Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comercializarea en detail de produse alimentare perisabile. Tratamentul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: ajustare tva, colectare tva, comercializare produse perisabile, stocuri degradate

Dezbatem mai jos cazul unei persoane juridice romane, inregistrata in scopuri de TVA, care are ca obiect de activitate comercializarea en detail de produse alimentare perisabile (de exemplu carne, mezeluri, produse lactate). Inevitabil apar stocuri de produse care nu se mai pot comercializa. Vom vedea in ce masura aceste stocuri s-ar putea incadra in prevederile art. 128, Codul fiscal alin.8, lit. b) si daca scoaterea lor din gestiune nu ar presupune ajustarea TVA dedusa la achizitie. Vom stabili si daca, din punctul de vedere al TVA, operatiunea de predare a produselor degradate nu constituie livrare de bunuri, pentru care ar fi necesara colectarea TVA, daca sunt respectate conditiile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal si pct. 6 alin. (12) din Normele metodologice de aplicare (bunurile nu sunt imputabile, degradarea calitativa a bunurilor se datorea za unor cauze obiective dovedite cu documente - liste de inventariere, proces-verbal, referat aprobat de conducerea societatii etc. - si se face dovada ca bunurile au fost distruse si nu au mai intrat in circuitul economic - proces-verbal de distrugere a bunurilor, contract cu societatea specializata, avizul de insotire a marfii etc.). In plus, vom vedea daca taxa dedusa initial la achizitia produselor respective trebuie ajustata conform art. 145 alin. (3) din Codul fiscal.

Vom analiza implicatiile in legatura cu ac easta situatie prezentand incidenta asupra:
-  impozitului pe profit;
-  taxa pe valoarea adaugata.
Din punctul de vedere al impozitului pe profit sunt posibile urmatoarele
situatii:
-  perisabilitatile stabilite in mod legal, conform H.G. nr. 831/2004 sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, in temeiul art. 21 ali n. (3) lit. d) din Codul fiscal;

In ceea ce priveste valoarea cheltuielilor cu aceste stocuri degradate, neimputabile, peste nivelul de perisabilitati, si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, situatia cea mai plauzibila situatiei din intrebare pentru produsele alimentare descrise, aceste sume sunt nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 ali n. (4) lit. c) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al TVA, se necesita analiza a doua situatii fiscale:
-  colectarea TVA la data constatarii degradarii stocului de produse alimentare;
-  ajustarea TVA dedus initial la achizitia stocului.
In ceea ce priveste colectarea TVA la data constatarii degradarii si deprecierii stocului, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. b) si c) din Codul fiscal, ce stabilesc:
"(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): (...)
b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, car e nu mai pot fi valorificate, precum
si activele corporale fixe casate, in conditiile stabilite prin norme;
c) perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege;".
Observam ca nu este considerata o livrare si implicit nu se colecteaza TVA pentru aceste stocuri degradate, insa normele metodologice au introdus urmatoarele restrictii suplimentare, regasite la pct. 6 alin. (12) din HG 44/2004 privind aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal:
"(12) In sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal , nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal;
c) se face dovada ca bunurile au fost distruse."

Astfel, din analiza textului normativ observam ca stocurile degradate nu trebuie sa fie imputabile, degradarea s -a produs din cauze obiective, iar bunurile au fost distruse si implicit nu se mai reintorc in circuitul economic.

RECOMANDARE!

Din punctul de vedere al documentelor, observam ca legiuitorul nu a mentionat expres un document, astfel ca recomandam efectuarea unui inventar. De asemenea, din punctul de vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, recomandam intocmirea un contract de preluare a acestor deseuri, cu un reciclator autorizat sau cu o societate de salubrizare, c are detine autorizatie ANRSC, in temeiul Legii nr. 101/2006 privind salubrizarea localitatii.

Subliniem ca incercam sa surpindem aspectul fisc al, dar societatea trebuie sa tina cont ca pentru aceste produse de origine animala pot exista restrictii suplimentare de natura sanitar veterinara, cum ar fi distrugerea doar de catre anumiti operatori economici ce au obiect de activitate in acest scop, a utorizat corespunzator.

In ceea ce priveste analiza TVA dedusa initial la stocuri, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal, care mentioneaza in mod expres faptul ca daca stocul achizitionat initial a fost destin at revanzarii si implicit realizarii unor operatii taxabile, in acest caz nu se impune ajustarea TVA dedus a la achizitia initiala a stocului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comercializarea en detail de produse alimentare perisabile. Tratamentul TVA":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016