Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Reducerea cotei TVA la 19%. Ce implica asta si cum procedam in situatiile tranzitorii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 06 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: cota tva, 1 ianuarie 2017, situatii tranzitorii, livrari bunuri

Incepand cu 01 ianuarie 2017 se aplica cota standard TVA 19%, conform art. 291 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015.

Cota de 19% se aplica pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care faptul generator intervine dupa data de 01 ianuarie 2017 si care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Astfel, pentru bunurile livrate sau serviciile prestate incepand cu 01 ianuarie 2017 se aplica cota de 19%. In anumite situatii prevazute de art. 281 din Codul fiscal, data livrarii bunurilor, respectiv data prestarii serviciilor este diferita de data la care bunurile sunt efectiv livrate, respectiv serviciile sunt efectiv prestate. Vom vedea in continuare care sunt aceste situatii.

In cazul livrarilor de bunuri, pentru a stabili corect faptul generator si implicit cota TVA aplicabila, vom avea in vedere urmatoarele tipuri de operatiuni:

1. Bunurile livrate in baza unui contract de consignatie

In cazul acestor bunuri se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai. Astfel, pentru marfurile transmise consignatarului in luna decembrie 2016 si vandute de acesta clientilor sai in luna ianuarie 2017 faptul generator intervine in luna ianuarie 2017 iar factura se emite cu TVA 19% chiar daca bunurile au fost trasmise consignatarului in decembrie 2016.
 
Atentie! pentru a se incadra drept contract de consignatie consignatarul trebuie sa actioneze in nume propriu, dar in contul consignantului, cand livreaza bunurile catre cumparatori.

2. Bunurile transmise in vederea testarii sau verificarii conformitatii

In cazul acestor bunuri se considera ca livrarea bunurilor are loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar. Astfel, pentru marfurile transmise consignatarului in luna decembrie 2016 si vandute de acesta clientilor sai in luna ianuarie faptul generator intervine in luna ianuarie 2017 iar factura se emite cu TVA 19% chiar daca bunurile au fost trasmise in decembrie 2016.
 
3. Stocurile la dispozitia clientului

In cazul acestor bunuri se considera ca livrarea bunurilor are loc la data la care clientul retrage bunurile din stoc in vederea utilizarii, in principal pentru activitatea de productie.

Cititi analiza integrala pe Contabilul.ro.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Reducerea cotei TVA la 19%. Ce implica asta si cum procedam in situatiile tranzitorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016