Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Penalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: penalitati contractuale, contract de consignatie, codul fiscal 2016, imprumut, regim custodie

In cazul de mai jos, discutam despre situatia in care exista un contract de consignatie incheiat intre doua societati in care este stipulat ca daca nu se achita sau restituie in termen de trei luni marfa aflata in custodie se vor percepe penalitati de 5%/zi. Marfa in valoare de 1.080 lei nu a fost achitata si astfel cel care a lasat marfa in custodie doreste penalitati acestea depasind valoarea debitului (33.283 lei). Vom stabili in ce masura este legal sa se perceapa penalitati.

In conformitate cu prevederile art. 1 alin. 1 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani (dobanda remuneratorie), cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti (dobanda penalizatoare). Potrivit art. 3 alin. 2^1 din ordonanta, in raporturile dintre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante, dobanda legala penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR plus 8 puncte procentuale.

Pe de alta parte, conform art. 4 din Legea 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante dobanda legala penalizatoare se calculeaza potrivit art. 3 din OG 13/2011 daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere.

De asemenea, potrivit art. 1.538 din Codul civil clauza penala este aceea prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale, creditorul putand cere fie executarea silita in natura a obligatiei principale, fie clauza penala, fara a fi tinut sa dovedeasca vreun prejudiciu. In cazurile in care in contract exista clauza ce stabileste penalitati in sarcina debitorului pentru fiecare zi de intarziere, acestea nu pot fi cumulate cu dobanda intrucat ambele au natura unor daune-interese de intarziere, iar prin dubla lor aplicare s-ar ajunge la o dubla reparatie a prejudiciului.

In cazul prezentat este vorba de raporturile juridice dintre profesionisti (doua societati comerciale), iar neachitarea marfii date in custodie in termenul convenit atrage clauza penala la nivelul convenit de parti prin contract (chiar depasind valoarea debitului, daca partile nu au convenit plafonarea penalitatilor), nefiind posibila aplicarea dobanzii legale penalizatoare intrucat aceasta s-ar fi aplicat doar in situatia in care partile n-ar fi prevazut nimic in contract.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Penalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016