Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni neimpozabile in Romania. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: operatiuni neimpozabile, d390, tva, achizitie bunuri

O societate A din Romania cu cod de TVA achizitioneaza o marfa de la firma B din Italia. Firma B din Italia factureaza cu TVA, deoarece marfa nu paraseste teritoriul Italiei. Societatea A din Romania vinde marfa catre firma C cu cod de TVA romanesc si colecteaza TVA. Firma C face niste prelucrari la marfa in Italia si apoi o aduce in Romania.

Specialistul nostru ne va arata daca, din punct de vedere TVA, operatiunile sunt corecte sau daca este necesar ca firma A din Romania sa mai faca ceva, ori sa declare in D390?


Raspunsul specialistului


Asa cum reiese din datele furnizate, nu are loc transportul bunurilor dintr-un stat membru in alt stat membru, deci nu aveti o achizitie intracomunitara de bunuri, ci o achizitie locala in Italia.

Locul achizitiei de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, deci achizitia are locul in afara teritoriului Romaniei.
 
Se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert, conform art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, deci locul livrarii in situatia dumneavoastra este in afara teritoriului Romaniei.
 
Avand in vedere ca atat achizitia bunurilor, cat si livrare acestora au locul in afara Romaniei, operatiunile sunt neimpozabile in Romanie. Factura va fi intocmita fara TVA.
 
Pentru ca Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, cu modificarile si completarile ulterioare se aplica de toate statele membre printr-un articol similar art. 316 alin. (4) din Codul fiscal romanesc, ati putea fi obligat, in functie de natura exacta a operatiunii efectuate, sa va inregistrati in scopuri de TVA pe teritoriul Italiei si sa facturati cu TVA din statul respectiv sau sa efectuati o livrare intracomunitara din Italia in Romania, dupa caz.
 
In concluzie, operatiunile desfasurate pe teritoriul Italiei sunt neimpozabile in Romania deoarece locul achizitiei si locul livrarii de bunuri sunt in afara Romaniei, deci nu puteti emite factura catre societatea C cu TVA romanesc doar daca, anterior facturarii societatea dumneavoastra aduce marfurile in Romania (si nu este cazul, deoarece ati mentionat ca C prelucreaza bunurile si ulterior le aduce in Romania).
 
Pentru clarificarea regimului TVA aplicat in statul membru trebuie sa va adresati autoritatilor fiscale din statul respectiv.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni neimpozabile in Romania. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016