Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA pentru cumparator cu codul de TVA anulat din oficiu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: declaratia 390, cod tva suspendat, opanaf 188, formular 311

Care sunt obligatiile de plata in cazul unei societati care are codul de TVA suspendat, dar a primit o factura cu TVA? Trebuie reactivat codul si depusa Declaratia 300 sau se anunta in Declaratia 390 aceasta achizitie?

Concret, o firma a achizitionat, in luna iulie, mostre de la o societate din Germania. Factura a fost facuta fara TVA. In luna urmatoare firma din Germania a eliberat o noua factura cu diferenta de TVA la factura initiala. Cum se prodedeaza in acest caz?
 

Raspunsul specialistului

In situatia prezentata, ulterior emiterii primei facturi, furnizorul din Germania a vizualizat un cod invalid de TVA in sistemul VIES, caz in care a retratat operatiunea din livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Germania, in operatiune taxabila in Germania. Acesta este motivul pentru care furnizorul respectiv a emis o alta factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei 19%, datorata bugetului de stat din Germania. Cota TVA 19% din Germania corespunde cu cota TVA 19% aplicabila in Romania, fiind o simpla coincidenta, fara relevanta din punct de vedere fiscal.

Avand in vedere faptul ca, prin natura sa, operatiunea reprezinta pentru societatea din Romania o achizitie impozabila in Romania, intervine obligatia platii efective a TVA in Romania prin colectarea TVA aplicand cota TVA 19% calculata la baza de impozitare determinata in lei, prin aplicarea cursului valutar din data emiterii facturii, ipotetic 22.10.2018, la valoarea totala, inclusiv TVA, de exemplu:
• valoare totala 595 euro [(500 euro x 95 euro (19%)] x  4.6671 lei/euro = 2.776,92 lei, aferenta facturii emise de catre furnizorul din Germania;
• valoare TVA datorata bugetului de stat din Romania  2.776,92 lei x 19% = 527,62 lei.

Obligatia de plata a TVA trebuie raportata organului fiscal competent prin formularul cod 311 reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 188  din 22 ianuarie 2018 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" prin rotunjirea sumelor rezultate din calcul, respectiv:
• baza de impozitare TVA 2.777 lei;
• TVA datorata 528 lei.
 
Suma TVA datorata se plateste efectiv bugetului de stat pana pe data de 26 noiembrie 2018 inclusiv (data de 25.11.2018, zi nelucratoare, duminica).

In declaratia cod 311 suma se raporteaza la sectiunea IV. DATE PRIVIND OBLIGATIA DE PLATA, subsectiunea A. "Operatiuni efectuate dupa anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA", punctul 2 "Achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, in conditiile legii". Obligatia de plata este reglementata prin art. 307 alin. (6) "In alte situatii decat cele prevazute la alin. (2) - (5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, sau persoana nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art. 316, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 275 sau...”

Practic, cumparatorul din Romania efectueaza o achizitie impozabila (taxabila) in Romania conform prevederilor art. 268 alin. (3) “Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de...”

In acest context, trebuie retinut faptul ca societatea din Romania cu codul de TVA anulat din oficiu, nu beneficiaza de regimul de scutire pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, asa cum ar beneficia o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 din Codul fiscal (nu a atins o cifra de afaceri de 300.000 lei), chiar daca valoarea A.I.C. din anul 2018 nu a atins plafonul de 10.000 lei (exclusiv TVA) cu un echivalent in  de 34.000 lei reglementat prin art. 268 alin. (6) din Codul fiscal.  Din acest motiv, datoreaza TVA in Romania.
 
Deoarece nu are un cod valid de TVA, valoarea achizitiei nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul A, fiind suficienta doar raportarea fiscala prin formularul cod 311.
Suma TVA achitata bugetului de stat, inregistrata contabil prin formula 371.02 (analitic mostre) = 446 si 446 = 5121 reintregeste costul de achizitie al mostrelor.

Asa cum se poate constata, persoana impozabila din Romania nu este obligata sa solicite reinregistrarea in scopuri de TVA, daca se mentin cauzele care au condus la anularea codului de TVA.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament TVA pentru cumparator cu codul de TVA anulat din oficiu":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016