Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate inregistrata in scop de TVA ca urmare a depasirii plafonului. Cum efectuam ajustarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: depasire plafon, amortizarea, ajustarea tva, inregistrari contabile, codul fiscal

In analiza urmatoare, avem ca exemplu situatia in care, la data de 1.07.2016, societatea este inregistrata in scopuri de TVA normal prin depasirea plafonului de 220.000 lei.


A. Cum facem ajustarea TVA aferenta bunului de capital avand urmatoarele informatii:
1. achizitie mobilier pentru birou in valoare de 2.760 lei.
2. data achizitiei 24.08.2015
3. data punerii in functiune 24.08.2015
4. durata de amortizare 9 ani
5. amortizare liniara cumulate 01.09.2015 la 30.06.2016 = 255,60 lei (sold cont 2814 la data de 30.06.2016)

B. Care este inregistrarea contabila?
C. Cum operam in programul Saga aceasta ajustare si amortizarea ulterioara ajustarii?


Bunul descris de dvs intruneste caracteristicile unui bun de capital, in sensul TVA-ului, atat in prioada de dinainte de 01 ianuarie 2016 (conform codului fiscal in vigoare pana la aceasta data, art. 149), cat si de dupa data de 01 ianuarie 2016 (conform art. 305 din codul fiscal in vigoare de dupa aceasta data). Bunul este achizionat dupa data aderarii si are o durata de funtionare mai mare de 5 ani.
 
Ajustarea TVA - conform art. 305 - presupune modificarea sumei TVA deduse initial la achizitia unui bun de capital, daca pe parcursul perioadei de ajustare (5 ani pentru bunuri corporale, dar care nu sunt imobile, si 20 de ani pentru imobile) apar anumite evenimente care modifica circumstantele in care s-a dedus TVA initial. Aceasta este o ajustare in favoarea statului (de plata).

De asemenea, daca in perioada cand societatea nu era inregistrata in scop de TVA a achizitionat un bun de capital, pentru care a platit TVA furnizorului, pe baza facturii de achizitie, incluzand valoarea TVA in costul bunului, societatea are dreptul de a efectua o ajustare in favoarea sa a TVA din factura de achizitie a acelui bun, daca in perioada de ajustare societatea se inregistreaza in scop de TVA normal, prin depasirea plafonului (conform art. 316 alin. (1) lit. b) din codul fiscal). Asadar, vorbim de ajustarea TVA in favoarea societatii doar daca pentru bunul respectiv s-a platit TVA la achizitie. Daca bunul respectiv a fost achizionat de o persoana neinregistrata in scop de TVA, nu se pune problema ajustarii nici unui TVA.
 
Ajustarea TVA presupune existenta informatiilor privind data achiziei si valoarea TVA.
In cazul de fata, nu avem valoarea TVA.


Valoarea amortizarii ar fi fost necesara, doar daca bunul respectiv nu ar fi fost considerat bun de capital.
 
Insa, pentru a exemplifica efectuarea ajustarii, presupunem urmatoarele date:
- valoarea de 2.760 lei este valoarea de achizitie a bunului in care a fost inclusa valoarea TVA din factura furnizorului
- factura furnizorului este integral achitata la data inregistrarii in scop de TVA
- cota de TVA aplicabila la data achizitiei 24%
- TVA aferenta acestei sume, care ar fi inscrisa in factura de achizitie, este de 534 lei [2760 lei * 24/124 = 534,19 lei (rotunjit 534 lei)].
- perioada de ajustare este de 5 ani, respectiv 2015 - 2019 inclusiv.
 
Ajustarea se face pentru perioada ramasa din perioada de ajustare. In perioada ramasa se include anul in care apar modificarile. Anul in care apare modificarea privind ajustarea este 2016, deci perioada ramasa este de 4 ani (2016 – 2019).

TVA de ajustat in favoarea societatii este de 4 cincimi din valoarea TVA initiala de 534 lei, deci TVA de ajustat este de 534 * 4 / 5 = 427 lei.

Deci, societatea ar trebui sa ajusteze in favoarea sa suma de 427 lei. Dar, la art. 305 alin. (9) din codul fiscal se prevede:

"(9) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarilor este neglijabila, conform prevederilor din normele metodologice."
 
In normele aferente, la punctul 79 alin. (4) se arata:

"79. (4) In sensul art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital este mai mica de 1.000 lei."
 
Conform celor prezentate, avand in vedere faptul ca, pentru exemplul prezentat, valoarea ajustarii este mai mica de 1000 lei (fiind de 427 lei), societatea nu poate efectua o ajustare de TVA in favoarea sa.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Roman Expert contabil si Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate inregistrata in scop de TVA ca urmare a depasirii plafonului. Cum efectuam ajustarea TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016