Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA pentru contract de prelucrare in sistem lohn

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2018
Tags: lohn, sistem lohn, inregistrari contabile, transfer bunuri

In cele ce urmeaza vom vedea care este tratamentul TVA in cazul unui contract de prelucrare in sistem lohn.

Afacerile in regim lohn se bazeaza pe producerea unor articole folosind mana de lucru necalificata sau putin calificata, locala, mai ieftina pe plan international. Materia prima folosita este importata, prelucrata in tara unde mana de lucru necalificata este mai ieftina, apoi exportata din nou. 

Contractul in sistem lohn este international, intre doua parti straine – exportator si importator sau ordonator si executant. De cele mai multe ori, ordonatorul este un brand recunoscut international – adesea contractele de acest tip incheindu-se in industria usoara (textila, de fabricare a incaltamintei sau a tesaturilor si ornamentelor).

In cazul de fata, societatea A din Romania are incheiat un contract de prelucrare in sistem lohn cu un partener B din Italia (cu cod valid de TVA). Partenerul extern B trimite societatii A din Romania modele de pantaloni pentru comenzile date. Acesta emite factura pentru mostra de pantaloni cu o valoare X. Societatea din Romania, dupa terminarea comenzii pentru care a primit modelul respectiv de pantalon, ii restituie partenerului extern din Italia pantalonul cu factura pe aceeasi valoare cu care a primit produsul. Cum se raporteaza in D390 achizitia si livrarea modelului de pantalon? Care va fi tratamentul contabil si fiscal, monografia contabila?
 

Raspunsul specialistului

Operatiunea descrisa mai sus este asimilata unui nontransfer in sensul art. 270 alin. 12 lit. h) din Codul fiscal, potrivit caruia nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul utilizarii temporara a bunului respectiv, pentru o perioada care nu depaseste 24 de luni, pe teritoriul unui alt stat membru, in conditiile in care importul aceluiasi bun dintr-un stat tert, in vederea utilizarii temporare, ar beneficia de regimul vamal de admitere temporara cu exonerare totala de drepturi de import. Aceleasi prevederi se regasesc si in statul membru deoarece fiecare stat membru si-a armonizat legislatia cu Directiva CEE nr. 112/2006 privind taxa pe valoarea adaugata. 

Privit in oglinda, transportul de bunuri nu se considera o achizitie intracomunitara asimilata , in conditiile art. 270 alin. (12), coroborat cu art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestora din legislatia altui stat membru.

In concluzie, avand in vedere ca modelele de pantaloni (mostra) se returneaza propietarului achizitia nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, iar livrarea reprezinta un nontransfer.

Ca si document in cazul nontransferului se utilizeaza avizul de expeditie in care se va inregistra denumirea si cantitatea bunurilor transferate.

Se poate inscrie o mentiune pe AE specificandu-se: nu se factureaza, utilizare temporara, bunuri utilizate ca model.
Operatiunea nu se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 de catre primitorul din Romania. La sfarsitul acestei perioade, daca bunurile respective mai sunt in posesia firmei A din Romania, se considera ca societatea efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania si se va aplica tratamentul fiscal pentru aceasta achizitie intracomunitara.

Ca si inregistrari contabile recomand inregistrarea intr-un cont special,  respectiv in contul 8039 «Alte valori in afara bilantului». 
Se debiteaza la intrarea in gestiune si se crediteaza la iesirea din gestiune.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament TVA pentru contract de prelucrare in sistem lohn":
Rating:

Nota: 2.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016