Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 1 iulie 2021, se elimina scutirea de TVA pentru importul bunurilor cu o valoare intrinseca de pana la 10 euro, toate bunurile importate fiind supuse TVA. Modificarile au fost aduse de OUG 59/2021.
l regimul special pentru vanzarile la distanta de bunuri importate, prevazut la art. 315^2 Cod fiscal (IOSS)
l mecanismul special pentru declararea si plata TVA, prevazut la art. 315^3 Cod fiscal (atunci cand nu se aplica IOSS art. 315^2 )
Locul livrarii vanzarilor la distanta de bunuri importate
Locul vanzarilor la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, este prevazut la art. 275 al (3) si (4) Cod fiscal:
- atunci cand importul are loc intr-un alt stat membru decat in cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client - locul vanzarii la distanta de bunuri importate este locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul acestora catre client.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In cazul importului de bunuri a fost introdusa o scutire de TVA la art. 293 al (1) Cod fiscal lit (d^1) in cazul persoanelor care aplica IOSS. Nu se plateste TVA la import ci se plateste TVA la la livrarea ulterioara (vanzare la distanta de bunuri importate) prin IOSS.
Au loc doua operatiuni atunci cand bunurile sunt livrate din afara UE catre consumatorul final, de catre un furnizor, printr-o interfata electronica care devine cumparator-revanzator:
- livrarea de la furnizor catre interfata, care nu are transport alocat si se considera a fi in afara sferei de aplicare a TVA din UE- transportul bunurilor se aloca livrarii efectuate de interfata electronica spre client, care este o vanzare la distanta de bunuri importate.
l Regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte (art. 315^2 Cod fiscal - IOSS)
Vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte acopera numai bunurile, cu exceptia produselor supuse accizelor, in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro.
Regimul special IOSS este o masura pentru facilitarea declararii si platii TVA pentru vanzarea de bunuri cu valoare redusa importate in UE, cota de TVA aplicabila fiind cota din statul membru in care are loc livrarea conform art. 275 al (3) si (4) Cod fiscal.
Persoanele care aplica regimul IOSS
- furnizorii stabiliti in UE, care optional pot desemna un intermediar, regimul poate fi aplicat in Romania de persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania
l direct - daca sunt stabiliti in state cu care UE a incheiat un acord de asistenta reciproca in materie de TVA si daca vanzarea are loc din tara respectiva
- interfetele electronice stabilite in UE care faciliteaza vanzarea pentru furnizorii bunurilor
Inregistrarea in IOSS
Persoana impozabila care utilizeaza regimul special IOSS sau un intermediar actionand in contul acesteia declara momentul in care isi incepe sau isi inceteaza activitatea in cadrul regimului special sau momentul in care isi modifica respectiva activitate, astfel incat nu mai indeplineste conditiile necesare pentru a utiliza regimul special.
Persoanelor impozabile care opteaza sa aplice regimul special li se atribuie un numar individual de inregistrare care va fi inscris in registrul de identificare a persoanelor care aplica regimul de import IOSS (nu este un cod de platitor de TVA).
l Mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import (art. 315^3 Cod fiscal - in cazul neaplicarii IOSS)
Incepand cu 1 iulie 2021, in cazul neaplicarii IOSS prevazut la art. 315^2, persoana care prezinta bunurile in vama in contul persoanei careia ii sunt destinate acestea pe teritoriul Romaniei poate sa utilizeze mecanismul special pentru declararea si plata TVA la importul bunurilor cu valoare redusa, pe baza autorizatiei emise de autoritatea vamala si sub rezerva constituirii unei garantii, in cazul acelor bunuri pentru care expedierea sau transportul se incheie in Romania, cu exceptia produselor accizabile. Cota de TVA aplicabila pentru importurile de bunuri supuse acestui mecanism special este cota standard.
Persoanele care pot aplica prezentul mecanism sunt declarantii vamali, firme de transport, comisionari vamali, operatori postali, etc.
Mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import presupune:
- persoana destinatara a bunurilor este obligata la plata TVA
In situatia in care Romania este statul de import, persoana care prezinta bunurile in vama trebuie sa depuna lunar la autoritatea vamala competenta, in format electronic, o declaratie speciala de TVA.
Tva se achita la organele vamale pe baza declaratiei speciale pana in cea de a 16-a zi urmatoare.
Cursuri de schimb valutar pentru regimul special prevazut la art. 315^2 si pentru mecanismul special prevazut la art. 315^3 Cod fiscal
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Termenul de declarare si plata pentru impozitul specific aferent semestrului I 2021 a fost prorogatBuletin informativ ANAF. Noutati legislative din perioada 22 iunie-2 iulieArticole similare
Ce trebuie sa stii despre mecanismul special pentru DECLARAREA SI PLATA TVA la import (Ordinul 1019/2021)Declarare achizitie servicii de la firma non-UE in 301. Care e regimul de impozitare pe veniturile nerezidentilor?Depunere declaratii cu termen-limita la 25 si 30 septembrieMFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaStocuri lipsa in gestiune. Cum facem ajustarea TVA?Ultimele articole
TVA Intracomunitar: ghidul completCe reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSSBuletin informativ ANAF. Noutati legislative din perioada 22 iunie-2 iulieCe reguli se aplica de la 1 iulie pentru marfurile importate in UECazuri in care autorizatia pentru DECLARAREA SI PLATA TVA la import poate fi revocata (Ordinul 1019/2021)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"