Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In randurile de mai jos, veti descoperi pana la ce data trebuie sa depuneti la Fisc in functie de obligatiile declarative si de plata stabilite prin lege de catre autoritatile fiscale.
PANA LA 10 OCTOMBRIE:
- Declaratia 010 - Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica. Se depune de catre persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Baza legala: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
- Declaratia 020 - Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Baza legala: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
..
- Declaratia 070 - Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Baza legala: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
.
- Declaratia 096 - Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal. Se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 cu perioada fiscala luna calendaristica, si care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA.
Baza legala: art. 152, alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; OPANAF nr. 1.768/2012.
PANA LA 15 OCTOMBRIE
- Situatia eliberarilor pentru consum de țigarete/țigari și țigari de foi in luna … anul. Se depune de antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Baza legala: pct. 77^1, alin. (1) din HG 44/2004
- Situatia eliberarilor pentru consum de tutun fin taiat, destinat rularii in tigarete/alte tutunuri de fumat in luna … anul … Se depune de antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Baza legala: pct. 77^1, alin. (1) din HG 44/2004
.
- Situatia centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna pentru luna precendenta. Se depune de operatorii economici care detin autorizatie de utilizator final pentru alcoolul etilic si alte produse alcoolice.
Baza legala: art. 206^58 din Codul fiscal si pct. 111, alin. (25) din HG 1620/2009
- Situatia centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile pentru luna precedenta. Se depune de catre destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali pentru achizitiile si livrarile intracomunitare de produse accizabile.
Baza legala: art. 206^50 din Codul fiscal
- Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie pentru luna precedenta. Se depune de antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile, precum si terminalul petrolier cu iesire in port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operatiunile desfasurate in incinta acestuia.
Baza legala: art. 206^55 din Codul fiscal si pct. 109 din HG 44/2004
- Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precedenta. Se depune de antrepozitarii autorizati pentru depozitare produse accizabile, precum si terminalul petrolier cu iesire in port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operatiunile desfasurate in incinta acestuia.
Baza legala: art. 206^55 din Codul fiscal si pct. 109 din HG 44/2004
- Depunerea jurnalelor privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie/navigatie pentru luna precendenta. Se depun de catre antrepozitarii autorizati pentru productie/depozitare.
Baza legala: pct. 113.1, alin. (11) din HG 1620/2009
- Depunerea jurnalelor privind achizitiile/ livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie/ navigatie pentru luna precedenta. Se depun de catre antrepozitarii autorizati pentru depozitare.
Baza legala: pct. 113.1, alin. (13) din HG 1620/2009
- Situatia privind privind livrarile de produse accizabile in luna … anul … pentru luna precedenta. Se depune de operatorii economici care detin autorizatii de expeditor inregistrat.
Baza legala: HG 44/2004, pct. 90.1, alin. (8^1)
- Depunerea Evidentei achizitionarii, utilizarii si returnarii marcajelor pentru luna precendeta. Se depune de antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de produse supuse marcarii.
Baza legala: art. 206^64 din Codul fiscal si pct. 117.2, alin. (9) din HG 1620/2009
PANA LA 27 OCTOMBRE 2014
Pana la 27 octombrie 2014:
- Depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adaugata pentru trimestrul precedent (sistem VOES) de catre persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile.
Baza legala: art. 152^4, alin. (7) din Codul fiscal
- Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe profit aferente trim. III 2014 de catre contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate si contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) - e)
Baza legala: art. 34 alin. (8) din Codul fiscal
- Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta de catre platitorii de urmatoarele venituri:
din drepturi de prop. intelectuala;
din contracte/ conventii civile si de agent;
expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
obt. de o pers. fizica dintr-o asociere cu o pers. juridica
din premii si jocuri de noroc
obt. de nerezidenti
din alte surse
Baza legala: art. 52, alin. (3); art. 52^1, alin. (1) si (4); art. 77, alin. (6); art. 79, alin. (3) si art. 116, alin. (4) si (5) din Codul fiscal.
- Efectuarea platii anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activitatile agricole (prima rata) de catre contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole, stabilite prin norme
Baza legala: art.74 alin. (5) din Codul fiscal
- Declaratia 100 - Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar sau alte termene, pentru obligatiile bugetului de stat.
Baza legala: OPANAF 3136/2013, anexa 6, cap. I, subcap. 1
- Declaratia 104 - Declaratia privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor aferente trimestrului precedent, de catre Asocierile fara personalitate juridica constituite intre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Codul fiscal.
Baza legala: OPANAF 3136/2013
- Declaratia 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pentru obligatiile aferente lunii precedente.
Baza legala: art. 296^19 din Codul fiscal si OMFP nr. 1.045/2012
- Declaratia 224 - Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania - pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii precedente.
Baza legala: OPANAF nr. 52/2012
- Declaratia 300 - Decontul de taxa pe valoarea adaugata, pentru obligatiile bugetului de stat cu termen lunar, trimestrial, semestrial, anual - dupa caz
Baza legala: art. 156^2 din Codul Fiscal; OPANAF nr. 1.790/2012.
Atentie! Decontul se depune si de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA conform art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal;
- Declaratia 301 - Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153^1 din Codul Fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Baza legala: art. 156^3 din Codul Fiscal; OPANAF nr. 30/2011;
- Declaratia 307 - Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata. Se depune de catre persoanele impozabile: pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin.(7) al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal.
Baza legala: art. 156^3 din Codul Fiscal; OPANAF 2223/2013;
- Declaratia 311 - Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal. Se depune pana la 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea si plata TVA aferenta: livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate si/sau achizitiilor de bunuri si/sau de servicii efectuate ulterior anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA.
Baza legala: OPANAF 2224/2013;
- Declaratia 390 VIES - Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna precedenta.
Baza legala: art. 156^4 din Codul Fiscal; OPANAF 3162/2011;
- Declaratia 394 - Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, pentru declararea operatiunilor desfasurate de catre platitorii de TVA cu perioada fiscala lunara sau trimestriala.
Baza legala: OPANAF 1992/2012.
- Depunerea Cererii de restituire a accizelor de catre importatori pe trimestrul precedent de catre beneficiarii scutirilor de accize.
Baza legala: art. 206^56 din Codul fiscal
- Depunerea Cererii de restituire a accizelor in cazul vanzarilor la distanta pe trimestrul precedent de catre vanzatorii la distanta.
Baza legala: art. 206^47 alin. (5) din Codul fiscal
- Declaratia 097 - Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare de catre persoanele impozabile inregistrate conform art.153 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, pentru notificarea organelor fiscale cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem in conditiile prevazute la art. 1563 alin.(11) si alin.(12) din Codul fiscal.
Baza legala: O.P.A.N.A.F. nr.3.884/2013.
- Pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se calculeaza dobanzi pentru fiecare zi de intirziere (0,03%/zi).
- Cei care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, obligatiile declarative prevazuta de lege vor fi declarati contribuabili inactivi;
- Incepand cu data de 01.07.2013 pentru obligatiile de plata scadente dupa aceasta data si neachitate se aplica si o penalitate de intarziere de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
- Si nu in ultimul rand pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale puteti fi sanctionati cu amenda conform art. 219 din Codul de procedura fiscala.
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitii intracomunitare de bunuri si societate neinregistrata in scop de TVA. Ce obligatii se impun?Ce declaratii fiscale au termen in septembrie 2014?Termenele de declarare aferente Declaratiei 112Aplicarea legislatiei privind microintreprinderile incepand cu anul 2010Studiu de caz: Stornarea facturilor si anularea dreptului de deducere TVAUltimele articole
Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAFormularul 010 trebuie depus de firme la ANAF ori de cate ori se modifica datele declarate anteriorTrecerea de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul pe profit. Declaratii necesareSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileProcedura de dizolvare - lichidare si radiere in cazul microinteprinderilor. Dividende bilant interimarArticole similare
Legea 87/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricolCare sunt livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care se aplica noua cota de TVA redusa?Dare in plata. Diferente activitate recurenta versus ocazionalaCine depune formularul 221?Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 18-22.07.2016Ultimele articole
Cota TVA pentru livrare flori. Situatii diverseRisc de frauda fiscala: Hotararea CJUE privind TVA la import aplicata a posterioriModificari privind cota de TVA 9%. Analiza zilei cu Irina DumitrescuContestarea actelor administrativ-fiscale. Spete si raspunsuri oficiale ANAFLegea 70/2016 ratifica Acordul multilateral al autoritatilor competente pentru schimb automat de informatiiArticole similare
Reminder ANAF! 31 ianuarie 2023 este termenul limita pentru depunerea formularului 395D101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Ultima versiune pentru declaratia 710 e disponibila pentru downloadMiercuri, 20 septembrie 2023, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareReminder ANAF! Vineri, 20 august 2021, este termenul limita de depunere a Formularului 097Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESVineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteReminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Sambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Articole similare
Procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscala. Noul proiect MFPNemodificarea bazei de impunere ca urmare a inspectiei fiscale. Vezi noul ordin!Raportare DAC7. Firmele trebuie sa depuna F7000 daca comercializeaza produse online?Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019. PDF-ul inteligent a fost actualizatImpozit pe veniturile salariale. Cum se poate evita dubla impunere?Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciE-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 15-19 septembrie 2008 - Monitorul OficialVenituri din penalitati si cheltuieli de judecata. Obligatii fiscale TVA si impozit pe venitCodul fiscal 2011 - Titlul IXPenalitati de intarziere. Facturarea penalitatilor se face cu sau fara TVA?OUG nr. 50 din 2013: noutati privind plata obligatiilor datorateUltimele articole
Cum a fost modificat Codul MUNCII de OUG 117/2021Penalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?Noul proiect care anuleaza cele mai multe penalitati sau majorari de intarziereStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Penalitati intarziere factura. Este obligatorie facturarea?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"