Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Stabilirea prin contract a termenului si nivelului dobanzii. Ce obligatii avem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, stabilirea nivelului dobanzii, legea 72/2013, dobanzi

Situatia de mai jos va tine cont de Legea 72/2013 care a intrat in vigoare din 05 aprilie 2013. Analizam astfel situatia in care s-a incheiat un acord-cadru cu un achizitor in 2011. Acest acord are la baza o anexa de preturi unitare, iar in baza acestor preturi s-au incheiat contracte subsecvente. Pana in prezent, pentru plata datorata pentru aceste subsecvente, s-au respectat termenele de plata convenite prin acordul-cadru de la 75 zile pana la 105 zile.


Vom stabili astfel daca termenele de plata ar trebui modificate conform prevederilor art. 6 al legii 72 sau daca se aplica prevederile art. 21 din aceeasi lege in situatia in care aceste contracte subsecvente se vor incheia dupa data de 05 aprilie 2013, cu mentiunea ca, prin acestea se individualizeaza o parte din lucrare si din pret.

In al doilea rand, avand in vedere prev art. 3 si 4 din lege, vom stabili in ce masura calculul si facturarea dobanzilor penalizatoare/dobanda legala penalizatoare, dupa caz, sunt obligatorii in toate cazurile de intarziere la plata, chiar daca exista colaborare foarte buna intre partile contractante (partile doresc renuntarea la acestea).

Solutia consultantului:

1) Potrivit prevederilor art. 21 Legea 72/2013 , dispozitiile prezentei legi, cu exceptia prevederilor art. 15, nu sunt aplicabile obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi.

In concluzie, dispozitiile acestei legi nu se aplica pentru obligatiile de plata a sumelor de bani rezultate din contractele incheiate inainte de intrarea in vigoare a acestei legi.

Din cuprinsul acestui articol reiese ca pentru obligatiile de plata rezultate dupa intrarea in vigoare a prezentei legii, se vor aplica dispozitiile  Legii 72/2013, chiar daca contractele sunt incheiate inainte de data intrarii in  vigoare. Astfel, apreciez ca termenele de plata ar trebui modificate conform prevederilor art. 6, pentru obligatiile de plata rezultate dupa intrarea in vigoare a Legii 72/2013.

2) Potrivit prevederilor art. 4 din Legea 72/2013 daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica dobanda legala penalizatoare, calculata potrivit art. 3 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea 43/2012. Conform acestui act normativ dobanda legala in raporturile dintre profesionisti este la nivelul dobanzii de referinta a BNR majorata cu 8 puncte procentuale.

Avand in vedere formularea dispozitiei legale de mai sus si avand in vedere principiul libertatii contractuale ar rezulta ca partile pot stabili in contract orice nivel al dobanzii, chiar mai mic decat al dobanzii legale.

Cu toate acestea dispozitiile art. 14 din Legea 72/2013 stabilesc in mod neechivoc faptul ca sunt calificate ca abuzive de lege nefiind necesara verificarea existentei circumstantelor prevazute la art. 13 din acest act normativ sau a altor circumstante specifice cauzei prin intermediul instantei, clauzele contractuale care exclud posibilitatea aplicarii de dobanzi penalizatoare sau stabilesc dobanzi penalizatoare inferioare dobanzii legale penalizatoare.

In aceste conditii, avand in vedere sanctiunea prevazuta la art. 15 alin. (1) Legea 72/2013 potrivit careia clauzele abuzive sunt lovite de nulitate absoluta rezulta ca in cazul unor dobanzi inferioare dobanzii legale acele caluze vor fi nule si se vor inlocui astfel cu prevederile art. 4, mentionate mai sus, potrivit carora in lipsa unei clauze privind nivelul convenit de parti se aplica nivelul dobanzii legale.

In concluzie, apreciez ca nu puteti renunta la stabilirea nivelului acestor dobanzi, chiar daca exista colaborare foarte buna intre partile contractante.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Stabilirea prin contract a termenului si nivelului dobanzii. Ce obligatii avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016