Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Situatia de mai jos va tine cont de Legea 72/2013 care a intrat in vigoare din 05 aprilie 2013. Analizam astfel situatia in care s-a incheiat un acord-cadru cu un achizitor in 2011. Acest acord are la baza o anexa de preturi unitare, iar in baza acestor preturi s-au incheiat contracte subsecvente. Pana in prezent, pentru plata datorata pentru aceste subsecvente, s-au respectat termenele de plata convenite prin acordul-cadru de la 75 zile pana la 105 zile.
Vom stabili astfel daca termenele de plata ar trebui modificate conform prevederilor art. 6 al legii 72 sau daca se aplica prevederile art. 21 din aceeasi lege in situatia in care aceste contracte subsecvente se vor incheia dupa data de 05 aprilie 2013, cu mentiunea ca, prin acestea se individualizeaza o parte din lucrare si din pret.
In al doilea rand, avand in vedere prev art. 3 si 4 din lege, vom stabili in ce masura calculul si facturarea dobanzilor penalizatoare/dobanda legala penalizatoare, dupa caz, sunt obligatorii in toate cazurile de intarziere la plata, chiar daca exista colaborare foarte buna intre partile contractante (partile doresc renuntarea la acestea).
Solutia consultantului:
1) Potrivit prevederilor art. 21 Legea 72/2013 , dispozitiile prezentei legi, cu exceptia prevederilor art. 15, nu sunt aplicabile obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi.
In concluzie, dispozitiile acestei legi nu se aplica pentru obligatiile de plata a sumelor de bani rezultate din contractele incheiate inainte de intrarea in vigoare a acestei legi.
Din cuprinsul acestui articol reiese ca pentru obligatiile de plata rezultate dupa intrarea in vigoare a prezentei legii, se vor aplica dispozitiile Legii 72/2013, chiar daca contractele sunt incheiate inainte de data intrarii in vigoare. Astfel, apreciez ca termenele de plata ar trebui modificate conform prevederilor art. 6, pentru obligatiile de plata rezultate dupa intrarea in vigoare a Legii 72/2013.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
2) Potrivit prevederilor art. 4 din Legea 72/2013 daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica dobanda legala penalizatoare, calculata potrivit art. 3 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea 43/2012. Conform acestui act normativ dobanda legala in raporturile dintre profesionisti este la nivelul dobanzii de referinta a BNR majorata cu 8 puncte procentuale.
Avand in vedere formularea dispozitiei legale de mai sus si avand in vedere principiul libertatii contractuale ar rezulta ca partile pot stabili in contract orice nivel al dobanzii, chiar mai mic decat al dobanzii legale.
Cu toate acestea dispozitiile art. 14 din Legea 72/2013 stabilesc in mod neechivoc faptul ca sunt calificate ca abuzive de lege nefiind necesara verificarea existentei circumstantelor prevazute la art. 13 din acest act normativ sau a altor circumstante specifice cauzei prin intermediul instantei, clauzele contractuale care exclud posibilitatea aplicarii de dobanzi penalizatoare sau stabilesc dobanzi penalizatoare inferioare dobanzii legale penalizatoare.
In aceste conditii, avand in vedere sanctiunea prevazuta la art. 15 alin. (1) Legea 72/2013 potrivit careia clauzele abuzive sunt lovite de nulitate absoluta rezulta ca in cazul unor dobanzi inferioare dobanzii legale acele caluze vor fi nule si se vor inlocui astfel cu prevederile art. 4, mentionate mai sus, potrivit carora in lipsa unei clauze privind nivelul convenit de parti se aplica nivelul dobanzii legale.
In concluzie, apreciez ca nu puteti renunta la stabilirea nivelului acestor dobanzi, chiar daca exista colaborare foarte buna intre partile contractante.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum ar putea fi cresterea anuala a PIB-ului sustinuta de sectorul digitalIn Romania, insolventa reprezinta 20 la suta din PIBReprezentant fiscal. Cum procedam privind raportarea fiscala, informativa si statistica?Procedura LICComunicat Finante privind impozitul pe constructii de la 1 ianuarie 2014Ultimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziArticole similare
Penalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?Legea nr. 72 din 2013. Exista exceptii pentru facturile scadente la 30 de zile?Necesita facturare dobanda penalizatoare prevazuta de LEGEA 72/2013? Raspuns ANAFAchitarea facturilor in 30 de zile e obligatorieArticole similare
Termenul limita pentru contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare este data de 1 august 2023ANAF a stabilit procedura de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscaleRomania nu poate adera momentan la zona euro. O noua evaluare va fi in 2 aniEsalonare la plata accesorii. Conditii in care se poate beneficia de reducerea de 75% a penalitatilor de nedeclarareBilant Fidelis 2023: 5.000 donatori de sange au investit peste 522 milioane leiUltimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Reminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"