Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a acordat recent un interviu prin care explica modul in care fiscalitate excesiva din turismul autohton are o influnta negativa asupra competivitatii pe piata internationala.
Prin urmare, preturile sunt modificate in functie de acestea, iar investitiile in domeniu scad. Intrebata de Agerpres care este opinia sa referitoare la nivelul de fiscalitate si influenta asupra incomingului, aceasta a declarat:
"Romania nu poate spune in prezent ca are un incoming care sa conteze. Turistii straini care viziteaza Romania sunt, de regula, surprinsi de frumusetea tarii, natura virgina, valorile culturale, bogatia si eficienta resurselor de tratament balnear sau de solutiile de a calatorii in conditii de siguranta si confort in tara noastra.
Din pacate, orice turist se uita la pret si orice investitor, chiar si in turism, investeste daca are sanse sa scoata profit. Astfel, fiscalitatea excesiva din sectorul turism, afecteaza atat pretul final pentru turist, cat si dorinta investitorului de a mai investi in turism. Cu atat mai mult cu cat Romania nu este o destinatie extrem de cunoscuta pe piata turistica internationala, factorul pret este esential pentru a determina turistii straini de Romania sa o viziteze.
Cu un TVA de 24% la toate serviciile de masa acordabile turistilor straini peste serviciul de baza de cazare/mic dejun inclus, cu taxarea venitului salarial net al lucratorilor din turism cu 80% si cu alte taxe si impozite care duc cumulat la o taxare de 35% din pretul final, nu poti fi competitiv in turism pe o piata internationala care se bate pentru turisti si care aplica politici fiscale de sustinere a turismului de incoming".
De asemenea, aceasta a adaugat, referitor la masurile care ar trebui luate pentru cresterea exportului in turism, ca ar trebui facute investitii in infrastructura:
"Sa facem autostrazi, sosele rapide, drumuri, toate pe baza de planificare, criterii logice, obiective si transparente. Turistii, inainte de toate, trebuie sa ajunga repede si in siguranta la destinatie. Trebuie sa sustinem dezvoltarea aeroporturilor noastre, a porturilor, a garilor si modernizarea cailor ferate...Sa ne asumam un urbanism de calitate in Romania, indeosebi in zone si regiuni turistice, dar si in orase, adica sa ne asumam, in sfarsit, o lege a constructiilor care sa ne asigure un set de reguli care sa fie ferme si respectate. Turistii nu ne viziteaza pentru a sta in hoteluri, ei viziteaza destinatia, locurile, statiunea, regiunea sau orasul, in ansamblul lor.".
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Totodata, potrivit Agerpres, Morariu e de parere ca un TVA redus pentru pachete care contin cazare si alte servicii incluse ar trebui sa fie una dintre masurile fiscale de sustinere a turismului fiscalizat:
"Este nevoie sa aplicam politici fiscale de sustinere a activitatilor turistice fiscalizate, cum ar fi cota TVA redusa (9%) pentru pachete care includ, nu numai cazare si mic dejun, ci si cazare si orice alte servicii suplimentare legate de serviciul de cazare, cu conditia de a fi vandute sub forma de pachet turistic, sau sustinerea reducerilor de contributii pe salarii pentru personalul angajat in turismul sezonier. O alta masura este aplicarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit in turism. Sa sustinem financiar o promovare programata a destinatiei Romania Turistica, in parteneriat cu patronatele din turism, pe baza unui program strategic asumat de industrie si controlat de aceasta".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi declaratii privind o posibila reducere a TVA-ului la alimenteTVA REDUS pentru serviciile localeCe state europene aplica TVA REDUS la alimenteGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAEvaziunea fiscala ar scadea semnificativ cu un TVA REDUS la carneUltimele articole
TVA de 9% la vanzarea de locuinte. Valoarea de 600.000 lei include si TVA?Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiProiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuriCota redusa TVA de 5% pentru livrarea de locuinte ar putea fi aplicata si in cazul depasirii plafonului de 450.000 leiDragnea cere reducerea TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!Articole similare
VIDEO: Regimul TVA la valoarea rezidualaZona libera de taxe si impozite: Revelion la pret de crizaAutoTURISM utilizat in interesul societatii. Se impun limite in ce priveste consumul de combustibil?ANOFM: La inceput de 2024 exista 43.800 locuri de munca vacante la nivel nationalModificarile TVA din Codul fiscal de la 1 septembrie 2013. Vezi lista completa!Ultimele articole
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImpozitare autoTURISMe de lux si completarea Declaratiei 216Leasing financiar autoTURISM. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernArticole similare
Firmele de la Targul de Turism critica inspectia din timpul desfasurarii evenimentului: Ne-au facut sa parem evazionistiArticole similare
Romania necesita in prezent costuri de finantare foarte scazuteAchizitionare servicii de inchiriere de la persoane juridice UE si non-UE. Regim fiscalCNAS: De la 1 aprilie 2021, medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacieGuvernul taie din bugetele Presedintiei, Educatiei, Culturii si da la serviciile de informatiiControl Finante si penalitati de intarziere. Contributiile instituite in urma controlului sunt deductibile?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Venituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceE-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaArticole similare
Modificari in Declaratia 394 de la 1 octombrie. Cum vom proceda?ANAF: Noul formular 088 nu se mai aplica de la 1 iulieCine ne asigura din nou ca nu vor creste taxele si impozitelePresedintele CNIPMMR: IMM-urile in dificultate au nevoie urgent de scheme de ajutor de stat!MASURIle de crestere economica pentru 2015 vor fi fortateUltimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDin 1 ianuarie 2025 impozitul pe dividende creste de la 8% la 10%Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Care este salariul minim in agricultura si un model de calcul salariu de la 1 ianuarie 2025Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"