;
h) referirea la contractul de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si servicii, precum si, dupa caz, la contractul de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii;
i) detalii privind executarea lucrarilor, livrarea bunurilor/produselor sau prestarea serviciilor;
j) instructiuni de plata;
k) informatii privind creditari sau debitari;
l) informatii privind pozitiile de pe factura;
m) defalcarea TVA;
n) totalul facturii.

Acces e-Factura in SPV

Pentru a avea acces la E-Factura in SPV trebuie sa urmariti mai multi pasi, dupa cum urmeaza:

1. Obtinerea certificatului digital digital

Alegeti unul din furnizorii de servicii de incredere calificate ca sa obtineti un certificat digital calificat pentru semnatura electronica. Alegeti furnizorul si mai apoi urmati pasii indicati, insa in general ar trebui sa fie acestia:

-accesezi formularul de inregistrare;

-selectati optiunea ''obtinere'';

-selectati ''perioada de valabilitate'';

-completati datele de facturare;

-completati datele de livrare;

-incarcati documentele necesare.

De ce documente aveti nevoie?

a) Pentru persoane juridice:

-declaratie;

-Conditii Generale - 2 exemplare semnate de utilizator;

-Contract -2 exemplare semnate de reprezentatul legal;

-Copie a actului de identitate(semnat si marcat Conform cu originalul);

-Copie a certificatului de inregistrare a persoanei juridice(semnat si marcat Conform cu originalul);

-Dovada platii

Pentru a vedea continuarea, dar si alte informatii despre sistemul E-Factura, click pe ACEST articol»

 

Factura emisa eronat in SPV? Iata cum o stornezi corect

Avem situatia urmatoare. O societate a emis o factura catre clientul X. La livrarea marfii, se solicita emiterea facturii catre clientul Y, apartinand aceluiasi administrator. Pentru a "corecta" greseala, se corecteaza factura initiala la rubrica cumparator, restul datelor raman valabile. Ambele facturi ajung in SPV.

Societatea X, in loc sa respinga factura pentru nu reprezenta un serviciu prestat, inregistreaza in contabilitate factura. Acum pentru a corecta cu adevarat situatia, cum trebuie facut?
In evidenta furnizorului nu exista inregistrata o factura catre societatea X, exista doar transmiterea facturii initiale in SPV. Daca face acum o factura de stornare, se trimite in e-factura, dar in contabilitate nu are ce storna.

Raspunsul specialistului:

Avand in vedere faptul ca a transmis in SPV factura emisa pe numele societatii X, furnizorul A trebuie:

  • sa inregistreze in contabilitate valoarea facturii emise;
  • sa completeze jurnalul pentru vanzari cu factura emisa;
  • sa efectueze raportarea fiscala (decontul de TVA cod 300) si informativa (declaratia cod 394) in care include si valoarea acestei facturi, dar numai daca factura emisa eronat nu este  stornata pana la termenul de raportare TVA.

Astfel, daca o factura este emisa si transmisa in SPV, aceasta trebuie inregistrata in evidenta contabila si fiscala a emitentului, fara a fi ignorata.

Deci, in prima etapa furnizorul trebuie sa inregistreze contabil si fiscal factura emisa pe numele lui X, urmand ca, in a doua etapa, sa emita o factura de stornare/corectare a acesteia conform prevederilor art. 330 din Codul fiscal. Daca factura initiala a avut codul 380, factura de corectie are codul 381 (Nota de creditare).  

Totusi, de retinut este faptul ca, pentru stornarea facturii de catre emitent, clientul X trebuie sa transmita furnizorului un mesaj conform prevederilor art. 4 alin. (9) din O.U.G. nr.
120  din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania,
“ (9) In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.”

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016