keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Persoane impozabile si regim TVA. Cum procedam la inchirierea unei cladiri si ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: bunuri imobile, hg 1/2016, chirie, imobil, venituri, activitati independente

In analiza urmatoare, avem ca subiect o persoana fizica romana care inchiriaza o cladire sau o parte dintr-o cladire pe baza de contract unei persoane juridice. Vom stabili daca se considera ca este o persoana impozabila conform prevederilor art. 269 alin. (1) si (2). De asemenea, vom vedea ce conditii se impun in cazul in care o persoana fizica inchiriaza auto personal unei persoane juridice pe baza de contract.


Definitia persoanei impozabile in scop de TVA, prevazuta de art. 269, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, se refera la persoanele fizice care desfasoara, indiferent de locul ales, activitati economice (producatoare, prestari de servicii, comerciale etc.) intr-o maniera independenta (nu sunt de ex. salariate) pentru obtinerea de venituri cu caracter de continuitate.

Exploatarea bunurilor corporale de catre o persoana fizica se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica.

Potrivit normelor de aplicare ale prevederilor art. 269, aprobate prin HG nr. 1/2016, persoanele fizice nu se considera ca realizeaza o activitate economica in sfera de aplicare a taxei atunci cand obtin venituri din inchirierea unor bunuri imobile (cladire) sau mobile (automobil) din proprietatea personala a acestora.

In cazul in care persoana fizica a derulat activitati, altele decat cele privind inchirierea bunurilor din patrimoniul personal (cum ar fi agricultura, activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala etc.) din care a realizat venituri care au atins limita de 220.000 lei, aceasta devine persoana impozabila care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.

Pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor personale, mobile si imobile, altele decat veniturile din activitati independente si din arendare, pe baza contractului incheiat intre parti, persoana fizica trebuie sa inregistreze acest contract la organul fiscal si sa depuna formularul 220 ”Declaratia privind venitul estimat/norma de venit”. Pentru venitul net din inchirieri datoreaza impozit pe venit.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016