Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declararea si plata TVA la importul bunurilor cu valoare redusa incepand cu 1 iulie 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: oug 59/2021, importul bunurilor cu valoare redusa, declararea si plata tva

Incepand cu 1 iulie 2021, se elimina scutirea de TVA pentru importul bunurilor cu o valoare intrinseca de pana la 10 euro, toate bunurile importate fiind supuse TVA. Modificarile au fost aduse de OUG 59/2021.

Astfel, pentru a simplifica declararea si plata TVA la importul bunurilor cu valoare redusa au fost introduse urmatoarele simplificari:

l regimul special pentru vanzarile la distanta de bunuri importate, prevazut la art. 315^2 Cod fiscal (IOSS)

l mecanismul special pentru declararea si plata TVA, prevazut la art. 315^3 Cod fiscal (atunci cand nu se aplica IOSS art. 315^2 )
Regimurile speciale de simplificare sunt optionale. Persoanele care nu aleg sa aplice aceste simplificari vor declara si plati TVA in vama la import, conform mecanismului standard.

Locul livrarii vanzarilor la distanta de bunuri importate

Locul vanzarilor la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, este prevazut la art. 275 al (3) si (4) Cod fiscal:

- atunci cand importul are loc intr-un alt stat membru decat in cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client - locul vanzarii la distanta de bunuri importate este locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul acestora catre client.
- atunci cand importul are loc in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client - locul vanzarii la distanta de bunuri importate este considerat a fi statul membru respectiv, cu conditia ca TVA pentru aceste bunuri sa fie declarate in cadrul regimului special de la art. 315^2 - IOSS.

In cazul importului de bunuri a fost introdusa o scutire de TVA la art. 293 al (1) Cod fiscal lit (d^1) in cazul persoanelor care aplica IOSS. Nu se plateste TVA la import ci se plateste TVA la la livrarea ulterioara (vanzare la distanta de bunuri importate) prin IOSS.

Au loc doua operatiuni atunci cand bunurile sunt livrate din afara UE catre consumatorul final, de catre un furnizor, printr-o interfata electronica care devine cumparator-revanzator:

- livrarea de la furnizor catre interfata, care nu are transport alocat si se considera a fi in afara sferei de aplicare a TVA din UE- transportul bunurilor se aloca livrarii efectuate de interfata electronica spre client, care este o vanzare la distanta de bunuri importate.

l Regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte (art. 315^2 Cod fiscal - IOSS)

Vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte acopera numai bunurile, cu exceptia produselor supuse accizelor, in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro.

Regimul special IOSS este o masura pentru facilitarea declararii si platii TVA pentru vanzarea de bunuri cu valoare redusa importate in UE, cota de TVA aplicabila fiind cota din statul membru in care are loc livrarea conform art. 275 al (3) si (4) Cod fiscal.

Persoanele care aplica regimul IOSS

- furnizorii stabiliti in UE, care optional pot desemna un intermediar, regimul poate fi aplicat in Romania de persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania
- furnizorii nestabiliti in UE, pot aplica regimul IOSS:

l direct - daca sunt stabiliti in state cu care UE a incheiat un acord de asistenta reciproca in materie de TVA si daca vanzarea are loc din tara respectiva
l indirect - prin desemnarea unui intermediar stabilit in UE care devine persoana obligata la plata taxei

- interfetele electronice stabilite in UE care faciliteaza vanzarea pentru furnizorii bunurilor
- interfetele electronice nestabilite in UE, care faciliteaza vanzarea la distanta de bunuri importate pentru furnizorii bunurilor, care pot aplica regimul direct sau indirect.

Inregistrarea in IOSS

Persoana impozabila care utilizeaza regimul special IOSS sau un intermediar actionand in contul acesteia declara momentul in care isi incepe sau isi inceteaza activitatea in cadrul regimului special sau momentul in care isi modifica respectiva activitate, astfel incat nu mai indeplineste conditiile necesare pentru a utiliza regimul special.

Persoanelor impozabile care opteaza sa aplice regimul special li se atribuie un numar individual de inregistrare care va fi inscris in registrul de identificare a persoanelor care aplica regimul de import IOSS (nu este un cod de platitor de TVA).
 
Desemnarea intermediarului:
 
- trebuie sa fie o persoana impozabila stabilita in UE
- intermediarul depune declaratia IOSS
- plateste TVA pentr vanzarea la distanta de bunuri importate
- se inregistreaza pentru IOSS in statul membru in care este stabilit
- primeste un cod de identificare, care nu este un cod de TVA, pentru a fi identificat ca intermediar (este un alt cod decat cel de IOSS)
- ulterior intermediarul inregistreaza fiecare furnizor pe care il reprezinta, adica primeste cate un cod IOSS pentru fiecare furnizor.in cazul vanzarilor la distanta de bunuri importate din tari terte sau din teritorii terte pentru care TVA este declarata in cadrul IOSS si in cazul livrarilor facilitate prin intermediul interfetelor electronice, faptul generator si exigibilitatea TVA intervine la data la care a fost acceptata plata.
 
Obligatiile persoanelor care aplica IOSS
 
Persoanele care aplica regimul special IOSS trebuie sa depuna pana la sfarsitul lunii urmatoare o declaratie speciala de TVA. Declaratia speciala se intocmeste in euro chiar daca livrarile sunt platite in alta moneda si cuprinde baza impozabila si TVA datorata in fiecare stat membru de consum.
 
TVA datorata in alte state membre se achita in Romania, intr-un cont indicat de autoritatea fiscala, pana la data la care trebuie depusa declaratia, ulterior sumele fiind transferate catre statul membru de consum.
 
Persoana impozabila care utilizeaza regimul special IOSS trebuie sa tina registre de evidenta a operatiunilor care intra sub incidenta regimului, intermediarul avand obligatia de a tine cate un registru pentru fiecare persoana impozabila pe care o reprezinta.
Persoana impozabila va pastra aceste evidente pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au efectuat operatiunile.

l Mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import (art. 315^3 Cod fiscal - in cazul neaplicarii IOSS)

Incepand cu 1 iulie 2021, in cazul neaplicarii IOSS prevazut la art. 315^2, persoana care prezinta bunurile in vama in contul persoanei careia ii sunt destinate acestea pe teritoriul Romaniei poate sa utilizeze mecanismul special pentru declararea si plata TVA la importul bunurilor cu valoare redusa, pe baza autorizatiei emise de autoritatea vamala si sub rezerva constituirii unei garantii, in cazul acelor bunuri pentru care expedierea sau transportul se incheie in Romania, cu exceptia produselor accizabile. Cota de TVA aplicabila pentru importurile de bunuri supuse acestui mecanism special este cota standard.

Persoanele care pot aplica prezentul mecanism sunt declarantii vamali, firme de transport, comisionari vamali, operatori postali, etc.

Mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import presupune:

- persoana destinatara a bunurilor este obligata la plata TVA
- persoana care prezinta bunurile in vama pe teritoriul Romaniei incaseaza TVA de la persoana destainatara a bunurilor si efectueaza plata taxei.

In situatia in care Romania este statul de import, persoana care prezinta bunurile in vama trebuie sa depuna lunar la autoritatea vamala competenta, in format electronic, o declaratie speciala de TVA.

Tva se achita la organele vamale pe baza declaratiei speciale pana in cea de a 16-a zi urmatoare.

Cursuri de schimb valutar pentru regimul special prevazut la art. 315^2 si pentru mecanismul special prevazut la art. 315^3 Cod fiscal
Contravaloarea euro in moneda nationala care trebuie luata in considerare pentru cuantumul prevazut la art. 315^2 alin. (1) si la art. 315^3 alin. (1) se stabileste anual.
Cursurile de schimb valabile sunt cele din prima zi lucratoare a lunii octombrie, aplicate de la data de 1 ianuarie a anului urmator.



Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declararea si plata TVA la importul bunurilor cu valoare redusa incepand cu 1 iulie 2021":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016