Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi prevederi privind regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele in inactivitate temporara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: oanaf 1221/2009, regim declarare derogatoriu, inactivitate temporara, impozitul, formularul 100

In caz de inactivitate temporara contribuabilii pot solicita organelor fiscale alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de ANAF in conditiile reglementate de OANAF 1221/2009.


Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:

   a) formularul 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs;
   b) formularul 101 «Declaratie privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04;
   c) formularul 112 «Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate», cod 14.13.01.01/d.u;
   d) formularul 104 «Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor», cod 14.13.01.01/dv;
   e) formularul 120 «Decont privind accizele», cod 14.13.01.03;
   f) formularul 130 «Decont privind impozitul la titeiul din productia interna», cod 14.13.01.05;
   g) formularul 300 «Decont de taxa pe valoarea adaugata», cod 14.13.01.02.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate aceste obligatii de declarare inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.
Pe perioada aplicarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii nu au obligatia depunerii acestor declaratii. Prin exceptie, pentru fractiunea de an fiscal aflata in afara perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii au obligatia depunerii declaratiilor prevazute la b), e) si f) la termenele prevazute de lege.

Regimul derogatoriu poate fi aprobat pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.

Pot beneficia de regimul derogatoriu persoanele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

   a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
   b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
   c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
   d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;

   e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
   f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
   g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
   h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din legea mentionata.

Pentru obtinerea regimului derogatoriu contribuabilii trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal in a carui evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii, prin care declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile pentru aplicarea regimului si mentioneaza perioada pentru care solicita regimul de declarare derogatoriu.

In cazul societatilor, odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre oficiul registrului comertului privind starea societatilor, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.
In cazul contribuabililor, persoane fizice autorizate potrivit OUG 44/2008 sau persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale, odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz.

Daca cererea este aprobata organul fiscal emite Decizia privind aprobarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu, decizie ce cuprinde atat perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care acesta a fost aprobat.

Daca cererea este respinsa organul fiscal emite Decizia privind respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu, decizie ce va cuprinde motivatia respingerii.

Regimul de declarare derogatoriu aprobat isi inceteaza valabilitatea:
la data aprobata pentru incetarea acestuia;
incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare dintre conditiile pentru aplicarea acestui regim.
incepand cu luna in care, potrivit legii, in sarcina contribuabilului sunt instituite noi obligatii declarative pentru impozite, taxe si contributii datorate la bugetul de stat. Aceasta prevedere a fost introdusa prin OANAF 2097 publicat in Monitorul Oficial nr. 634 din 20.08.2015.

In cazul incetarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilul va reintra din oficiu in regimul normal de declarare.

Prelungirea perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu este posibila numai dupa aprobarea unei noi cereri de acordare a regimului, cu respectarea procedurii si a conditiilor prevazute de OANAF 1221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu.

Pentru celelalte declaratii fiscale sau declaratii informative, altele decat cele supuse regimului derogatoriu, pentru care contribuabilii au, potrivit legii, obligatia depunerii la organele fiscale, termenele de depunere si procedurile de administrare aplicabile sunt cele prevazute de legislatia fiscala in vigoare.




Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi prevederi privind regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele in inactivitate temporara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016