Tags: creante vechi, creante scoase din evidenta, rectificare declaratii
Clienti foarte vechi, insemnand creante de pana in 2010, pentru care nu s-a aplicat nicio ajustare, se regasesc in balanta ca un client curent. La acest moment se intra in posesia hotararii de radiere si inchidere a procedurii insolventei. Societatea in cauza a fost platitoare de impozit profit pana la 31.12.2020, trecand la micro cu 01.01.2021.
1. Care este tratamentul fiscal si contabil al scoaterii din evidenta a clientilor la acest moment?
2. Este posibila ajustarea TVA-ului in aceasta situatie, luand in calcul vechimea creantelor mai mare de 10 ani si neajustarea lor in toata aceasta perioada?
3. Se impune rectificarea impozitului pe profit aferent perioadelor anterioare, la data pronuntarii hotararilor- nu mai vechi de 2016- avand in vedere omisiunea ajustarii si decizia actionarii la acest moment pentru scoateriea din evidenta?
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu:
Procedura prevazuta de legea 85/2014 a fost incheiata printr-o hotarare judecatoreasca, clientul este radiat, deci puteti considera deductibila cheltuiela conform art. 25 alin. (4) lit. h) punctul 2 din Codul fiscal:
654 = 4111/4118
si anularea provizionului ramas fara obiect, daca ati avut constituite provizioane:
491 = 7814
In situatia in care clientii s-au radiat in perioadele precedente, pe seama rezultatului reportat se efectueaza corectarea erorilor contabile, conform punctului 67 alin. (2) din OMFP 1802/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
Societatea dumneavoastra trebuia sa reflecte in bilant situatia reala a acestor clienti. Prin urmare, trecerea pe cheltuieli a creantelor ar trebui sa afecteze rezultatul exercitiului financiar in care acele societati s-au radiat. In acest scop, opinia mea este ca, in locul contului 654 se va utiliza contul 1174 pentru persoana juridica radiata, de exemplu, in 2016.
Scoaterea din evidenta a creantelor se inregistreaza:
1174 (in loc de 654) = 4111, unde suma inregistrata in contul 1174 este cheltuiala deductibila.
sau, daca acele creante sunt inregistrate la clienti incerti (si ati constituit provizion, conform reglementarilor contabile):
1174 (in loc de 654) = 4118
si anularea provizionului ramas fara obiect, daca exista:
491 = 1174 (in loc de 7814)
Astfel, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor in cazurile mentionate la art. 25 alin. (4) lit. h) punctele 1-6 din Codul fiscal sunt deductibile fiscal.
Intrucat procedura de faliment a debitorului a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti, cheltuiala inregistrata la scoaterea creantei din evidenta este o cheltuiala deductibila conform art. 25 alin. (4) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal.
La anularea ajustarii, venitul inregistrat este venit neimpozabil, daca la constituire nu s-a acordat deducere (art. 23 lit.d) din Codul fiscal).
Scoaterea din evidenta a creantelor radiate in exercitiile financiare precedente afecteaza rezultatul fiscal. Prin urmare, se impune rectificarea declaratiilor de impozit pe profit.
Pentru efectuarea ajustarii tva nu va pot oferi un tratament unitar deoarece ati mentionat existenta mai multor creante ( la data pronuntarii hotararilor- nu mai vechi de 2016 ). Pentru a stabili corect tratamentul tva, pentru fiecare creanta trebuie sa analizati prevederile art. 287 lit. d) din Codul fiscal si pct. 32 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare in forma pe care o aveau la data la care a avut loc operatiunea.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<