Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a acordat recent un interviu prin care explica modul in care fiscalitate excesiva din turismul autohton are o influnta negativa asupra competivitatii pe piata internationala.
Prin urmare, preturile sunt modificate in functie de acestea, iar investitiile in domeniu scad. Intrebata de Agerpres care este opinia sa referitoare la nivelul de fiscalitate si influenta asupra incomingului, aceasta a declarat:
"Romania nu poate spune in prezent ca are un incoming care sa conteze. Turistii straini care viziteaza Romania sunt, de regula, surprinsi de frumusetea tarii, natura virgina, valorile culturale, bogatia si eficienta resurselor de tratament balnear sau de solutiile de a calatorii in conditii de siguranta si confort in tara noastra.
Din pacate, orice turist se uita la pret si orice investitor, chiar si in turism, investeste daca are sanse sa scoata profit. Astfel, fiscalitatea excesiva din sectorul turism, afecteaza atat pretul final pentru turist, cat si dorinta investitorului de a mai investi in turism. Cu atat mai mult cu cat Romania nu este o destinatie extrem de cunoscuta pe piata turistica internationala, factorul pret este esential pentru a determina turistii straini de Romania sa o viziteze.
Cu un TVA de 24% la toate serviciile de masa acordabile turistilor straini peste serviciul de baza de cazare/mic dejun inclus, cu taxarea venitului salarial net al lucratorilor din turism cu 80% si cu alte taxe si impozite care duc cumulat la o taxare de 35% din pretul final, nu poti fi competitiv in turism pe o piata internationala care se bate pentru turisti si care aplica politici fiscale de sustinere a turismului de incoming".
De asemenea, aceasta a adaugat, referitor la masurile care ar trebui luate pentru cresterea exportului in turism, ca ar trebui facute investitii in infrastructura:
"Sa facem autostrazi, sosele rapide, drumuri, toate pe baza de planificare, criterii logice, obiective si transparente. Turistii, inainte de toate, trebuie sa ajunga repede si in siguranta la destinatie. Trebuie sa sustinem dezvoltarea aeroporturilor noastre, a porturilor, a garilor si modernizarea cailor ferate...Sa ne asumam un urbanism de calitate in Romania, indeosebi in zone si regiuni turistice, dar si in orase, adica sa ne asumam, in sfarsit, o lege a constructiilor care sa ne asigure un set de reguli care sa fie ferme si respectate. Turistii nu ne viziteaza pentru a sta in hoteluri, ei viziteaza destinatia, locurile, statiunea, regiunea sau orasul, in ansamblul lor.".
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totodata, potrivit Agerpres, Morariu e de parere ca un TVA redus pentru pachete care contin cazare si alte servicii incluse ar trebui sa fie una dintre masurile fiscale de sustinere a turismului fiscalizat:
"Este nevoie sa aplicam politici fiscale de sustinere a activitatilor turistice fiscalizate, cum ar fi cota TVA redusa (9%) pentru pachete care includ, nu numai cazare si mic dejun, ci si cazare si orice alte servicii suplimentare legate de serviciul de cazare, cu conditia de a fi vandute sub forma de pachet turistic, sau sustinerea reducerilor de contributii pe salarii pentru personalul angajat in turismul sezonier. O alta masura este aplicarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit in turism. Sa sustinem financiar o promovare programata a destinatiei Romania Turistica, in parteneriat cu patronatele din turism, pe baza unui program strategic asumat de industrie si controlat de aceasta".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Ce se va intampla cu pretul locuintelor dupa majorarea TVAAlimente mai ieftine | Primele reduceri la TVA in 2013TVA REDUS la 9% la inca 8 tipuri de lucrari agricoleCe modificari aduce Codul fiscal in ce priveste TVA-ul din 2016?Cat a pierdut statul din evaziune dupa majorarea TVAUltimele articole
TVA de 9% la vanzarea de locuinte. Valoarea de 600.000 lei include si TVA?Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiProiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuriGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVACota redusa TVA de 5% pentru livrarea de locuinte ar putea fi aplicata si in cazul depasirii plafonului de 450.000 leiArticole similare
Facturi leasing. Probleme la deducerea TVAANAF incepe verificarea persoanelor cu averi mari. Care sunt judetele in top la aceasta categorie?Top 5 greseli facute de managerii din RomaniaRegimul special de TVA pentru bunurile second handGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anUltimele articole
Impozitare autoTURISMe de lux si completarea Declaratiei 216Leasing financiar autoTURISM. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernD394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco?Articole similare
Firmele de la Targul de Turism critica inspectia din timpul desfasurarii evenimentului: Ne-au facut sa parem evazionistiArticole similare
MFP propune accelerarea privatizarii si modificarea inspectiei fiscaleMFP: aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscaleDepune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statProiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalPFA notar public. Deductibilitate CASSUltimele articole
Controale ANPC in perioada 9-13 septembrie 2024. Cine a fost vizatProiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025ONRC scoate la concurs 182 de posturi. Ce conditii trebuie sa indeplineasca candidatiiTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaArticole similare
Acciza diferentiata pentru motorina in 2014 e stabilita prin OUG 14/2014CIM part-time. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?Justificarea scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri – MASURI cuprinse intr-un proiect de ordinPrimire factura cheltuieli aferenta an anterior. Cand putem depune Declaratia 101?Reprogramarea/anularea calatoriilor in contetxul Covid-19. Vouchere de vacanta. Intrebari si raspunsuri MMEMAUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"