keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Factura valoare reziduala. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: valoare reziduala, tva, leasing, prestator servicii, costuri achizitie

Intrebare: O societate inchide in vama un leasing (expeditor firma din Spania) de admitere temporara (declaratia vamala 2006) de utilaje. In luna noiembrie a anului in curs, societatea in cauza primeste factura de valoare reziduala. Aceasta plateste TVA la valoarea reziduala si la valoarea transportului. Factura de valoare reziduala trebuie prinsa in declaratia 390? In plus, la ce rand se va inscrie in decontul de TVA? Cum se va proceda cu TVA aferent contravalorii transportului


Raspuns:

In situatia prezentata, niciuna din cele doua operatiuni mentionate de dvs. nu trebuie raportata prin declaratia recapitulativa cod 390 deoarece nu se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare chiar daca cei doi parteneri sunt stabiliti pe teritoriul Spaniei la momentul inchiderii operatiunii de leasing financiar care a inceput sa se deruleze din anul 2006.
 
Formularea optiunii de achizitie a utilajelor la valoarea reziduala reprezinta pentru firma din Romania un import de bunuri chiar daca finantatorul este stabilit pe teritoriul unui stat membru. Practic, in anul 2011 se inchide operatiunea vamala de import temporar deschisa in anul 2006, anterior aderarii, caz in care trebuie mentinut regimul vamal in vigoare la data intrarii bunului.

De asemenea, avand in vedere ca valoarea transportului intra in baza de impozitare a TVA in vama, operatiunea reprezinta un import de servicii pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) si punctul 13 alin. (13) din normele de aplicare, dar operatiunea nu se considera impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa. Avand in vedere faptul ca valoarea transportului intra in baza de impozitare a TVA in vama, operatiunea este scutita, fiind aplicabile prevederile art. 143 alin. 1 lit. d) din Codul fiscal conform caruia sunt scutite "prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate ".
 
Avand in vedere faptul ca achizitia serviciului de transport pe ruta Spania – Romania este scutit deoarece intra in baza de impozitare a TVA in vama, valoarea acestuia nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii care trebuie raportata prin declaratia cod 390. in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii se incadreaza doar acele operatiuni pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) iar beneficiarul aplica regimul de taxare inversa.
 
Astfel, atat finantatorul cat si prestatorul de servicii trebuie sa cunoasca faptul ca cele doua operatiuni reprezinta pentru firma din Romania un import de bunuri si un import de servicii, motiv pentru care valoarea acestora nu se supune regimului de taxare inversa. Astfel, partenerii stabiliti in Spania trebuie sa considere ca au efectuat o livrare intracomunitara de bunuri si o prestare intracomunitara de servicii care nu sunt taxabile la beneficiar prin taxare inversa, acestea fiind taxabile in vama. Din acest motiv, valoarea operatiunilor intracomunitare nu trebuie raportate prin VIES de catre partenerul extern.
 
Pentru suma TVA achitata in vama calculata la o baza de impozitare formata atat din valoarea reziduala a bunului cat si din valoarea transportului, firma dvs. are drept de deducere, suma deductibila urmand a fi raportata prin decontul de TVA cod 300 la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%".
Valoarea transportului de utilaje reintregeste costul de achizitie a utilajelor si se recupereaza prin amortizarea fiscala, calculata liniar, pe intreaga perioada ramasa de amortizat.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016