Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituire avans si retur de bunuri in 2016 pentru operatiuni din 2015. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: retur bunuri, restituire avans, tva, retur marfa, codul fiscal, decont tva

Discutam mai jos despre o firma care incaseaza un avans in luna noiembrie 2015, cu TVA 24%, pentru livrarea unor bunuri in baza unui contract incheiat. Contractul se reziliaza si firma restituie in luna ianuarie 2016 integral avansul. Cum este corect sa procedeze? Este corecta procedura de intocmire a facturii de restituire avans tot cu 24% (s-a procedat la fel si in cazuri similare la trecerea de la TVA 19% la 24%)? Care este tratamentul si pentru livrarea de marfa in luna noiembrie 2015 cu 24% si retur in luna ianuarie? Consideram ca returul se face tot cu 24% si se inscrie suma reprezentand TVA 24% pe randul de regularizari in decontul de TVA. Este corecta procedura in ambele variante?

Asa cum ati precizat si dvs., atat restituirea avansului, cat si returul bunurilor in luna ianuarie 2016 se efectueaza prin aplicarea cotei de TVA 24%, in vigoare la data:

-    exigibilitatii TVA,  in cazul avansului incasat in anul 2015;
-    faptului generator, in cazul bunurilor livrate in anul 2015.

Practic, atat in cazul  restituirii  avansului, cat si in cazul returului, are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA, asa cum este reglementata prin  art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare a TVA", lit. a),  in cazul restituirii avansului si b), in cazul returului:    

"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

a) in cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans;

b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj; "

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 32 alin.  (3) din normele de aplicare ale art. 287 lit. b)  "In sensul art. 287 lit. a) si b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj. In cazul bunurilor, daca desfiintarea contractului presupune si restituirea bunurilor deja livrate, nu se considera ca are loc o noua livrare de la cumparator catre vanzatorul initial. .... ".

La ajustarea bazei de impozitare in anul 2016, se utilizeaza aceiasi cota de TVA aplicata in anul 2015, aspect reglementat, in mod expres prin art.  282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii", alin. (9) "In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. "

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 25  alin. (2) din normele de aplicare ale art. 282    " (2) In aplicarea art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifica cota de TVA si/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota si regimul de impozitare ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea de baza. Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA si regimul de impozitare in vigoare la data la care a intervenit evenimentul si, corespunzator, si cursul de schimb valutar de la aceasta data, in cazul operatiunilor pentru care baza de impozitare este determinata in valuta".

Deci, in ambele situatii, rationamentul dvs. este corect. De asemenea, este corecta si raportarea operatiunilor respective, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 16 denumit "Regularizari taxa colectata" , cat si prin declaratia informativa cod 394.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituire avans si retur de bunuri in 2016 pentru operatiuni din 2015. Ce tratament fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

TVA la RETUR BUNURI. Ce implicatii fiscale apar?
Mai multe articole despre retur bunuri
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016