Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul RO e-Transport: Daca se depaseste greutatea de 500kg este OBLIGATORIE solicitarea codului UIT?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2023
Sistemul RO e-Transport: Daca se depaseste greutatea de 500kg este OBLIGATORIE solicitarea codului UIT?
Tags: sistemul ro e-transport, codul uit, obtinere cod uit

Am urmatoarele intrebari cu privire la RO e-transport: achizitionam produse cu risc fiscal ridicat de mai multe tipuri. Obligatia de a solicita cod UIT este daca in cadrul unei comenzi se depaseste greutatea de 500 kg brut cumulat sau pe fiecare tip de produs in parte?

Daca sunt mai multe comenzi cu un singur transport se ia in considerare greutatea cumulata de bunuri cu risc pe tot transportul sau per comanda? In cazul in care achizitionam intracomuniar bunuri cu risc fiscal ridicat, dar furnizorul este cel care organizeaza transportul (deci nu avem datele cu privire la mijlocul de transport etc.) cine va avea obligatia sa obtina codul UIT?

 

RO e-Transport si solicitarea codului UIT – raspunsul specialistului:

 

Potrivit art 1 alin 4 din Ordinul ANAF  nr. 2.545/6.316/2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport
 

"Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului’’.
 

Partida de bunuri reprezinta denumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator dintre cei prevazuti la art. 8 alin. (1) din OUG 41/2022 si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare;

Asadar, daca in cazul unei partide de bunuri (acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator al sistemului si un singur destinatar final), cu vehicule avand o masa tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, sunt transportate bunuri cu risc fiscal ridicat a caror greutate este mai mare de 500 kg sau a caror valoare e mai mare de 10.000 lei, furnizorul (in cazul tranzactiilor interne), respectiv beneficiarul (in cazul achizitiilor intracomunitare) va fi obligat sa obtina cod UIT, pe care sa-l transmita operatorului de transport (fie fizic, fie in mod electronic).
 
Potrivit art 3 alin 5 si 6 din Ordinul 2545/2022:
,,(5) In cazul in care in cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri, in Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.


(6) Pentru transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat efectuat in sistem grupaj se detine un numar de coduri UIT egal cu numarul de partide de bunuri cu risc fiscal ridicat care fac obiectul respectivului transport’’.
 
In concluzie, daca intr-o partida de bunuri sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat cat si bunuri care nu se incadreaza in categoria de risc fiscal ridicat, pentru obtinerea codului UIT vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, daca, fie valoarea bunurilor cu risc fiscal ridicat este mai mare de 10.000 lei, fie greutatea bunurilor cu risc fiscal ridicat este mai mare de 500 kg.

Conform art 8 alin 1 lit b din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
 
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:
,,b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat’’.
 
Prin urmare, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, obligatia obtinerii codului UIT revine beneficiarului AIC, indiferent de persoana care asigura transportul.

Va redau mai jos raspunsurile ANAF referitoare la acest subiect, postate in sectiunea ,,Intrebari si raspunsuri e Transport’’:
 
Intrebarea 18
Societatea comercializeaza echipamente de lucru pentru protectia muncii (produse cu risc fiscal ridicat – imbracaminte, incaltaminte). O parte din produsele comercializate sunt achizitionate intracomunitar. Transportul pentru aceste produse este asigurat de furnizor. Este necesar sa utilizam noi ca beneficiar (destinatar) sistemul Ro e-transport?
Conform art. 8 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 41/2022 obligatia declararii in Sistemul RO eTransport revine beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat.
 
Intrebarea 23
 
O societate realizeaza achizitie intracomunitara de bunuri prin coletarie. Unele bunuri sunt cu risc fiscal ridicat. Societatea nu detine mijloc de transport si nici informatii cu privire la data ridicarii coletului. Intrebare: Societatea are obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport aceasta achizitie intracomunitara?

Beneficiarul BRFR provenite din achizitii intracomunitare are obligatia sa declare in sistemul RO e-Transport date cu privire la tranzactia efectuata daca sunt indeplinite conditiile de masa bruta totala mai mare de 500 Kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 lei, aferente cel putin unei relatii comerciale care face obiectul transportului. ( art. 1 alin (3) din Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane nr. 1190/4625/2022).



Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul RO e-Transport: Daca se depaseste greutatea de 500kg este OBLIGATORIE solicitarea codului UIT?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016