Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Ajustare TVA vanzare imobil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 19 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: tva, divizare

Intrebare: O societate comerciala (societatea B), nou infiintata ca urmare a divizarii unei alte societati comerciale (societatea A), dobandeste un imobil prin divizare. Precizam ca divizarea a avut loc in iunie 2008 iar la societatea divizata (societatea A) imobilul a intrat in patrimoniu inainte de 01.01.2007.Va rugam sa ne precizati daca la vanzarea imobilului de catre societatea nou infiintata in urma divizarii (societatea B) va fi necesara ajustarea TVA-ului aferent imobilului sau daca imobilul intrand in patrimoniu in urma divizarii, data intrarii este considerata data intrarii in patrimoniul societatii divizate (societatea A) iar intrarea fiind inainte de 01.01.2007 nu mai este necesata ajustarea.

Raspuns:
Practic, prin divizare a avut loc un transfer de active intre doua persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, motivi pentru care operatiunea nu a reprezentat o livrare de bunuri. In situatia transferului de active, nu se emite factura, dar se emite un document intocmit de catre cedent si cesionar. Acest document nu este un formular tipizat, dar intocmirea acestuia trebuie sa aiba in vedere inserarea urmatoarelor informatii obligatorii pentru identificarea operatiunii:
- un numar de ordine secvential
- data emiterii documentului;
- data efectuarii transferului;
- denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA atat pentru cedent cat si pentru primitorul de active;
- descrierea detaliata a operatiunii;
Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii


- valoarea transferului.
 
Acest fapt este reglementat prin articolul 128, alineatul 7 din Codul fiscal si punctul 6, alineatul 6 din normele de aplicare ale Codului fiscal "Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila".
 
Referitor la ajustarea dreptului de deducere, din art. 128, alineatul 7 rezulta faptul ca primitorul activelor este considerat succesorul cedentului.
 
Astfel, primitorul activelor este obligat sa intocmeasca documentul de evidenta fiscala denumit "Registru al bunurilor de capital". Prin completarea acestui registru trebuie asigurata furnizarea urmatoarelor informatii obligatorii:
- data achizitiei, finalizarii constructiei;
- data transformarii/modernizarii bunurilor primite ulterior datei de 1 ianuarie 2007;
- data primirii bunurilor;
- valoarea (baza de impozitare) a bunului de capital;
- taxa deductibila aferenta lucrarilor de transformare/modernizare a bunului de capital;
- taxa dedusa;
- eventualele ajustari efectuate.
 
Pentru organizarea acestei evidente, firma beneficiara trebuie sa solicite informatiile necesare firmei cedente. Aceste informatii pot fi completate in anexele protocolului de predare-primire a activelor.
 
Daca bunul imobil respectiv nu a mai suportat lucrari de modernizare si transformare ulterior datei de 1 ianuarie 2007 pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, vanzarea imobilului in anul 2012 reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere a TVA in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) fara obligatia de ajustare a sumei TVA deduse de catre cedent la momentul constructiei sau achizitiei bunului imobil, anterior date de 1 ianuarie 2007. Practic, pentru bunurile imobile achizitionate/construite anterior datei de 1 ianuarie 2007, ajustarea trebuia efectuata in cadrul perioada de ajustare de 5 ani in cadrul careia a fost dobandit bunul imobil. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 161 din Codul fiscal de la alin. si pct. 83 din normele de aplicare ale acestui articol unde se regaseste si un exemplu.
Tratamentul fiscal al bunurilor imobile este reglementat si prin circulara M.F.P. nr.
52657-13.09.07.
 
In concluzie, trebuie sa verificati daca bunul imobil respectiv a mai suportat lucrari de modernizare si transformare ulterior datei de 1 ianuarie 2007 astfel incat sa existe obligatia ajustarii sumei TVA deduse pe parcursul efectuarii acestor lucrari.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Ajustare TVA vanzare imobil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016