keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Prestatare servicii IT pentru client non-UE. Obligatii TVA si impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: servicii it, obligatii tva, impozit pe venit, codul fiscal

In studiul de caz prezentat astazi vom specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate de unul dintre cititorii nostri: "O societate cu rezidenta in Romania, neplatitoare de TVA, factureaza in Japonia servicii IT. Ce obligatii are in sfera TVA si a impozitului pe venit?"

Raspunsul specialistului


In calitate de prestator de servicii care se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici "din Codul fiscal, prestatorul din Romania nu are obligatii de inregistrare in scopuri de TVA, nici in regim normal, conform prevederilor art. 316, dar nici in regim special, conform prevederilor art. 317. Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA va interveni  la depasirea cifrei de afaceri de 300.000 lei/an formata din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile. 
 
Serviciile IT se incadreaza in categoria servciilor electronice, asa cum sunt definite prin art. a alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal  "28. serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special, serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare;"
 
In relatia cu un partener stabilit in afara teritoriului Romaniei, serviciile electronice sunt neimpozabile in Romania deoarece locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, chiar daca, serviciile sunt prestate efectiv la sediul activitatii economice din Romania a prestatorului din Romania. Practic, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.  In factura emisa, prestatorul din Romania, inscrie doua mentiuni cu privire la baza legala a operatiunii, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
- art. 310 alin. (1);
- neimpozabil in RO, art. 278 alin. (1). 
 
Pentru serviciile astfel facturate, prestatorul din Romania trebuie sa organizeze doar jurnalul pentru vanzari, astfel incat sa determine momentul de la care intervine obligatia inregistrarii in regim normal conform prevederior art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal "(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: ....... b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;"
 
In ceea ce priveste impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, prestatorul din Romania trebuie sa puna la dispozitia beneficiarului de servicii din Japonia certificatul de rezidenta fiscala din Romania pentru a evita retinerea la sursa a impozitului de catre platitorul de venit. In relatia cu un partener din Japonia sunt aplicabile prevederile Decretului nr.  213 din 5 iulie 1976 pentru ratificarea Conventiei dintre Republica Socialista Romania si Japonia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit, semnata la Tokio la 12 februarie 1976. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016