keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Asociere in participatiune si reflectarea bazei de impozitare a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: asociere in participatiune, achizitii, livrari, baza de impozitare, tva, decont, cheltuieli

In baza unui contract de asociere in participatiune, societatea-mama inregistreaza toate cheltuielile, toate veniturile si TVA-ul colectat si deductibil aferent. Atunci cand face decontul cu asociatii prin contul 458, conform procentelor stabilite prin contract, in balanta liderului ramane doar un procent de 40% din totalul veniturilor si cheltuielilor. TVA-ul colectat si deductibil insa trebuie declarat 100 % de catre firma-lider. In acest caz, baza de impozitare (in balanta) nu este aferenta TVA-ului. Vom stabili cum se inregistreaza baza de impozitare in acest caz in decontul de TVA.


Pentru  a asigura concordanta dintre rulajul debitor al conturilor de cheltuieli cu baza de impozitare TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii, precum si concordanta dintre  rulajului creditor al conturilor de venituri si baza de impozitare TVA aferenta livrarilor/prestarilor efectuate, trebuie respectata monografia contabila a operatiunilor  economice realizate in cadrul asocierii in participatie, reglementata prin O.M.F.P. nr.  3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
 
        Astfel, in cursul lunii, liderul asociat  emite  facturile aferente operatiunilor derulate in asociere, le evidentiaza  in jurnalul pentru vanzari la valoarea integrala (de exemplu 99.200 lei, din care baza de impozitare 80.000 lei si TVA colectata 19.200 lei) si le  inregistreaza in evidenta contabila,   prin formula contabila:
411                                                 =    %                                     99.200 lei
"Clienti"                                              701                                    80.000 lei
                                                            "Venituri din vanzarea
                                                            produselor finite"
                                                            4427                                  19.200 lei


                                                            "TVA colectata"
 
        La sfarsitul lunii, pe baza decontului asocierii, liderul asocierii inregistreaza in creditul contului 4581 "Decontari din operatii in participatie"   cota parte a veniturilor realizate din operatii in participatie transferate coparticipantilor (60%), conform contractului de asociere, prin formula contabila:  

701                                                = 4581                                      48.000 lei
"Venituri din vanzarea                      "Decontari din operatii
produselor finite"                               in participatie"
 
      Asa cum se poate constata, baza de impozitare a TVA aferenta facturilor emise corespunde cu rulajul creditor al contului 701, fara a se diminua cu rulajul debitor al contului 701 deoarece sumele transferate asociatului nu intra in sfera de aplicare a TVA.
 
      In mod similar  se procedeaza si in cazul cheltuielilor efectuate in cadrul asocierii, caz in care, baza de impozitare a sumei TVA deductibile este reprezentata de rulajul debitor al contului de cheltuieli 601 "Cheltuieli cu materiile prime" fara a se diminua cu rulajul creditor al contului 4582 "Decontari din operatii in participatie" ca urmare a inregistrarii contabile 4582 = 601 ca efect al transferarii cheltuielilor catre coparticipant.
                          
      In concluzie, decontul de TVA se completeaza  in baza evidentei fiscale intocmita cu ajutorul jurnalului pentru vanzari si a jurnalului pentru cumparari aferent  perioadei fiscale de raportare, fara a se intocmi in baza rulajelor conturilor de venituri si cheltuieli din balanta sintetica de verificare.  Totusi, pentru a asigura concordanta dintre evidenta contabila si fiscala, sumele evidentiate in jurnalul pentru vanzari la baza de impozitare, corespund cu rulajul creditor al conturilor de venituri, asa cum se poate observa din inregistrarea contabila prezentata anterior.  In mod similar, baza de impozitare a TVA din jurnalele pentru cumparari poate fi identificata in rulajele debitoare ale conturilor de cheltuieli.    
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016