Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Sistemul E-Transport a fost pus in functiune deja de ceva timp, iar contribuabilii trebuie sa respecte legislatia in vigoare. De aceea, autoritatile au si inceput controalele cu privire la indeplinirea prevederilor legale, precum utilizarea codului UIT, etc.
Iar in acest articol vom vedea ce controale au fost desfasurate in luna martie 2025 si ce sanctiuni au aplicat inspectorii.
Cuprins
Sume suplimentare stabilte la controale privind E-Transport
ANAF anunta, printr-un comunicat de presa, ca in luna martie 2025, Sistemul national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport a generat, la solicitarea utilizatorilor, un numar de 2.821.673 coduri UIT aferente partidelor de bunuri transportate.
Din totalul acestora 75,51 % au fost emise pentru transportul la nivel national al bunurilor cu risc fiscal ridicat, diferenta fiind alocate transporturilor internationale de bunuri.
Structura din punct de vedere al contribuabililor care au solicitat coduri UIT se prezinta invers proportional, in sensul ca, din totalul celor 37.011 contribuabili, numai 8.038 (21,72 %) au declarat transporturi de bunuri cu risc fiscal ridicat, in timp ce 28.973 (78,28 %) au declarat transporturi internationale.
Ca urmare a monitorizarii datelor din Sistemul RO e-Transport si a analizelor de risc efectuate de inspectorii antifrauda fiscala, au fost initiate actiuni tintite de control specific prin care au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat in valoare de 20.822.005 lei, fiind instituite masuri asiguratorii in valoare de 6.032.551 lei.
Cum au fost monitorizate transporturile rutiere de bunuri
Monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri a fost completata cu activitatea de control in trafic desfasurata de inspectorii din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala, accentul fiind pus pe bunurile transportate international, sens in care activitatile de control antifrauda au fost desfasurate in proximitatea cailor de acces rutier in/din Romania, in regim 24/7 atat pe timp de zi cat si de noapte, in timpul programului de lucru cat si in zilele nelucratoare.
Raportat la cerintele impuse prin aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, au facut obiectul controlului antifrauda 13.056 vehicule de transport ceea ce a reprezentat 3,22% din traficul monitorizat. in paralel, au fost organizate actiuni de control pe principalele cai rutiere de comunicatie si noduri de circulatie.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manual de politici contabile - Stick USB

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cu ocazia controalelor antifrauda desfasurate in mod operativ in trafic in luna martie au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 3.246.188 lei si s-a dispus confiscarea contravalorii bunurilor in valoare de 762.146 lei.
Activitatea de monitorizare si control desfasurata de ANAF-DGAF, cu scopul respectarii prevederilor cadrului legal RO e-Transport, dar si pentru combaterea activitatilor ilicite de transport a bunurilor fara documente de provenienta legala, va continua in perioada urmatoare, atat in proximitatea punctelor de acces in/din Romania, cat si pe principalele drumuri si noduri rutiere din interiorul Romaniei.
Cine declara in E-Transport
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:
a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau al livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;
d) depozitarului, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.
e) operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat detinute si transportate intre locul de incarcare si locul de descarcare, situate pe teritoriul national;
f) prestatorului de servicii din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei pentru prestarea de servicii, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in statul partenerului comercial;
g) beneficiarului din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile expediate din Romania pentru prestarea de servicii intr-un stat membru al Uniunii Europene, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in Romania;
h) clientului din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei, cat si pentru bunurile livrate intr-un stadiu ulterior dupa sosire, catre alta persoana impozabila din Romania sau in cazul in care bunurile respective sunt returnate in statul membru din care au fost expediate sau transportate initial;
i) furnizorului din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile expediate din Romania, cat si in cazul in care bunurile respective sunt returnate in Romania.
Cateva reguli importante in utilizarea sistemului E-Transport
Organizatorul transportului sau operatorul de transport, dupa caz, are obligatia sa actualizeze, in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de cate ori acestea se modifica, inainte de repunerea in miscare.
In situatia in care, la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania, la locul de import, la punerea in miscare a vehiculului de transport incarcat cu bunuri cu risc fiscal ridicat sau pe parcursul desfasurarii transportului, Sistemul RO e-Transport nu este functional, obligatia de declarare, respectiv de actualizare se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
Perioadele de nefunctionare a Sistemului RO e-Transport vor fi publicate pe paginile de internet ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.
Utilizatorii prevazuti mai sus sunt obligati sa puna la dispozitia operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
Prin intermediul Sistemului RO e-Transport se notifica informatii catre partile implicate in transportul pe teritoriul na?ional al bunurilor cu risc fiscal ridicat.
Prevederi speciale privind transporturile internationale de bunuri
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat, referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
c) furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri;
d) depozitarului, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.
Noi obligatii pentru operatorii de transport rutier
Operatorul de transport rutier este obligat sa asigure transferul datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.
Operatorul de transport rutier este obligat sa echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicatii care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit). Aceasta obligatie nu se aplica in cazul in care datele de pozitionare ale vehiculului de transport sunt transferate de dispozitivele acestuia.
Operatorul de transport rutier este obligat sa puna la dispozitia conducatorului auto codul UIT primit.
Mai multe detalii despre codul UIT, in ACEST ARTICOL»
Obligatii pentru conducatorii auto
In cazul unui transport de bunuri care face obiectul raportarii prin sistemul RO e-Transport conducatorul vehiculului de transport are obligatia sa porneasca dispozitivul de pozitionare inainte de inceperea transportului pe teritoriul national, respectiv sa opreasca dispozitivul de pozitionare numai dupa livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul national sau dupa parasirea teritoriului national.
Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ori din cadrul Autoritatii Vamale Romane, respectiv la solicitarea ofiterilor si agentilor de politie din cadrul Politiei Romane, documentele care insotesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizarii prin sistemul RO e-Transport impreuna cu codul UIT pus la dispozitie.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lista seminariilor web ANAF pentru luna august a fost publicataE-factura, obligatorie din 2024. Tot ce trebuie sa stiiUtilizarea sistemelor e-factura si E-TRANSPORT pentru serviciile de lohnE-TRANSPORT: Ce categorii de vehicule fac obiectul monitorizarii prin sistemE-TRANSPORT: Sistemul se utilizeaza daca autovehiculele au minim 3,5 tone sau daca produsele transportate depasesc suma de 10.000 lei?Ultimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAE-TRANSPORT in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaE-TRANSPORT, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITE-TRANSPORT: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Articole similare
PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEE-Transport. Trebuie confirmate transporturile dupa generarea codului UIT?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaE-Transport: TOT ce trebuie sa stii despre sistem pentru a evita amenzi de pana la 100.000 de leiCOD UIT. Cine trebuie sa aiba COD UIT (RO e-Transport), cum se obtine si studii de caz utileUltimele articole
E-Transport, COD UIT. Cine are obligatia generarii codului UITRO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?RO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateNoutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024E-Transport: 2 spete importante cu privire la obtinerea codului UIT
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"