Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. Obligatii TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: livrari intracomunitare, societate neinregistrata in scopuri tva, obligatii tva

O societate comerciala nou infiintata si neplatitoare de TVA face achizitii intracomunitare si livrari intracomunitare de produse.Ce obligatii are din punct de vedere al TVA? Este obligat sa-si ia cod special pentru livrarile intracomunitare? Mentionez ca sumele nici la achizitie nici la vanzare nu depasesc plafonul de 35.000 euro. Multumesc!

Raspunsul expertului contabil Irina Dumitrescu:
 
 
Art. 268 din Codul fiscal stabileste dupa cum urmeaza:
 
(3) Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276: 
 
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta; 
 
b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana; 
 
c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila. 
 
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii: 
 
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila; 
 
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice. 
 
(5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor. 
 
(6) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru exceptia prevazuta la alin. (4), au dreptul sa opteze pentru regimul general prevazut la alin. (3) lit.
a). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. 
 
 
Conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si normelor metodologice de aplicare, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara; 
 
Persoanele impozabile prevazute la art. 268 alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 3 alin. (5) - (7). In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 317 alin. (1) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol este considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii.
 
Astfel, daca societatea nu depaseste plafonul neimpozabil de 10.000 euro/34.000 lei intr-un an calendaristic, aceasta nu are obligatii (declarative sau de plata) privind TVA cu privire la achizitiile intracomunitare impozabile in Romania efectuate de aceasta. Pentru aceste achizitii societatea va primi, in principiu, facturi cu TVA de la furnizorii intracomunitari.
 
Daca depaseste acest plafon, sau nu il depaseste dar opteaza pentru inregistrare (conform art. 268 alin. (6) din Codul fiscal), societatea va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal si va primi codul special de TVA pe care il va transmite furnizorilor. In principiu, furnizorii vor emite facturile fara TVA (cu justificarea scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri) iar societatea va depune declaratia 390 si decontul special de TVA – formular 301 pentru fiecare luna in care intervine exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare efectuate si va efectua plata TVA la buget.
 
Livrari intracomunitare
 
Pentru livrarile intracomunitare de bunuri societatea nu are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare intrucat livrarile intracomunitare nu se regasesc printre operatiunile prevazute la art. 317 din Codul fiscal. 
Pana la depasirea plafonului de 300.000 lei (prevazut la art. 310 din Codul fiscal) societatea nu are obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri. Facturile se emit fara TVA si pentru acestea nu exista obligatii declarative.Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Societate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. Obligatii TVA":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016