keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2024
Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilor
Tags: retur marfa, procedura retur marfa, restituire bani

Cum se inregistreaza urmatoarea operatiune: firma noastra vinde unei persoane juridice o marfa, cu bon fiscal ce are inscriscodul fiscalal clientului, fiind cu o valoare de pana in 100 euro (deci fara factura, doar bon fiscal cucod fiscalal clientului).

Dupa un timp clientul vine inapoi cu marfa, semnaland ca are un defect, iar firma noastra este de acord sa-i primeasca marfa inapoi si sa-i restituie banii. Ce documente trebuie intocmite cu privire la primirea marfii defecte inapoi si restituirea banilor catre client.
 

 

Retur de marfa – raspunsul specialistului

 

Procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa este urmatoarea:

Nota de receptie si constatare de diferente (cod 14-3-1A):
Intocmiti acest document pentru a inregistra returnarea marfii de catre client. Documentul trebuie sa fie bazat pe bonul fiscal emis anterior si sa descrie detaliile marfii returnate, inclusiv natura defectului, daca este cazul.

Dispozitia de plata-incasare catre casierie:
Acest document se intocmeste pentru a reglementa restituirea sumei de bani catre client. In acest context, suma de bani restituita este mentionata si autorizata pentru a fi eliberata prin casierie. Totodata, plata poate fi restituita si prin banca, cu ordin de plata.


Emiterea unei facturi:
Conform legislatiei, la returul marfii, trebuie sa emiteti o factura fiscala, care sa anuleze tranzactia initiala. Factura va include detaliile marfii returnate si suma ce urmeaza sa fie restituita clientului.

Inregistrari contabile:
Toate documentele intocmite trebuie sa fie reflectate corespunzator in contabilitate pentru a asigura corectitudinea inregistrarilor financiare ale firmei.
Aceasta procedura asigura conformitatea cu reglementarile din Romania privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale si gestionarea retururilor. Este important sa se respecte aceste norme pentru a evita eventualele sanctiuni si pentru a mentine o evidenta clara si corecta a tranzactiilor.

Atentie:
Este interzisa emiterea de bonuri cu valori totale negative sau inregistrarea returului de marfa prin casa de marcat, conform art. 34 lit. c) si e) din Norma metodologica pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 (H.G. nr. 479/2003)

Temei legal

Hotararea nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - Norma metodologica pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale din 18.04.2003 (Parte integranta din H.G. nr. 479/2003)

Art. 34. -

Functiile interzise aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia celor destinate activitatilor de taximetrie, sunt urmatoarele:

c) emiterea de bonuri cu valori totale negative;
e) inregistrarea returului de marfa;
Art. 37. - (1) In cazul returului de marfa utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:
a) nota de receptie si constatare de diferente cod 14-3-1A, intocmita in baza bonului fiscal emis anterior pentru marfa respectiva;
b) dispozitia de plata-incasare catre casierie cod 14-4-4;
c) factura inregistrata in conditiile legii.



Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016