Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial nr. 408/2016 a fost publicata Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare. Noua lege:
√ modifica articolele 180 – 183 de la sectiunea a 10-a Declararea, stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 sau in categoriile de persoane prevazute la art. 153 alin. (1) lit. g) – o), pentru care plata contributiei se suporta din alte surse de la titlul V Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal;
√ persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 (venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente s.a.) din Codul fiscal, si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei pentru asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei pentru asigurarea sociala de sanatate se suporta din alte surse, pentru care pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea, informeaza CECCAR Bihor.
Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare
in vigoare de la 02.06.2016
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41 din 30 septembrie 2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 733 din 30 septembrie 2015, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I, litera b2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
b2) in momentul inscrierii candidatilor la concursul pentru ocuparea postului de conducator al compartimentului financiar-contabil, acestia sunt obligati sa faca dovada detinerii certificatului de atestare a cunostintelor dobandite in domeniul Sistemului European de Conturi. Atestarea se face gratuit, prin intermediul scolii de Finante Publice si Vama din cadrul Ministerului Finantelor Publice. Modurile de dobandire si retragere a certificatului se stabilesc prin norme metodologice;".
2. La articolul IV, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) Prin exceptie de la prevederile art. 61 alin. (1), in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care au consiliile locale dizolvate si nu s-a putut reconstitui consiliul local, in conditiile legii, primarul poate aproba, prin dispozitie, contractarea unui imprumut pentru asigurarea cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de postaderare de la Uniunea Europeana pentru perioada de programare 2007-2013, respectiv pentru asigurarea finantarii cheltuielilor neeligibile asociate acestora."
3. Articolul V se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. V.
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 178, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.»
2. La articolul 179, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:
(61) Prin derogare de la prevederile alin. (3), in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.»
3. La titlul V capitolul III, denumirea sectiunii a 10-a, precum si articolele 180-183 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
SECtIUNEA a 10-a Declararea, stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 sau in categoriile de persoane prevazute la art. 153 alin. (1) lit. g)-o), pentru care plata contributiei se suporta din alte surse
Art. 180. Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 sau in categoriile de persoane prevazute la art. 153 alin. (1) lit. g)-o), pentru care plata contributiei se suporta din alte surse
(1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:
a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia prevazuta la art. 181; sau
b) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei prevazute la art. 181, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara.
(2) Salariul de baza minim brut pe tara, prevazut la alin. (1), este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, la data depunerii declaratiei prevazute la art. 181.
Art. 181. Depunerea declaratiei
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) depun o declaratie la organul fiscal competent, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(2) Procedura de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Art. 182. Plata contributiei
(1) In cazul prevazut la art. 180 alin. (1) lit. a), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei prevazute la art. 181, pe toata perioada declarata conform art. 181.
(2) In cazul prevazut la art. 180 alin. (1) lit. b), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza la data depunerii declaratiei prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b).
Art. 183. Prevederi privind incetarea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Persoanele prevazute la art. 180 alin. (1), care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse, depun la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate potrivit declaratiei prevazute la art. 181. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.»
4. La articolul 456 alineatul (1), litera s) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
s) cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si a persoanelor fizice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;».
5. La articolul 464 alineatul (1), litera s) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
s) terenul aferent cladirii de domiciliu, aflat in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si a persoanelor fizice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;».
6. La articolul 469 alin. (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
c) mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si a persoanelor fizice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;».
7. La articolul 476 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) certificatele, avizele si autorizatiile ai caror beneficiari sunt persoanele prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si a persoanelor fizice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;».
8. La articolul 477, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(7) Taxa pentru servicii de reclama si publicitate prevazuta la alin. (1) se declara si se plateste de catre prestatorul serviciului de reclama si publicitate la bugetul local, lunar, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei in care a intrat in vigoare contractul de prestari de servicii de reclama si publicitate.»
9. La articolul 485 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) persoanele prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoanele fizice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;».
10. La articolul 495, litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
g) prin exceptie de la prevederile lit. f), nivelurile impozitelor si taxelor locale se aproba prin dispozitie a primarului, pana la expirarea termenului prevazut la lit. f), in cazul in care consiliul local este dizolvat, sau prin decizie emisa de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale ori de catre persoana desemnata in conditiile art. 55 alin. (81) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu avizul administratiei judetene a finantelor publice pana la expirarea termenului prevazut la lit. f), in cazul in care consiliul local este dizolvat si primarul nu isi poate exercita atributiile ca urmare a incetarii sau suspendarii mandatului in conditiile legii, ori in situatia in care fata de acesta au fost dispuse potrivit legii penale masuri preventive, altele decat cele care determina suspendarea mandatului si care fac imposibila exercitarea de catre acesta a atributiilor prevazute de lege. Dispozitia primarului, respectiv decizia secretarului sau persoanei desemnate se aduc la cunostinta publica.»"
4. La articolul VIII, dupa alineatul (4) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"
(5) in situatia in care problematica ce a facut obiectul diferendului privind protectia reciproca a investitiilor a fost gestionata de una sau mai multe institutii sau autoritati publice locale, sumele platite in conditiile alin. (3) se recupereaza ulterior de la acestea, in mod solidar, daca s-a retinut culpa mai multor institutii sau autoritati publice locale, iar tribunalul arbitral nu a individualizat cuantumul sumelor datorate in functie de vinovatia fiecareia. Procedura de recuperare a acestor sume, inclusiv prin posibilitatea esalonarii recuperarii acestora, se stabileste, pentru fiecare caz in parte, prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice."
Art. II.
Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei pentru asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei pentru asigurarea sociala de sanatate se suporta din alte surse, pentru care pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.
Art. III.
Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I pct. 3, referitoare la modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia art. 495 lit. g), precum si prevederile art. II intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar nu mai devreme de 3 zile de la publicare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
FLORIN IORDACHE PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 27 mai 2016.
Nr. 112.
Legea nr. 112/2016
modificari
venituri investitii 2016
asigurari sociale de sanatate
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"