Tags: ordinul 1019/2021, declararea si plata tva la import, mecanism special tva
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza contribuabilii ca prin O.U.G. nr. 59/2021 a fost introdus in legislatia privind TVA mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import (art. 315^3 din Codul fiscal).
Mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import presupune urmatoarele:
- mecanismul se aplica doar pentru importul bunurilor (mai putin a celor accizabile) in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro;
- mecanismul este optional, putand a fi folosit de persoana care prezinta bunurile in vama in numele persoanei careia ii sunt destinate acestea pe teritoriul Romaniei;
- utilizarea mecanismului se poate face doar dupa obtinerea unei autorizatii de la autoritatea vamala competenta si sub rezerva constituirii unei garantii;
- pentru determinarea TVA in cadrul acestui mecanism se foloseste doar cota standard de TVA (19%);
- persoana care prezinta bunurile in vama trebuie sa depuna lunar la autoritatea vamala competenta, in format electronic, o declaratie speciala de TVA lunara si sa plateasca TVA incasata in luna calendaristica de raportare pana la termenul de plata aplicabil platii taxelor la import care fac obiectul amanarii platii, respectiv cel tarziu in a saisprezecea zi a lunii urmatoare lunii calendaristice de raportare.
- declaratia speciala de TVA trebuie sa contina informatii referitoare la valoarea totala a TVA incasata in luna calendaristica de raportare.
- persoanele care utilizeaza prezentul mecanism special trebuie sa tina registre ale operatiunilor reglementate de acest mecanism special
Prin ordin a fost detaliata procedura de autorizare si de utilizare a mecanismului special, precum si modelul declaratiei speciale de TVA.
Procedura, respectiv mecanismul special, sunt destinate a fi folosite practic de „operatorii postali” (inregistrati in scopuri de TVA in Romania) sau de solicitanti care sunt autorizati in calitate de comisionari in vama/comisionari in vama care desfasoara activitati de curierat rapid, pentru importul de bunuri din trimiteri cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro. Acestia vor incasa TVA de la destinatari (persoanele care practic sunt obligate la plata TVA), il vor declara pe declaratia speciala in vama si il vor plati in contul bancar al biroului vamal.
Ordinul presedintelui ANAF nr. 1019 din 30 iunie 2021 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea si utilizarea mecanismului special pentru declararea si plata TVA la import modelul si continutul declaratiei speciale de TVA (Monitorul Oficial nr. 652 din 1 iulie 2021).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<