Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 15 Feb. 2016 Exclusiv
Un comunicat recent emis de Institutul National de Statistica indica faptul ca au existat majorari de pret in luna ianuarie a.c. pentru produse de baza, fata de luna ianuarie a anului trecut.
In concret, in ianuarie pretul cartofilor a crescut cu 3,9%, la legume si conserve de legume cu 3,07%, iar la fructe proaspete cu 2,34%. Alte cresteri au fost la ulei cu 1,34%, la citrice si alte fructe meridionale cu 1,41% sau la carti, ziare si reviste 1,08%.
In ce priveste scaderile de preturi, informeaza Agerpres care citeaza datele INS, acestea s-au regasit la serviciile de apa, canal, salubritate cu 6,9%, la gaze cu 3,23%, la combustibili cu 3,07%, la CFR cu 3,19% sau la energie electrica cu 2,94%. La produsele alimentare, diminuari au fost la oua - 1,28%, vin - 1,84%, tuica, rachiuri si alte bauturi - 2,05% si bere - 1,33%.
Astfel, indicele preturilor de consum a fost de-2,1% in luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015.
Potrivit comunicatului INS, “preturile de consum in luna ianuarie 2016 comparativ cu luna ianuarie 2015 au fost mai mici cu 2,1%. in luna ianuarie 2016, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu ianuarie 2015, este de 53,3%, iar cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 28,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 17,8%. Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2015 - ianuarie 2016) fata de precedentele 12 luni (februarie 2014 - ianuarie 2015), calculata pe baza IPC, este de-0,8%".
De asemenea, in ianuarie 2016 fata de ianuarie 2015, preturile de consum au scazut la grupa marfurilor alimentare cu 6,3%.

Cartea neagra a controlului fiscal

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Potrivit aceleiasi surse, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de-3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arata in datele publicate pe site-ul institutiei. Excluzand efectul runda I privind TVA, inflatia ar fi atins 1,3%, la finalul primului trimestru din acest an. tinta de inflatie a Bancii Centrale pentru 2016 este de 2,5 la suta +/-1 punct procentual.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Cresteri de pret in luna ianuarie. Cum arata piata la inceput de an?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ordin MFP pentru bugetul destinat unor operatori economici25 aprilie 2017: termenul pentru efectuarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anualANAF: Indicele preturilor de consum utilizat in anul 2017 pentru actualizarea platilor anticipate
Mai multe articole despre preturi de consum
Articole similare
Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru servicii prestate de nerezidenti. Cand e obligatoriu certificatul?Aplicarea prevederilor de ajustare TVA pentru clienti aflati in falimentProiect de Ordin privind conditiile de solicitare si de prezentare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transerCodul fiscal se modifica din nou. Pentru a cata oara?!ANAF modifica formularele privind impozitul pe venit, CASS si veniturile din strainatateUltimele articole
Regim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaAchizitie intracomunitara de bunuri fara factura. Tratament contabil si fiscalDepunerea dosarului preturilor de transfer pentru anul 2021 trebuie facuta pana pe 25 iunie. Ce sanctiuni se aplica in caz contrarInregistrare in scopuri de TVA. Cum se face ajustarea taxei deductibile?Cum se face trecerea de la platitor la neplatitor de TVA. Aplicarea regimului special de scutire
Mai multe articole despre ianuarie 2016
Articole similare
OUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareCreditele pentru populatie si firme sunt in crestereSituatia UE dupa criza. Piata isi revine cu greu, arata raportul ComisieiPolitele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luniLegea 282/2020 aproba OUG 132/2020 privind unele masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilorUltimele articole
Salariati cu program inegal de lucru. Cum se acorda tichetele de masa in acest caz?Masuri de protectie sociala pentru persoanele vulnerabile, aprobate de GuvernPrincipalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaDeclaratia Unica in 2023 si instructiunile de completare aferente noului formular pus in dezbatere publica de ANAF
Mai multe articole despre cresteri

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"