keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie bunuri pentru sponsorizare. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iun. 2010
Tags: achizitie bunuri, sponsorizare, deducere tva

Achizitie bunuri pentru sponsorizare. Deducere TVA Georgeta Serban Matei Intrebare: Dorim sa achizitionam niste bunuri cu care sa sponsorizam o organizatie non-profit . TVA aferent acestor bunuri ...

Achizitie bunuri pentru sponsorizare. Deducere TVA
Georgeta Serban Matei

Intrebare: Dorim sa achizitionam niste bunuri cu care sa sponsorizam o organizatie non-profit . TVA aferent acestor bunuri este deductibil?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: La momentul achizitiei bunurilor destinate unei actiuni de sponsorizare, suma TVA inscrisa in factura furnizorului este deductibila. Astfel, suma se inregistreaza in evidenta contabila si fiscala ca o achizitie obisnuita. La momentul acordarii gratuite a bunurilor achizitionate, operatiunea nu este considerata o livrare de bunuri.

Totusi, cheltuiala cu sponsorizarea este o cheltuiala deductibila limitat la determinarea profitului impozabil, dar si d.p.d.v. al TVA. Astfel, pentru valoarea bunurilor acordate drept sponsorizare nu se colecteaza TVA in conditiile in care valoarea totala a acestora, inregistrata in cursul unui an calendaristic, se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri.

Daca se incadreaza in aceasta limita, operatiunea nu este considerata asimilata unei livrari de bunuri astfel incat firma dvs. sa aiba obligatia colectarii TVA pentru simplul fapt ca si-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei.

Cele precizate sunt reglementate prin articolul 128 alineatul (8) litera f) din Codul fiscal si punctul 6 alineatul 14 litera b) din normele de aplicare. Cifra de afaceri care se ia in considerare pentru determinarea incadrarii in limita de 3 la mie din cifra de afaceri se stabileste in baza prevederilor articolului 152 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, d.p.d.v. fiscal, cifra de afaceri anuala este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a urmatoarelor tipuri de livrari de bunuri si prestari de servicii:

- taxabile, daca nu se desfasoara de o mica intreprindere;
- neimpozabile;
- scutite cu drept de deducere;
- scutite fara drept de deducere asa cum sunt enumerate la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale:
In plafonul de scutire nu se includ urmatoarele elemente:
- livrarile de active fixe corporale sau necorporale;
- livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Depasirea cheltuielilor de sponsorizare se determina anual, la momentul depunerii situatiilor financiare anuale. Depasirea acestor cheltuieli este asimilata unei livrari de bunuri, motiv pentru care se colecteaza TVA, fapt care este reglementat prin punctul 6, alineatul 15 din HG 44/2004 dat pentru aplicarea articolului 128 din Codul fiscal alineatul 8 litera f).

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

"Incadrarea in plafoanele prevazu te la alin. (11) lit. a) - c) se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. …..Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale."

In situatia in care se constata depasirea, pentru suma respectiva (baza de impozitare si TVA colectata) trebuie emisa autofactura, obligatie reglementata prin articolul 155, alineatul 2 din Codul fiscal "Persoana inregistrata conform art. 153 trebuie sa autofactureze…. fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine."

Detaliile privind emiterea autofacturii sunt cuprinse la punctul 70 din normele de aplicare ale Codului fiscal. Astfel, se precizeaza ca autofactura pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

1) numarul si data emiterii facturii;
2) la rubrica furnizor: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care a inregistrat depasirea cheltuielilor cu sponsorizarea;
3) la rubrica cumparator: aceleasi informatii ca la punctul 2;
In loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate, mentiunea "depasire plafon sponsorizare sau mecenat";
4) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
5) cota de taxa aplicabila si valoarea taxei colectate;

Pe autofactura se inscrie numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei care a inregistrat depasirea, atat la rubrica "furnizor" cat si la rubrica "cumparator". Pe acelasi document, drept specificatie, in loc de denumirea bunurilor, se inscrie mentiunea "depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat anul fiscal 2010…."

Autofactura se emite doar pentru a se crea un document justificativ de inregistrare a taxei colectate atat in evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari), cat si in evidenta contabila. Depasirea cheltuielilor de sponsorizare reprezinta o livrare asimilata de bunuri, motiv pentru care autofactura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna in care s-a care s-a emis autofactura (de exemplu, luna aprilie 2011).

Acesta este momentul faptului generator si a exigibilitatii TVA aferenta sumelor reprezentand depasirea cheltuielilor deductibile limitat.

Suma TVA colectata se inregistreaza prin formula contabila 635 (sau 658) = 4427.

In baza prevederilor Ordinul 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, prin debitul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" se inregistreaza:

- TVA colectata aferenta bunurilor si serviciilor folosite in scop personal, predate cu titlu gratuit care depasesc limitele prevazute de lege, cea aferenta lipsurilor peste normele legale, precum si cea aferenta bunurilor si serviciilor acordate salariatilor sub forma avantajelor in natura in corespondenta cu rulajul creditor al contului 4427.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016