Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum aplicam impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 20 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: microintreprinderi, codul fiscal, legea 227/2015

Informam contribuabilii ca in Monitorul Oficial nr.817/3.11.2015 a aparut O.U.G. nr.50/ 2015 prin care au fost aduse modificari si la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Astfel, coroborand prevederile acestor acte normative, referitor la impozitul pe veniturile microintreprinderilor se precizeaza urmatoarele:


O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor, prevazute la art. 48 alin. (6) din Legea nr.227/2015 ( respectiv activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale);

b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

a). 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b). 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c). 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati."

Pentru persoanele juridice romane nou-infiintate, care au cel putin un salariat si sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane, potrivit legii. Cota de impozitare se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Aceste prevederi se aplica daca, in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:

- lichidarea voluntara prin hotararea adunarii generale, potrivit legii;
- dizolvarea fara lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporara, potrivit legii;
-declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile
secundare, potrivit legii;
-majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi
actionari/asociati;
-actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute. Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective. Definirea termenului de salariat se regaseste la art.51, alin.(4) din Legea nr.227/2015.

in cazul in care in cursul anului , numarul de salariati se modifica , cotele de impozitare de mai sus se aplica in mod corespunzator , incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Limitele fiscale prevazute mai sus se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal."

Contribuabilul, persoana juridica nou infiintata precum si cea care depaseste plafonul de 100.000 euro/ ponderea veniturilor din consultanta si management este de peste 20%, are obligatia sa comunice organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile  microintreprinderilor, prin completarea si depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane juridice si alte asocieri fara personalitate juridica, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora.
Prevederile Legii nr.227/2015, modificata prin OUG nr.50/2015 intra in vigoare incepand cu
1 ianuarie 2016.


Sursa: ANAF

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Cum aplicam impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2016?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturiNoutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016