Tags: iesire din evidenta, platitor tva, evidenta platitorilor de tva, declaratia 010
In analiza de mai jos, avem o microintreprindere cu TVA la incasare trimestrial. Vom vedea ce conditii va indeplini pentru a putea iesi din evidenta platitorilor de TVA, ce documente se depun, ce termene exista si ce ajustari se fac. De asemenea, vom vedea daca o societate care are datorii la TVA si catre BS poate iesi din evidenta platitorilor de TVA.
Iata raspunsul specialistului:
Pentru retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA, aveti obligatia completarii si depunerii la organul fiscal a formularului cod 096 „Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA" pana pe data de 10 a lunii urmatoare perioadei fiscale de raportare si a declaratiei de mentiuni 010.
Daca societatea are perioada fiscala pentru TVA, trimestrul calendaristic, documentele pentru iesirea din evidenta platitorilor de TVA, trebuie depuse la organul fiscal, pan ape data de 10 Octombrie 2017.
Formularele cod 010 si cod 096 trebuie insotite de balanta sintetica din care sa rezulte veniturile care au stat la baza determinarii cifrei de afaceri, inscrise in formulare.
Optiunea se formuleaza numai in situatia in care
cifra de afaceri din anul precedent si
cifra de afaceri realizata in anul in curs pana la data solicitarii nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei (65.000 euro x 3.3817).
Solutionarea cererii se efectueaza cel tarziu pana la sfarsitul lunii in care cererea a fost depusa, anularea inregistrarii fiind valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Scoaterea din evidentele platitorilor de TVA este confirmata prin emiterea de catre organul fiscal competent a "Deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal", cod 14.13.02.60/096.
Comunicarea deciziei catre persoana impozabila care a solicitat anularea este urmata de radierea inregistrarii in:
- Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA;
- Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare;
In situatia in care comunicarea a avut loc pana la data de 31 Octombrie 2017, de exemplu societatea are obligatia de a depune ultimul decont de TVA cod 300 pana pe data de 25 Noiembrie 2017 (decontul lunii Octombrie 2017, conform prevederilor de la art. 316 alin. (13) din Codul fiscal.. De asemenea, pentru aceiasi perioada, societatea trebuie sa depuna/transmita la organul fiscal competent declaratia informativa cod 394 si cod 390 (daca este cazul).
Deci, prin decontul de TVA aferent lunii Octombrie 2017(chiar daca perioada fiscala pentru TVA, a fost trimestrul calendaristic), societatea comerciala trebuie sa raporteze, conform evidentei fiscale organizate pe baza jurnalului pentru vanzari si a jurnalului pentru cumparari urmatoarele operatiuni realizate in calitate de platitoare de TVA:
- livrari de bunuri si prestari de servicii realizate, facturate;
- achizitii de bunuri si prestari de servicii pentru care a primit facturi;
- ajustarea sumei TVA deduse, ajustare efectuata conform urmatoarelor prevederi legale:
- pentru materialele si serviciile neconsumate, inclusiv pentru investitiile in curs de executie, conform prevederilor art.304 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" alin. (1) lit. c) "persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere." si punctul 78 din normele de aplicare.
- pentru bunuri de capital si investitii in curs de executie evidentiate in debitul contului 231: art. 305"Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" si punctul 79 din normele de aplicare. Pentru bunurile de capital, ajustarea se efectueaza pentru perioada de ajustare ramasa la momentul solicitarii scoaterii din evidenta platitorilor de TVA, in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani sau de 20 ani.
Suma de plata in favoarea statului inregistrata prin articolul contabil:
635 = 4426
se declara in decontul 300 la randul 30 regularizari taxa dedusa, cu semnul minus sau la randul 31 denumit "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" daca ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 305 din Codul fiscal, pentru bunuri de capital.
Suma TVA colectata neexigibila la momentul emiterii care devine exigibila prin incasare dupa iesirea din evidenta platitorilor de TVA, se achita bugetului de stat si se raporteaza prin formularul cod 311.
Declaratia se depune pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei potrivit sistemului TVA la incasare, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Exigibilitatea intervine la data incasarii. Declaratia se depune la organul fiscal competent , fie direct la registratura, fie la posta, prin scrisoare recomandata. Suma declarata trebuie virata bugetului de stat pana la termenul de depunere a declaratiei cod 311.
In ceea ce priveste suma TVA deductibila neexigibila, TVA se deduce la data platii facturilor conform prevederilor de la pct. 67 alin. (12) din Normele metodologice si se raporteaza prin declaratia cod 307. Declaratia se depune pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei potrivit sistemului TVA la incasare.
Aprobarea cererii de iesire din evidenta platitorilor de TVA, nu este conditionata de obligatiile neachitate la termenele scadente, catre BS sau BAS.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Facturile pt cheltuielile neimpozabile pt fiecare angajat de 933 lei la un salar de 3000 lei lunar trebuie sa fie pe persoana fizica? Si daca da ele se prind la alte drepturi neimpozabile pe statul de plata sau se deconteaza separat? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate romaneasca platitoare de tva care face achizitii intracomunitare de la o alta societate din Austria (societate cu aceeasi asociati), trebuie sa returneze marfa achizitionata, insa furnizorul i-a transmis sa faca transportul catre un client de-al sau aflat pe teritoriul Romaniei. Ce tratament fiscal dpdv al TVA se aplica facturii emise catre furnizorul din Austria pentru returnarea de marfa, sau daca factura trebuie emisa cu TVA intrucat nu paraseste teritoriul Romaniei, ce cod de TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui medic care desfasoara activitati in calitate de pfa, care nu a cotizat la CAS, fiind asigurat in alt sistem de pensii (MAPN) si care s-a pensionat in anul 2022, la varsta de 59 ani (limita de varsta) se cunoaste faptul ca nu este obligat sa se asigure /contribuie la CAS . Intrebarea este daca poate sa contribuie la sistemul de public prin plata CAS -ului, daca poate benficia de pensie in sistemul public de pensii si in ce conditii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate din Spania are un contract de prestari servicii cu o firma din Luxemburg, angajatul societatii din Spania este un cetatean roman cu rezidenta in Spania, acesta doreste sa se intoarca in Romania de unde va presta acelasi serviciu pentru firma din Spania. Ce obligatii declarative si de plata a taxelor ii revin cetateanului roman? Va multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: <div>
Va cer sprijinul in urmatoarea situatie/speta:</div>
<div>
Angajat nou cu data de 01.11.2022, prezinta pentru luna ianuarie 2023 trei certificate de concediu medical dupa cum urmeaza:</div>
<div>
1. concediu initial, cod indemnizati 06, cod diagnostic 489, perioada 04.01-09.01.2023 (acut, urgenta medicochirurgicala 72)</div>
<div>
2. concediu in continuare, cod indemnizatie 13, cod dignostic 489, perioada 10.01-30.01.2023...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<