Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ajustarea TVA-ului in cazul clientilor intrati in faliment presupune ajustarea bazei de impozitare a TVA in conformitate cu prevederile art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Daca intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.
Prin aplicarea prevederilor art. 287 lit. d) din Codul fiscal, in baza prevederilor art. 287 lit. d) din Codul fiscal se poate proceda la ajustarea bazei de impozitare, cu consecinta reducerii TVA colectata initial, pe baza hotararii judecatoresti de intrare a clientilor in faliment. In acest scop se vor emite facturi de stornare, in rosu, dar care nu trebuie si comunicate clientilor respectivi, dupa cum se arata la art. 330 alin. (2) din Codul fiscal.
In privinta cotei de impozitare, se va aplica cota in vigoare la momentul emiterii facturilor initiale, prin aplicarea prevederilor art. 282 alin. (9) din Codul fiscal si pct. 25 alin. (2) din Normele metodologice conform carora, in cazul evenimentelor care implica ajustarea de la art. 287 din Codul fiscal, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota si regimul de impozitare ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
Pe factura se va face urmatoarea mentiune, de exemplu: “Stornare facturii nr… din data, ca urmare a falimentului beneficiarului conform Hotararii nr. .........din data…….., iar la rubrica TVA se mentioneaza: Ajustare TVA conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Ajustarea TVA se raporteaza in decontul de TVA (cod 300) la rd. 16 “Regularizari taxa colectata”, cu semnul minus.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
De asemenea factura se raporteaza in declaratia 394, in luna in care a fost emisa, cu semnul minus.
Inregistrari contabile in cazul falimetului clientului:
Anulare provizion:
491 = 7814
- intrarea in falimet a clientului in anul current:
654 = 4111/4118 valoarea fara TVA
Si ajustarea TVA:
4111/4118 = 4427 storno (valoare cu semnul minus).

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentar fiscal: TVA la transferul de activeAJUSTARE TVA pentru bunurile degradate predate catre unitati de colectareAjustarea TVA la minusul de inventar. Facem raportarea prin decontul de TVA?Hala de fabricatie. AJUSTARE TVAAjustarea sumei TVA deduse la retragerea optionala. Cum procedam?Ultimele articole
TVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Platitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneMijloace fixe. Ajstarea TVA in cazul casarii mijloacelor fixe + un exemplu util contribuabililorAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAArticole similare
Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anImportant: daca aveti CLIENTI IN FALIMENT nu uitati ca puteti ajusta TVA pe facturile neincasateProvizioane pentru CLIENTI IN FALIMENT. Cum procedam?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"