keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Solutii TVA: Achizitie intracomunitara si import in alt stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: import, achizitie bunuri, declaratia 390, tva, achizitie intracomunitara

Dezbatem cazul unei societati A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, care a platit la o firma din: 1. Serbia (non UE) o factura cu mostre necesare pentru efectuarea de teste pentru utilaje, pe care o sa le cumparam de la o firma din Germania inregistrata in scopuri de TVA. Aceste mostre sunt trimise din Serbia direct la firma din Germania. 2. Franta (UE) o factura cu mostre necesare pentru efectuarea de teste pentru utilaje, pe care o sa le cumparam de la o firma din Germania inregistrata in scopuri de TVA. Aceste mostre sunt trimise din Franta direct la firma din Germania. Vom stabili ce implicatii fiscale si declarative revin societatii A.


Raspuns:

In primul caz, societatea din Romania realizeaza o achizitie de bunuri din afara UE, respectiv un import de bunuri. Locul importului de bunuri din punct de vedere al TVA se situeaza in statul unde se afla bunurile in momentul in care intra pe teritoriul comunitar. Din informatiile furnizate intelegem ca importul are loc in Germania. In masura in care compania A din Romania este cea care are calitatea de importator si realizeaza importul de bunuri in Germania, aceasta are obligatia de a plati TVA in Germania. In acest caz, compania A din Romania realizeaza o achizitie de bunuri (un import) care este o operatiune neimpozabila in Romania. Aceasta achizitie se poate declara in decontul de TVA la randul 26. Nu consideram ca exista alte obligatii declarative din punct de vedere a legislatiei din Romania. Referitor la obligatiile ce pot surveni in Germania, va recomandam sa va adresati unui consultant din Germania. Cel mai probabil, intrucat compania din Romania are calitata de importator in Germania, aceasta va avea obligatia de a plati TVA aferent importului in Germania. Totodata, compania romana are posibilitatea de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA in Germania. Din punct de vedere contabil, bunurile importate in Germania trebuie reflectate intr-un cont de stocuri cu analitic distinct pe gestiunea din Germania. O posibila monografie contabila ar fi:
 
3XX Stocuri in Germania        =       401 Furnizori externi Serbia     cu val bunurilor
461 Debitori diversi             =       5124 TVA de plata in Germania cu val TVA
 
In al doilea caz, compania din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri in Germania. In masura in care bunurile sunt transportate din Franta in Germania, consideram ca societatea din Romania va avea obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in Germania intrucat realizeaza o achiziti intracomunitara de bunuri acolo. Totusi, si cu privire la acest aspect va recomandam sa va adresati unui consultant din Germania intrucat implicatiile fiscale din Germania survin ca urmare a aplicarii legislatiei nemtesti. Desi legislatia TVA este armonizata la nivel intracomunitar, pentru confirmarea opiniilor noastre va recomandam sa consultati si legislatia nationala din Germania.

Referitor la implicatiile fiscale din Romania, in masura in care pe factura emisa de compania din Franta s-a trecut codul de TVA din Romania, atunci veti declara aceasta operatiune in decontul de TVA si in declaratia 390 ca o achizitie intracomunitara ca urmare a aplicarii retelei de siguranta. Reteaua de siguranta presupune ca in cazul in care o achizitie intracomunitara are locul in alt stat membru decat statul care furnizeaza codul de TVA, achizi?ia intracomunitara se considera ca are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Ulterior, daca cumparatorul face dovada ca a supus la plata taxei achizi?ia intracomunitara si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA, adica in Romania prin corectarea decontului si a declaratiei recapitulative. In cazul in care factura din Franta se emite pe codul de TVA din Franta, aceasta operatiune nu este impozabila in Romania si drept urmare se declara doar in decont la randul 26. In Germania, porbabil ca societatea va depune o declaratie recapitulativa si un decont de TVA prin care va raporta achizitia intracomunitara realizata in Germania. Din punct de vedere contabil, monografia si in acest caz este similara cu cea de la primul caz.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016