Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un comunicat recent emis de Institutul National de Statistica indica faptul ca au existat majorari de pret in luna ianuarie a.c. pentru produse de baza, fata de luna ianuarie a anului trecut.
In concret, in ianuarie pretul cartofilor a crescut cu 3,9%, la legume si conserve de legume cu 3,07%, iar la fructe proaspete cu 2,34%. Alte cresteri au fost la ulei cu 1,34%, la citrice si alte fructe meridionale cu 1,41% sau la carti, ziare si reviste 1,08%.
In ce priveste scaderile de preturi, informeaza Agerpres care citeaza datele INS, acestea s-au regasit la serviciile de apa, canal, salubritate cu 6,9%, la gaze cu 3,23%, la combustibili cu 3,07%, la CFR cu 3,19% sau la energie electrica cu 2,94%. La produsele alimentare, diminuari au fost la oua - 1,28%, vin - 1,84%, tuica, rachiuri si alte bauturi - 2,05% si bere - 1,33%.
Astfel, indicele preturilor de consum a fost de-2,1% in luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015.
Potrivit comunicatului INS, “preturile de consum in luna ianuarie 2016 comparativ cu luna ianuarie 2015 au fost mai mici cu 2,1%. in luna ianuarie 2016, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu ianuarie 2015, este de 53,3%, iar cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 28,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 17,8%. Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2015 - ianuarie 2016) fata de precedentele 12 luni (februarie 2014 - ianuarie 2015), calculata pe baza IPC, este de-0,8%".
De asemenea, in ianuarie 2016 fata de ianuarie 2015, preturile de consum au scazut la grupa marfurilor alimentare cu 6,3%.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Potrivit aceleiasi surse, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de-3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arata in datele publicate pe site-ul institutiei. Excluzand efectul runda I privind TVA, inflatia ar fi atins 1,3%, la finalul primului trimestru din acest an. tinta de inflatie a Bancii Centrale pentru 2016 este de 2,5 la suta +/-1 punct procentual.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ordin MFP pentru bugetul destinat unor operatori economici25 aprilie 2017: termenul pentru efectuarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anualANAF: Indicele preturilor de consum utilizat in anul 2017 pentru actualizarea platilor anticipateArticole similare
Prinsa in noul Cod fiscal, cota de TVA de 19% depinde de rectificarea bugetara din iulieInregistrarea unei societati comerciale in scopuri de TVA cu intarziere. Care sunt consecintele fiscale?Noile norme UE privind transparenta fiscala propun si eliminarea impozitului pe venituri din economiiDe la 1 IANUARIE 2016: TVA se va ajusta ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizareNoi fapte inscrise in cazierul fiscal!Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVATVA zahar 2024. Studii de caz practiceProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA in cazul in care importa marfuriInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileArticole similare
Guvernul completeaza OUG 132/2020. Noi categorii de beneficiari pentru masurile de sprijinComunicat MFP: Ultima rectificare bugetara din 2013Proiect de Lege: scutire de impozit la casa timp de 10 aniAOAR: Bugetul de stat pe 2019 trebuie sa se bazeze pe inghetarea salariilor in sectorul bugetarRezultatele actiunilor ANAF in 2023: Au fost identificate obligatii fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde leiUltimele articole
Bunuri cu risc fiscal ridicat, confiscate de DGAF. Actiunile de control continua si in perioada urmatoareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaTichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Firme care lucreaza cu zilieri. Deficiente constatate de inspectori in urma controalelorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"