Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrari intracomunitare de bunuri. Cum se obtine codul UIT pentru declarare in RO e-Transport?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2022
Livrari intracomunitare de bunuri. Cum se obtine codul UIT pentru declarare in RO e-Transport?
Tags: declarare in ro e-transport, cod uit, livrare intracomunitara de bunuri

Societatea desfasoara activitate de intermediere in vanzarea de marfa prin achizitia de bunuri de la furnizori din Romania si vanzarea lor catre clienti din UE. Marfa se livreaza direct de la furnizor catre clientul extern. De organizarea transportului se ocupa uneori furnizorul roman de marfa al societatii, uneori societatea noastra conform intelegerilor contractuale, apelandu-se la firme de transport.

 Avand in vedere fluxul prezentant mai sus, in cazul bunurior cu risc fiscal, asa cum sunt definite de Ordonanta nr. 802 din 29 aprilie 2022, achizitionate de la furnizorii din Romania, cine are obligatia declararii in RO E-Transport si a obtinerii codului UIT, furnizorul nostru din Romania sau noi in calitate de furnizor pentru clientul extern? Va multumesc!


Potrivit art 8 alin 1 din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
,,Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:

a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau al livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;
d) depozitarului, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.

(2) Utilizatorii prevazuti la alin. (1) sunt obligati sa puna la dispozitia operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz. Codul UIT este inscris in mod obligatoriu pe documentul de transport, lizibil si fara stersaturi sau adaugari.

Organizatorul transportului este operatorul economic care incheie comanda de transport direct cu operatorul de transport rutier sau operatorul economic care preia comanda de la expeditor si o transmite operatorului de transport rutier;
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, opnia mea este ca obligatia declararii in sistemul e Transpor si obtinerii codului UIT revine furnizorului de la care pleaca marfa. Mai jos va transmit si abordarea pe care o are ANAF (sectiunea ,,Intrebari si raspunsuri’’ de pe pagina ANAF) intr-o speta asemanatoare:
 
INTREBARE:Cum poate raporta in E-transport “furnizorul” in cazul unei livrari intracomunitare cu conditie de transport ExWorks? De exemplu: A vinde produsele lui B si B se ocupa de transportul acestora din Romania in celalalt stat membru. Cine declara in E-transport? A(furnizorul) sau B(cumparatorul care are relatia de transport)? Si daca A declara, de unde are el informatiile despre transport?
 
Raspuns ANAF: In cazul livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat (BRFR), art. 8 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de Urgenta a
Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative1 (OUG nr. 41/2022), stabileste obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport in sarcina furnizorului din Romania. In cazul din exemplu furnizorul va declara transportul BRFR in RO e-Transport.

Pentru aceasta furnizorul se va ingriji sa intre in posesia datelor referitoare la numarul de inmatriculare a mijlocului de transport de la partenerul sau comercial. Uzual, eliberarea bunurilor din gestiunea proprie este facuta de furnizor (sau de reprezentantii acestuia), ocazie in care acesta are posibilitatea de a intra in posesia datelor referitoare la numarul de inmatriculare al mijlocului de transport si dupa caz are chiar obligatia de a completa respectivele date in documentele de transport.


Raspuns oferit in luna septembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrari intracomunitare de bunuri. Cum se obtine codul UIT pentru declarare in RO e-Transport?":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016