keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

E-Transport: Trebuie obtinut cod UIT pentru partidele de bunuri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Iun. 2024
E-Transport: Trebuie obtinut cod UIT pentru partidele de bunuri?
Tags: partide de bunuri, cod uit, obtinere cod uit

O societate comercializeaza uleiuri si aditivi. Pentru stimularea vanzarilor oferim produse promotionale: tricouri, sepci, salopete... acestea fiind produse din categoria BRFR. Daca intr-o partida de bunuri pun un tricou (bun BRFR) si restul produselor nu intra in aceasta categorie, masa totala a partidei depaseste 500 kg si valoarea de 10.000 lei, sunt obligata sa obtin UIT?

Obtinere cod UIT pentru E-Transport  - raspunsul specialistului: 

 

In cazul in care in cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atat BRFR, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria BRFR, contribuabilul are obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide de bunuri.

In situatia descrisa nu se impune obtinerea codului UIT. Limitele de masa sau valoare sunt prevazute de Ordinul comun nr. 2545/6316/2022 si nu se stabilesc prin cumularea datelor rezultate din mai multe tranzactii comerciale.

In situatia unui transport intern rutier de BRFR format din multiple partide de bunuri (mai multi clienti) fara ca niciuna din aceste partide de bunuri sa depaseasca conditiile de masa bruta totala (500 kg) sau cele de valoare (10.000 RON), chiar daca insumate depasesc una dintre limitele impuse, nu este necesara obtinerea codului UIT.

 

Revenire: 

Revin asupra raspunsului primit: Dvs dati raspunsul: contribuabilul are obligatia sa declare in sistemul RO-E Transport, datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide atunci cand partida are bunuri atat cu risc fiscal cat si fara. In situatia descrisa tricoul(bun BRFR) 200 g si valoare de 75 lei, iar restul bunurilor 800 kg si valoare 50.000 lei, toate livrate intr-o partida de bunuri mentionati ca nu se impune obtinerea de cod UIT. Intrebarea este cum procedam sa respectam primul raspuns: "contribuabilul are obligatia sa declare in sistemul RO-E Transport, datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide atunci cand partida are bunuri atat cu risc fiscal cat si fara."

Raspuns: 



Conform art. 12 din O.U.G. 41/2022:

"In cazul in care sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite in acest sens prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) au obligatia sa declare in Sistemul RO e- Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate ...".


Astfel, in sistemul RO e-Transport se va declara greutatea bunurilor pe fiecare categorie NC a bunurilor transportate cu conditia ca BRFR transportate sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din Ordinul comun nr. 2545/6316/2022.

Asadar cand se transporta bunuri cu risc si fara risc, se verifica mai intai daca cele cu risc sa fie transportate cu vehicule de peste 2.5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei.

Acestea sunt conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din Ordinul comun nr. 2545/6316/2022:


(4) Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.


Prin urmare se declara produsele cu risc si fara risc, dar doar in situatia in care cele cu risc indeplinesc conditiile din Procedura.


(Ordinul nr. 2.545/6.316/2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport).


Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016