Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 24 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: importul de bunuri, import de bunuri cu nr ioss, reguli tva

Incepand cu data de 1 iulie 2021, importul marfurilor declarate cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS este scutit de TVA.

Conform Directiei Generale a Vamilor, pentru vanzarile la distanta de marfuri importate din teritorii terte sau tari terte prin intermediul IOSS, faptul generator intervine si TVA devine exigibila la momentul livrarii (atunci cand plata este acceptata).

Pentru a evita dubla impunere, importul marfurilor declarate cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS este scutit de TVA. Cererea de scutire de TVA la import se depune printr-o declaratie vamala de punere in libera circulatie, cu set redus de date (DVSRD - H7), cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS.

``Prin urmare, pentru trimiterile cu valoare scazuta (sub 150 euro) pentru care este furnizat un numar IOSS al vanzatorului este necesar sa se depuna declaratie vamala de punere in libera circulatie (DVSRD - H7). Numarul IOSS va fi mentionat in declaratia vamala si verificat automat in sistemul informatic. In situatia in care numarul IOSS este valid, se considera ca TVA a fost platita la momentul efectuarii comenzii, iar la data punerii in libera circulatie se aplica scutirea de TVA. In cazul in care numarul IOSS nu este valid, scutirea de TVA nu poate fi acordata si, in consecinta, TVA va fi perceputa la import``, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

DVSRD - H7 poate fi depusa de orice persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 170 din Codul vamal al Uniunii. Declara?iile vamale se pot intocmi in nume propriu (cu conditia solicitarii si primirii accesului la sistemul informatic), prin reprezentare directa sau prin reprezentare indirecta.
Detalii cu privire la modul de completare a declaratiei vamale cu set redus de date H7, regasiti aici

Declarantul poate fi importatorul sau o persoana care actioneaza in calitate de reprezentant al acestuia (de exemplu, un operator postal, un transportator expres sau un comisionar in vama).

In situatia in care, importatorii/reprezentantii nu vor depune DVSRD, astfel incat sa fie posibila verificarea numarului IOSS, pentru respectivele trimiteri se va utiliza mecanismul standard de colectare a TVA la import. Astfel, se va calcula TVA, iar eliberarea marfurilor se va face dupa achitarea TVA si emiterea chitantei vamale.

Ce mecanism de colectare a TVA poate fi folosit pentru declaratia cu set redus de date?

-regimul special pentru vanzarile la distanta de marfuri importate din tari terte sau teritorii terte (ghiseul unic pentru importuri TVA-IOSS [import-one-stop-shop])
-mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import 
-mecanismul standard de plata a TVA la import

Reglementari aplicabile:

Art. 143a din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare
Regulamentul Delegat (UE) 2021/234 al Comisiei din 7 decembrie 2020 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2015/2446 in ceea ce priveste cerintele comune in materie de date si a Regulamentului Delegat (UE) 2016/341 in ceea ce priveste codurile care trebuie utilizate in anumite formulare
Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2021/235 al Comisiei din 8 februarie 2021 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2015/2447 in ceea ce priveste formatele si codurile pentru cerintele comune in materie de date, anumite norme privind supravegherea si biroul vamal competent pentru plasarea marfurilor sub un regim vamal
Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata
Pentru autorizarea accesului in vederea utilizarii aplicatiei informatice pentru completarea DVSRD, precum si pentru semnarea electronica a documentului declaratia vamala cu set redus de date, persoanele care intocmesc aceasta declaratie trebuie sa detina certificate digitale calificate.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016