Tags: e-transport, e-factura, servicii de lohn
Livram servicii intracomunitare de bunuri cu risc (regim lohn), avem obligatia inscrierii in sistemul Ro e-Factura? Dar in Ro e-Transport?
Raspunsul consultantului fiscal Alexandru Palaghia:
Conform OUG 130/2021:
“(1) Prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind
factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.”
OPANAF 12/2022 stabileste, printre produsele cu risc fiscal ridicat si imbracamintea si incaltamintea.
Ori societatea dvs. nu realizeaza livrare de bunuri ci prestare de servicii, rezultand ca facturarea se face cu servicii nu cu produse, de unde concluzionez ca societatea din Romania nu are obligatia utilizarii sistemul e-factura.
In ceea ce priveste E-transport, conform art. 2 pct. 9 din OUG 41/2022, transport pe teritoriul national al bunurilor cu risc fiscal ridicat inseamna, printre altele:
"g) transportul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit pe teritoriul Romaniei, de la punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania pana la locul de descarcare spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri;
h) transportul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit pe teritoriul Romaniei, de la locul de incarcare pe teritoriul national, dupa depozitare sau formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, pana la punctul rutier de trecere a frontierei la iesirea din Romania;"
In opinia mea, in ceea ce priveste declararea in e-transport, aceasta este obligatorie pentru bunurile care se incadreaza in prevederile OANAF 802/2022 privind produsele cu risc fiscal ridicat.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
Societatea A in calitate de vanzator livreaza catre societatea B marfuri cu risc fiscal ridicat, firmele sunt pe aceeasi adresa, pentru marfa emitem avize conform bonului de cantar. Avem obligatia de a cere cod UIT? Pentru marfurile importate din UE in cazul in care importa sub 500 kg sub 10000 lei cu risc fiscal ridicat este obligatoriu solicitarea codului UIT?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Nerezident, nontransfer, cod UIT
Intrebare:
O firma din Austria doreste sa aduca utilaje agricole la o expozitie organizata in Romania. Aceste utilaje se vor vinde dupa expozitie catre o firma din Romania, insa firma din Romania este inca in curs de constituire, iar utilajele vor intra in tara inainte ca firma din Romania sa fie inregistrata la registrul comertului. Intrebarea mea este: firma din Austria are vreo obligativitate cu privire la E-transport si ce acte trebuie sa detina pentru a aduce aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii coului UIT
Intrebare:
Intr-un camion se transporta marfa intre cele 2 depozite ale companiei (Bucuresti si Sibiu) astfel:
Sunt 10 comenzi primite de la 10 clienti - unul dintre cei 10 clienti a comandat si produse cu risc pentru care trebuie generat cod UIT. Toata marfa aferenta celor 10 comenzi se transporta de la depozitul din Sibiu la depozitul din Bucuresti. Se descarca marfa in depozitul din Bucuresti apoi marfa respectiva va pleca mai departe catre fiecare client incarcata in alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod UIT bunuri care nu ajung in Romania
Intrebare:
Firma noastra din Romania achizitioneaza produse cu risc fiscal (manusi de protectie) de la o firma din Olanda, inregistrata in scopuri de TVA, valoarea acestora fiind peste 10.000 lei si 500 kg. Produsele sunt apoi vandute de firma din Romania catre o firma din Austria, inregistrata in scopuri de TVA. Clientul din Austria ridica marfa direct de la furnizorul din Olanda, fara ca produsele sa mai treaca prin Romania.
Va rugam sa ne spuneti daca firma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare tamplarie PVC cu predare in Romania. Beneficiar din Belgia
Intrebare:
Un SRL (A) achizitioneaza din Romania de la producator (B) tamplarie PVC (1000kg) la un cost de 5800 euro la cursul Bnr din ziua de ridicare si vinde catre un client din Belgia (C), asigurand transportul cu o autoutilitara pesonala de pana la 3,5 tone.
In aceste conditii exista obligativitatea declararii in RO e-Transport si a obtinerii codului UIT?
Cine trebuie sa declare si sa obtina cod UIT in prezenta speta?
Este suficient ca A sa obtina...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<