keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce tratament TVA se aplica pentru executarea unei scrisori de garantie bancara?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: scrisoare garantie bancara, tratament tva, servicii, deducere tva, baza de impozitare, prestator servicii

In cazul urmator, societatea executa o scrisoare de garantie de buna executie a unui contractor in cadrul unui proiect de constructie a unei cladiri comerciale pentru subdimensionarea unor instalatii.


Imbunatatirea instalatiei pentru aducerea in parametri necesari se face cu o alta firma prestatoare de servicii unde se deduce TVA aferent lucrarilor, costul fiind capitalizat in valoarea cladirii. Care este tratamentul d.p.d.v. al TVA pentru suma incasata din scrisoarea de garantie?


Suma incasata din executarea unei garantii bancare nu intra in baza de impozitare a TVA astfel incat sa aveti obligatia sa colectati TVA. In acest sens, am in vedere prevederile art. 137  Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii alin.  (3) lit. b) din Codul fiscal conform carora "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …….  b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;". Astfel, incasarea contravalorii scrisorii de garantie bancare poate fi  incadrata  in categoria orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale.   Practic, executarea scrisorii de garantie bancara s-a efectuat cu scopul acoperirii prejudiciilor aduse prin executarea necorespunzatoare a lucrarilor de instalatii electrice.

          Totusi, avand in vedere faptul ca lucrarea s-a refacut de catre alt prestator de servicii si s-a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA inscrise in factura prestatorului, beneficiarul lucrarilor trebuie sa ajusteze suma TVA dedusa initial la momentul receptiei lucrarilor initiale care s-au dovedit a fi necorespunzatoare. In acest caz, suma TVA dedusa initial se ajusteaza conform prevederilor art. 148 alin. (1) lit. a)  din Codul fiscal (1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:

    deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;

In acest caz, se considera ca lucrarea respectiva nu poate fi utilizata pentru realizarea de operatiuni taxabile deoarece nu a fost realizata conform cerintelor tehnice din proiectul de executie.

Prevederile art. 148 trebuie coroborate cu cele de la  punctul  53 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol  Potrivit prevederilor art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, se ajusteaza taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor si activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal..
Altfel spus, deducerea TVA nu se poate efectua de doua ori pentru acelasi tip de lucrare.

Ajustarea se efectueaza numai in situatia in care furnizorul care nu a executat lucrarea la parametri necesari nu emite o factura de corectie prin care sa storneze valoarea lucrarilor executate fara respectarea proiectului de executie. Suma TVA ajustata se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si se raporteaza corespunzator in decontul de TVA cod 300 la randul 30 Regularizari taxa dedusa.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016