Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu data de 1 iulie 2021, importul marfurilor declarate cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS este scutit de TVA.
Pentru a evita dubla impunere, importul marfurilor declarate cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS este scutit de TVA. Cererea de scutire de TVA la import se depune printr-o declaratie vamala de punere in libera circulatie, cu set redus de date (DVSRD - H7), cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS.
``Prin urmare, pentru trimiterile cu valoare scazuta (sub 150 euro) pentru care este furnizat un numar IOSS al vanzatorului este necesar sa se depuna declaratie vamala de punere in libera circulatie (DVSRD - H7). Numarul IOSS va fi mentionat in declaratia vamala si verificat automat in sistemul informatic. In situatia in care numarul IOSS este valid, se considera ca TVA a fost platita la momentul efectuarii comenzii, iar la data punerii in libera circulatie se aplica scutirea de TVA. In cazul in care numarul IOSS nu este valid, scutirea de TVA nu poate fi acordata si, in consecinta, TVA va fi perceputa la import``, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
DVSRD - H7 poate fi depusa de orice persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 170 din Codul vamal al Uniunii. Declara?iile vamale se pot intocmi in nume propriu (cu conditia solicitarii si primirii accesului la sistemul informatic), prin reprezentare directa sau prin reprezentare indirecta.
Detalii cu privire la modul de completare a declaratiei vamale cu set redus de date H7, regasiti aici
Declarantul poate fi importatorul sau o persoana care actioneaza in calitate de reprezentant al acestuia (de exemplu, un operator postal, un transportator expres sau un comisionar in vama).
In situatia in care, importatorii/reprezentantii nu vor depune DVSRD, astfel incat sa fie posibila verificarea numarului IOSS, pentru respectivele trimiteri se va utiliza mecanismul standard de colectare a TVA la import. Astfel, se va calcula TVA, iar eliberarea marfurilor se va face dupa achitarea TVA si emiterea chitantei vamale.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ce mecanism de colectare a TVA poate fi folosit pentru declaratia cu set redus de date?
-regimul special pentru vanzarile la distanta de marfuri importate din tari terte sau teritorii terte (ghiseul unic pentru importuri TVA-IOSS [import-one-stop-shop])
Reglementari aplicabile:
Art. 143a din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare
Citeste si Cum arata Codul Fiscal in urma modificarilor din domeniul TVA aplicabile de la 1 iulie 2021, click»
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentar fiscal: Operatiuni scutite de TVARegimul fiscal TVA aplicabil importului de bunuri puse in libera circulatie in stat membruDocumentar fiscal: Ce operatiuni sunt impozabile din punct de vedere al TVADeducere TVA import. Cand e deductibil TVA-ul platit in vama?Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XI - Persoanele obligate la plata taxeiUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaRO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleArticole similare
Noile REGULI TVA valabile de la 1 decembrieREGULI TVA in atentia organizatorilor de evenimente in anul 2017?Ce TAXE se aplica de la 1 iulie 2021 pentru trimiterile postale cu valoarea in vama sub 150 euroAu fost modificate Normele Codului Fiscal in contextul aplicarii noilor REGULI TVA privind comertul electronic de la 1 iulieGhid TVA 2023: noile reguli, legislatie, monografiiUltimele articole
Din 1 ianuarie 2023 se aplica noi reguli in domeniul TVA, conform OG 16/2022Noi REGULI TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UEREGULI TVA in 2013 | Taxare inversa in cazul masurilor de simplificareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"