Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate comerciala (societatea B), nou infiintata ca urmare a divizarii unei alte societati comerciale (societatea A), dobandeste un imobil prin divizare. Precizam ca divizarea a avut loc in iunie 2008 iar la societatea divizata (societatea A) imobilul a intrat in patrimoniu inainte de 01.01.2007.
Va rugam sa ne precizati daca la vanzarea imobilului de catre societatea nou infiintata in urma divizarii (societatea B) va fi necesara ajustarea TVA-ului aferent imobilului sau daca imobilul intrand in patrimoniu in urma divizarii, data intrarii este considerata data intrarii in patrimoniul societatii divizate (societatea A) iar intrarea fiind inainte de 01.01.2007 nu mai este necesata ajustarea.
Raspuns:
Practic, prin divizare a avut loc un transfer de active intre doua persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, motivi pentru care operatiunea nu a reprezentat o livrare de bunuri. In situatia transferului de active, nu se emite factura, dar se emite un document intocmit de catre cedent si cesionar. Acest document nu este un formular tipizat, dar intocmirea acestuia trebuie sa aiba in vedere inserarea urmatoarelor informatii obligatorii pentru identificarea operatiunii:
- un numar de ordine secvential
- data emiterii documentului;
- data efectuarii transferului;
- denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA atat pentru cedent cat si pentru primitorul de active;
- descrierea detaliata a operatiunii;
- valoarea transferului.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Examen Consultant Fiscal 2025
Acest fapt este reglementat prin articolul 128, alineatul 7 din Codul fiscal si punctul 6, alineatul 6 din normele de aplicare ale Codului fiscal "Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila".
Referitor la ajustarea dreptului de deducere, din art. 128, alineatul 7 rezulta faptul ca primitorul activelor este considerat succesorul cedentului.
Astfel, primitorul activelor este obligat sa intocmeasca documentul de evidenta fiscala denumit "Registru al bunurilor de capital". Prin completarea acestui registru trebuie asigurata furnizarea urmatoarelor informatii obligatorii:
- data achizitiei, finalizarii constructiei;
- data transformarii/modernizarii bunurilor primite ulterior datei de 1 ianuarie 2007;
- data primirii bunurilor;
- valoarea (baza de impozitare) a bunului de capital;
- taxa deductibila aferenta lucrarilor de transformare/modernizare a bunului de capital;
- taxa dedusa;
- eventualele ajustari efectuate.
Pentru organizarea acestei evidente, firma beneficiara trebuie sa solicite informatiile necesare firmei cedente. Aceste informatii pot fi completate in anexele protocolului de predare-primire a activelor.
Daca bunul imobil respectiv nu a mai suportat lucrari de modernizare si transformare ulterior datei de 1 ianuarie 2007 pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, vanzarea imobilului in anul 2012 reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere a TVA in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) fara obligatia de ajustare a sumei TVA deduse de catre cedent la momentul constructiei sau achizitiei bunului imobil, anterior date de 1 ianuarie 2007. Practic, pentru bunurile imobile achizitionate/construite anterior datei de 1 ianuarie 2007, ajustarea trebuia efectuata in cadrul perioada de ajustare de 5 ani in cadrul careia a fost dobandit bunul imobil. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 161 din Codul fiscal de la alin. si pct. 83 din normele de aplicare ale acestui articol unde se regaseste si un exemplu.
Tratamentul fiscal al bunurilor imobile este reglementat si prin circulara M.F.P. nr.
52657-13.09.07.
In concluzie, trebuie sa verificati daca bunul imobil respectiv a mai suportat lucrari de modernizare si transformare ulterior datei de 1 ianuarie 2007 astfel incat sa existe obligatia ajustarii sumei TVA deduse pe parcursul efectuarii acestor lucrari.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cota redusa la TVA pentru anumite serviciiOperatiuni neimpozabile in Romania, impozabile in stat tert. Regim fiscal TVAFacturi primite de la persoane juridice din UE. Tratament TVARaportarea eronata in SAF-T va fi amendata cu 1.500 de leiSplit TVA. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor OG 23/2017Ultimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarPanouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVAAchizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaArticole similare
Norme actuale privind pierderile fiscaleImpozitul pe profit s-a modificat prin OUG 102 din 2013. Noile modificari, explicate de expertOficial: Noile norme privind achizitiile publice: proceduri online, transparenta si calitateImpozitul pe profitTransfer de active. Achizitie intracomunitara de materii primeUltimele articole
Din 23 iulie 2023 se aplica modificarile aduse Legii Societatilor nr. 31/1990 prin Legea 222/2023Microintreprindere in lichidare voluntara. Termenul de la care devine platitoare de impozit pe profitIn iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si ServiciiTermen limita situatii financiare. Cand se depun documentele in cazul operatiunilor de fuziune?Declaratia F4109. Termen depunere si instructiuni de completare
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"