Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Important: daca aveti clienti in faliment nu uitati ca puteti ajusta TVA pe facturile neincasate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2011
Tags: tva, registrul comertului, codul fiscal, impozitul pe profit

Data fiind situatia economica actuala se intampla din ce in ce mai des ca o companie sa aiba clienti asupra carora s-a deschis procedura de faliment. Dupa constituirea provizioanelor de 100% asupra ...


Data fiind situatia economica actuala se intampla din ce in ce mai des ca o companie sa aiba clienti asupra carora s-a deschis procedura de faliment. Dupa constituirea provizioanelor de 100% asupra creantelor respective se presupune ca procedura de faliment se incheie si societatile "datornice" sunt radiate, conform Registrului Comertului.
 
Intr-un astfel de caz, de obicei, clientii raman in contabilitate tot in contul 411, de aceea apare intrebarea legitima: cum pot fi ei scosi din acest cont, avand in vedere ca sunt radiati?
 
In opinia noastra scaderea din contabilitatea financiara se realizeaza prin articolul contabil:
 
664 ”Pirderi din creante” = 4111 “ Clienti” cu suma creantei pierdute.
 
Aceasta cheltuiala este deductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal
 
In acelasi timp nici provizionul nu mai are obiect, astfel incat consideram ca acesta se va relua la venituri prin inregistrarea
 
1518  “ Alte provizioane”  (sau alt cont unde au fost inregistrate) =  7812 ”Venituri din provizioane”.
 
In functie de modul cum a fost constituita cheltuiala (deductibila/nedeductibila) si venitul din provizioane este impozabil/neimpozabil. Astfel daca cheltuiala a fost deductibila, atunci venitul din provizion este impozabil. In cazul in care cheltuiala cu provizionul a fost nedeductibia atunci venitul este neimpozabil conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.
 
Din punctul de vedere al contabilitatii de gestiune, nu ne putem pronunta avand in vedere ca acesta sectiune, contabilitatea de gestiune, este condusa de fiecare societate comerciala in mod individual in functie de particularitatile proprii, iar prevederile cu caracter general stabilite de OMFP 1826/2003, privind contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor, nu dispun asupra clientilor in faliment.
 
Astfel, probabil din softul de contabilitate, in momentul in care se va efectua inregistrarea cu cheltuiala cu creanta se va putea anula si pozitia de cont de client.
 
Un amanunt foarte important: consideram necesar sa va precizam ca aveti dreptul sa ajustati TVA de pe facturile neincasate pentru clientii declarati in faliment, in senusul reducerii bazei de impozitare conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Important: daca aveti clienti in faliment nu uitati ca puteti ajusta TVA pe facturile neincasate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016