Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam principalele obligatii ale contribuabililor in vederea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul depasirii plafonului de scutire pentru intreprinderile mici.In sensul Titlului VI din ...
Va prezentam principalele obligatii ale contribuabililor in vederea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul depasirii plafonului de scutire pentru intreprinderile mici.
In sensul Titlului VI din Codul Fiscal - „Taxa pe valoarea adaugata”, persoana impozabila este considerata orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura activitatilor producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatilor extractive, agricole si activitatilor profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Inregistrarea in scopuri de TVA este prevazuta la art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 66 din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Plafonul de scutire pentru intreprinderile mici
Persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii la Uniunea Europeana (3,3817 lei), aplica regimul special de scutire pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1) din CF, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din CF.
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b) CF, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din CF, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
- livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Solicitarea codului de TVA
Contribuabilii au obligatia sa solicite atribuirea codului de inregistrare in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din CF, respectiv 35.000 euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care au atins sau au depasit acest plafon.
Formularistica
Contribuabilii persoane juridice care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire depun formularul 010 - „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”.
La depasirea plafonului de scutire, persoanele fizice care desfasoara activitati independente si profesii libere trebuie sa depuna formularul 070 - „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”.
In cazul depasirii plafonului de scutire, persoanele fizice romane care realizeaza o activitate economica in sfera taxei pe valoarea adaugata depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA formularul 020 - „Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane”.
Important! Persoanele fizice nu realizeaza o activitate economica in sfera de aplicare a taxei atunci cand obtin venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care au fost folosite de catre acestea pentru scopuri personale.
In cazul construirii de bunuri imobile de catre persoanele fizice, in vederea vanzarii, activitatea economica este considerata inceputa in momentul in care persoana fizica respectiva intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia persoanei respective trebuie apreciata prin faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare initierii activitatii economice.
In cazul achizitiei de terenuri si/sau de constructii de catre persoana fizica in scopul vanzarii, livrarea acestor bunuri reprezinta o activitate cu caracter de continuitate daca persoana fizica realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic. Daca persoana fizica deruleaza deja constructia unui bun imobil in vederea vanzarii, activitatea economica fiind deja considerata inceputa si continua, orice alte tranzactii efectuate ulterior nu vor mai avea caracter ocazional.
Declarare si atribuire cod de platitor de TVA
Declaratiile se depun direct sau prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Organul fiscal competent la care se inregistreaza declaratiile este:
- pentru contribuabilii care se inregistreaza direct, prin imputernicit sau reprezentant legal, organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul;
- pentru contribuabilii care se inregistreaza prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal.
Codul de inregistrare in scopuri de TVA este valabil incepand cu:
- prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea in cazul depasirii plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din CF;
Atentie! Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si care are pe teritoriul Romaniei sucursale si alte sedii secundare, fara personalitate juridica, va fi identificata printr-un singur cod de inregistrare in scopuri de taxa conform art. 153 din CF.
Codul de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 are prefixul „RO”, conform Standardului international ISO 3166 - alpha 2.
Potrivit art. 153 din CF, contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor.
La data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, in situatia depasirii plafonului de scutire, contribuabilii vor solicita organului fiscal competent si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare, respectiv livrari si achizitii intracomunitare de bunuri, prestari si achizitii intracomunitare de servicii.
Anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA si care ulterior inregistrarii respective desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere vor solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere.
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care isi inceteaza activitatea economica vor solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 15 zile de la data documentelor ce evidentiaza acest fapt.
De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi, precum si a persoanelor impozabile aflate in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului, potrivit legii.
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a unei persoane nu o exonereaza de raspunderea care ii revine pentru orice actiune anterioara datei anularii si de obligatia de a solicita inregistrarea in conditiile prezentate mai sus.
Inregistrarea cu intarziere sau neinregistrarea in scopuri de TVA
Daca persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea , organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
- in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA, conform art. 153 din CF, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa, conform art. 153 din CF, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale;
- in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA, potrivit art. 153 din CF, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din CF, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.
Important! Persoanele impozabile care nu au solicitat inregistrarea in scopuri de TVA in termenul prevazut de lege, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul sa ajusteze in primul decont depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior:
- taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;
- taxa deductibila aferenta activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate in curs de executie, aflate in proprietatea sa la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, cu conditia, in cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevazuta la art. 149 alin. (2) din CF, sa nu fi expirat;
- taxa deductibila aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata.
*
Baza legala: art. 127, 152, 153, 154, 158 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pct.3, 62, 66 din Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul ministrului Finantelor nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 175/2007.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-Factura: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Ce modifica Ordinul ANAF nr. 418 din 2012 privind Declaratia 311Studiu de caz: Facturarea unui serviciu aferent unei promotiiPana la ce termen vor fi inlocuite casele de marcat cu cele cu jurnal electronic?Basescu: Nu avem termen pentru promulgarea ordonantei 50. Vezi aici declaratiile presedinteluiUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseArticole similare
Situatii financiare anuale: Termenul limita pentru depunerea formularelor este data de 30 mai 2023Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIESOrganizarea evidentei pentru PFA platitoare de TVADeconturile restante de TVA se depun obligatoriu pana luni!Ultimele articole
Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitArticole similare
Ordinul 872/2020: Modificari privind certificatele de concediu medical. Mod de transmitere si platiDeductibilitatea unor cheltuieli la calculul impozitului pe venitRambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153Monografie contabila concediile medicale 2024Venituri obtinute din dividende de persoane nerezidente. Se mai plateste CASS?Ultimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microPFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"