Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Codul UIT pentru persoane fizice. Cand este necesar si cand nu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2025
cod uit persoane fizice
Tags: cod uit, cod uit persoane fizice, speta utila

In contextul reglementarilor recente privind monitorizarea transporturilor de bunuri in Romania, sistemul RO e-Transport joaca un rol esential in asigurarea transparentei si combaterii evaziunii fiscale. Unul dintre elementele cheie ale acestui sistem este Codul Unic de Transport (UIT), care permite identificarea si urmarirea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Desi, in general, operatorii economici sunt obligati sa obtina acest cod, exista situatii in care persoanele fizice pot fi implicate in procesul de transport. In acest articol vom vedea pasii necesari pentru obtinerea unui cod UIT, cine trebuie sa-l solicite si care sunt exceptiile aplicabile persoanelor fizice.

Ce este codul UIT

Codul UIT este un cod unic generat de Sistemul RO e-Transport, care permite identificarea datelor referitoare la o partida de bunuri. Identificarea prin codul UIT presupune ca operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta bunuri cu vehicule proprii, in nume propriu, sa detina si sa prezinte acest cod pe durata transportului, fie in format fizic, fie electronic, impreuna cu documentul ce insoteste transportul bunurilor.

Cum se obtine codul UIT

Pentru a obtine codul UIT necesar in sistemul RO e-Transport, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:
1. Autentificare in SPV (Spatiul Privat Virtual)
Primul pas este sa te autentifici in Spatiul Privat Virtual (SPV), fie ca persoana fizica, fie ca persoana juridica. Daca nu ai inca un cont, trebuie mai intai sa te inregistrezi in SPV.
2. Acceseaza aplicatia E-Transport
Dupa autentificare, acceseaza aplicatia RO e-Transport din cadrul SPV.
3. Completeaza datele necesare
In aplicatie, va trebui sa introduci toate informatiile relevante despre transport:
datele despre vehicul,
ruta planificata,
detalii despre bunurile transportate.
Dupa completarea tuturor campurilor necesare, sistemul va genera automat un cod UIT unic, valabil pentru acel transport.
 

Cine trebuie sa obtina codul UIT

Codul UIT trebuie obtinut in mod obligatoriu de persoanele care organizeaza transportul, inainte de punerea in miscare a vehiculului.

Persoanele fizice trebuie sa obtina codul UIT sau nu?

Persoanele fizice nu au obligatia de a obtine un cod UIT pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu exceptia cazurilor in care acestea actioneaza in calitate de utilizatori economici.

Date si precizari ANAF cu privire la codul UIT persoane fizice

Potrivit art. 1 alin. 6 din Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Transport, operatorii economici trebuie sa fie inregistrati in Spatiul privat virtual, in nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin imputernicit, cu respectarea Ordinului ANAF 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica.


Persoanele fizice nu pot face obiectul monitorizarii prin RO e-Transport, iar in masura in care activitatea acestora, in ceea ce priveste achizitiile si livrarile de bunuri, depaseste nevoile personale si familiale, este nevoie de identificare printr-o forma de organizare prevazuta de lege , au spus reprezentantii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Sibiu, intr-un raspuns la o solicitare a unei persoane fizice, care ne-a fost pus la dispozitie de un cititor.

Cand trebuie sa se autorizeze persoanele fizice ca PFA

Asadar, persoana fizica trebuie sa se autorizare ca PFA in cazul unor achizitii ce depasesc nevoile personale.
In acest sens se va tine cont si de plafonul prevazut la art. 1 alin. (4) din OMFP ANAF 1337/2024

(4) Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg, sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Iar in cazul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat intre operatori economice se va avea in vedere plafonul de mai sus.

Cod UIT persoane fizice - speta utila

Avem cazul urmator. societate comerciala (Vanzator) vinde en-gros catre persoane juridice si en-detail catre persoane fizice produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice, produse de igiena, papetarie, cu transport asigurat pana la clienti. Atat persoanele juridice, cat si cele fizice achizitioneaza produsele de la depozitele vanzatorului, unde efectueaza si plata. 

Ulterior, vanzatorul efectueaza transportul cu camioanele proprii pana la sediul/domiciliul clientului, iar pe timpul transportului, soferul vanzatorului are la el:

- facturile clientilor, pentru persoanele juridice;
- bonul fiscal + avizul de insotire a marfii, pentru persoanele fizice.

Vanzatorul trebuie sa obtina codul UIT pentru livrarile catre persoane fizice?


Specialistul ne spune ca bunurile la care faceti referire nu fac parte din lista bunurilor cu risc fiscal ridicat conform Ordinul nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.

Prin urmare, deorece inteleg ca bunurile sunt livrate in Romania, nu intra sub incidenta e-transport deoarece nu transportati bunuri cu risc fiscal ridicat.

In cazul in care bunurile transportate fac parte totusi din lista publicata in ordinul 802/2022, in opinia mea, in cazul livrarilor catre persoane fizice firma nu este obligata sa obtina cod UIT.

Conform Ordinului 1337/2024
(1) Categoriile de operatiuni de transport al bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul national sunt cele prevazute la art. 2 pct. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.

Conform OUG 41/2022

9. transport care face obiectul monitorizarii pe teritoriul national:

e) transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat apartinand unor operatori economici diferiti intre doua locatii situate pe teritoriul national de la locul de incarcare pana la locul de descarcare;

i) transportul pe teritoriul national al bunurilor cu risc fiscal ridicat returnate, care nu au facut obiectul receptiei, intre operatori economici diferiti sau intre un operator economic si o persoana fizica;

Avand in vedere prevederile legala precedente, in opinia mea, persoana fizica nu reprezinta un operator economic, deci livrarile catre persoane fizice nu fac obiectul e-transport.

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016