Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustare TVA deductibila. Cum procedam si care sunt implicatiile TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: ajustare tva, deductibilitate, tva, achizitie bunuri, provizioane, stocuri degradate

In cazul unei firme, la inventarul din 31.12.2014 s-au constituit provizioane pentru stocuri fara miscare, miscare lenta sau degradate. Provizioanele au fost considerate nedeductibile. In anul 2015, o parte din aceste stocuri au fost valorificate prin vanzare - la preturi mai mici decat costul de achizitie/productie, iar o alta parte s-au predat ca si deseuri la firme specializate.


O buna parte a acestor bunuri erau neconforme din punct de vedere calitativ ceea ce facea imposibila utilizarea lor. S-au intocmit procese verbale de neconformitate si note justificative privind starea de degradare.

Deseurile rezultate s-au predate la firme specializate sub 2 forme: aviz - fara facturare si al doilea caz vanzare deseuri - in cazul bunurilor din otel, fier sau alte metale.

Care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere al TVA? Trebuie ajustata baza de impozitare in cele doua situatii? Daca trebuie ajustata baza de impozitare, ce valoare se considera?


In cazul stocurilor, ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 148 Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital  alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si pct. 53 din normele de aplicare ale Codului fiscal datorita faptului ca bunurile nu mai sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere TVA si neimpozabile conform prevederilor art. 145 alin. (2) de la lit. a) la c).  Ajustarea se efectueaza pentru suma TVA deductibila, dedusa (19% sau 24%), la momentul  achizitiei, la costul  de achizitie al bunurilor existente in stoc la 31.12.2014.

           Totusi, avand in vedere faptul ca stocurile respective au fost valorificate prin vanzare, ajustarea nu trebuie efectuata chiar daca pretul de vanzare  este mai mic decat costul de achizitie/productie al bunurilor respective. Deci, vanzarea sub cost nu reprezinta un motiv de ajustare a sumei TVA deduse.   

            Astfel, ajustarea sumei TVA deduse la momentul achizitiei bunurilor  care , ulterior achizitiei, sunt degradate,  nu trebuie  efectuata in cazul bunurilor predate cu aviz in vedere distrugerii deoarece situatia prezentata se  incadreaza in prevederile  art. 148 ,,Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital,, alin. (2) lit. b) din Codul fiscal     

(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
    a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 53 alin. (10)  lit. d)din normele de aplicare ale art. 148 prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca ajutarea nu trebuie efectuata in cazul bunurilor degradate care nu mai pot fi valorificate

In sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea: …
  d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
    1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. .....;
    2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;
 
    Astfel, in cazul deseurilor rezultate,  livrate  cu aviz, trebuie sa faceti dovada ca acestea au fost predate societatii respective in vederea distrugerii, caz contrar se poate intelege ca acestea au fost livrate cu titlu gratuit.  Livrarea cu titlu gratuit inseamna o operatiune asimilata unei livrari de bunuri, cu plata, caz in care este obligatorie colectarea TVA pe baza unei autofacturi.

    De asemenea, ajustarea TVA nu trebuie efectuata in cazul deseurilor valorificate prin  vanzare, chiar daca, la livrarea acestora, s-a aplicat regimul de taxare prin masuri de simplificare reglementat prin art. 160 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, iar pretul de livrare este sub costul de achizitie/productie.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016