Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare catre client din Romania. Cum tratam cheltuielile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: decontul de tva, cheltuiala cu reparatia, cheltuieli, tva, vanzare, sume, taxare inversa

O societate X a vandut unui client din Romania un dispozitiv. Intre timp, dispozitivul respectiv s-a defectat, iar reparatia acestuia (inclusiv transportul) vor fi suportate de societatea romana X (conform clauzelor contractuale). Reparatia a avut loc in Germania, iar factura de la societatea din UE a fost emisa catre societatea X.




Cum se va inregistra aceasta factura avand in vedere ca ambele firme au cod valid de TVA?

In decontul de TVA la ce rand se trece suma respectiva? Cheltuiala cu reparatia este deductibila fiscal avand in vedere ca dispozitivul nu se mai afla in gestiunea societatii X?


Avand in vedere ca ambele societati detin cod valid de TVA pentru stabilirea locului prestarii se va folosi regula generala prevazuta la art.133 alin.2 din Codul Fiscal, respective  locul de prestare a serviciilor catre o persoană impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau reşedinţa obisnuita.

Astfel, TVA este datorata in Romania, lucru care va fi realizat prin aplicarea procedeului taxarii inverse.

In Decontul de TVA suma respectiva si TVA aferent taxarii inverse se vor trece Rd.7.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)"(sume incluse si la Rd.7) si Rd.20.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" (sume incluse si la Rd.20).

Datorita faptului ca anterior s-a realizat un venit impozabil din vanzarea dispozitivului, iar repararea acestuia este stipulata in contract consideram ca aceste cheltuieli sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si sunt deductibile la calculul impozitului pe profit conform art.21 alin.1 din Codul Fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gina Dragon, consultant fiscal si economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare catre client din Romania. Cum tratam cheltuielile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016