Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitarea persoanelor fizice rezidente: Cum scapi de amenzile pentru nedeclararea impozitelor si taxelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2019
Tags: impozitare persoane fizice, persoane fizice rezidente, venituri impozabile, sanctiuni

Nedeclararea impozitelor, a taxelor sau declararea unei sume mai mici, din cauza necunoasterii sau a unei erori de calcul, atrage dupa sine nu doar amenzi, ci si penalizari de 0,01%/zi si dobanzi de 0,02%/zi! De aceea, astazi vom vorbi despre ce trebuie sa stii legat de impozitarea persoanelor fizice rezidente.

ATENTIE!
Amenzile pentru nerespectarea legii privind impozitarea persoanelor fizice rezidente ating valori cuprinse intre 500 lei – 1000 lei! Dar nu trebuie sa uitam nici de penalitatile si dobanzile aplicate persoanelor fizice rezidente, la incalcarea legii in vigoare! Astfel, pentru nedeclararea impozitelor, taxelor sau declararea unei sume mai mici se aplica dobanzi de 0.02%/zi din suma. Penalitatile ating, la randul lor, valori de 0.01%/zi din suma pentru nedeclarare taxelor si impozitelor sau pentru declararea unei sume mai mici.
* activitati independente;
* cedarea folosintei bunurilor;
* drepturi din proprietate intelectuala;
* dobanzi;
* dividende;
* pensii;
* activitati agricole;
* premii;
* jocuri de noroc;
* arenda.
 
Noul ghid practic de IMPOZITARE perfect legala a PERSOANELOR FIZICE rezidente clarifica acum rapid si sigur orice dilema>>

In cele ce urmeaza va vor descrie cateva situatii cu care se confrunta contribuabilii persoane fizice rezidente, care va pot pune sip e dvs. in incurcatura:

- Persoana fizica cu domiciliul in Romania, medic in Franta, doreste sa-si vanda in Romania autoturismul inmatriculat in Romania. In tara el nu este salariat, doar in Franta. Ce impozit si ce contributii trebuie sa achite? Conforme venitului sau salariului minim pe economie?

- Persoana fizica inchiriaza un apartament incepand cu 01.01.2019. Chiria este fixa, in lei. Persoana depune in 2019 declaratia unica prin care stabileste impozitul de plata. Nu se datoreaza CASS, venitul anual fiind sub 12 salarii minime. In anii urmatori persoana mai are obligatia depunerii declaratiei unice (atata timp cat contractul de inchiriere nu se modifica si nu inceteaza)?

- O persoana fizica care obtine venituri din pensii in strainatate s-a inregistrat in Romania ca rezident fiscal. Depune declaratia unica pentru veniturile din pensii din strainatate, care depasesc plafonul a 12 salarii minime si plateste impozit 10%. Are obligatia sa achite si CASS in Romania pentru veniturile din pensii realizate in strainatate? Mentionez ca nu figureaza ca asigurat la sanatate in Romania. Este asigurat in tara lui si are card european de sanatate.
 
- O persoana fizica creeaza tablouri. In cazul in care aceste tablouri sunt vandute in UE/in tari din afara UE/sau chiar in tara, incasarea acestora facandu-se in contul personal prin pay-pall, ce obligatii (fiscale - declarative) are aceasta persoana fizica? Nu este artist plastic, nu este inregistrat fiscal. Lucrarile sunt creatii personale.
 
- O persoana juridica beneficiaza de serviciile unei persoane fizice (neautorizate). Ce modalitate exista de legalizare a acestor servicii, se incheie un contract, care ar fi obligatiile fiscale atat ale persoanei juridice (beneficiarul) cat si ale persoanei fizice (prestatorul)? Ce contributii se platesc si de catre cine?

- O persoana fizica rezidenta in Romania obtine venituri din strainatate (Grecia) din vanzarea de bunuri din patrimoniul personal (teren, cladire). In Romania persoana fizica datoreaza impozit? Care este tratamentul fiscal in Romania pentru aceste venituri obtinute din strainatate din punctul de vedere al impozitului datorat de persoana fizica dar din punctul de vedere al TVA ? Se declara aceste venituri in Declaratia Unica?
 
- Un client al agentiei noastre ofera prin intermediul nostru unor influenceri (bloggeri sau vloggeri) bilete la un festival de muzica. Clientul este partener strategic in cadrul acestui festival de muzica. La festival clientul (care este un supermarket) va avea un stand unde isi va vinde propriile produse. Valoarea biletelor este de 900 de lei de persoana. Intre client si influenceri exista in anumite cazuri si relatie contractuala, dar de cele mai multe ori nu. Cum tratam aceste bilete din punctul de vedere al impozitului pe venit (la cel ce primeste biletul)? Pot fi considerate ca fiind venituri din alte surse? Daca da, ce obligatii de plata avem? Am putea considera aceste bilete ca fiind materiale promotionale prin care clientul incearca sa-si promoveze imaginea, chiar daca nu sunt produse pe care el le comercializeaza si in acest caz sa nu mai fie impozabile la primitor?
 
- Pentru anumite activitati cu caracter ocazional incheiem conventii civile. Pentru platile efectuate retinem la sursa si viram impozitul de 10% catre stat, in conditiile legii. Persoanele cu care incheiem aceste conventii civile au obligatia de a-si declara aceste venituri, indiferent de valoarea lor si de a plati contributiile la pensii si sanatate pentru sumele incasate? Pot fi incheiate conventii civile pentru un serviciu, cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial)?
 
…click aici pentru a vedea cum poti fi la curent si cu alte noutati privind:
 
  • impozitarea veniturilor din activitatea de inchiriere de locuinte pe platforme specializate precum Airbnb sau Booking;
  • impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtuala (bitcoin si altele), reglementata recent;
  • impozitarea bacsisului si evidentierea lui pe bonul fiscal – adoptata tacit de Senat.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitarea persoanelor fizice rezidente: Cum scapi de amenzile pentru nedeclararea impozitelor si taxelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016