Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectare erori. Cum facem rectificarea declaratiilor depuse?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, rectificarea declaratiilor, corectare erori, rectificare declaratii, omfp 3055/2009, inregistrare tva

Vom stabili mai jos in ce masura se pot face corectii in prezent daca s-a observat in urma verificarilor interne ca au fost facturi catre clienti neintroduse sau introduse eronat in contabilitate din 2005, 2006 si 2007. De asemenea, vom vedea daca exista vreo restrictie avand in vedere ca nu afecteaza TVA dedusa (unde este termen de prescriere conform art. 147 din Codul Fiscal), ci pe cea colectata si nu afecteaza nici deciziile de management.


Din punct de vedere contabil, conform pct. 63 din OMFP 3055/2009, reglementari contabile conforme cu directivele europene, corectarea erorilor (a veniturilor sau cheltuielilor) din anii precedenti se efectueaza pe seama rezultatului reportat, respectiv prin utilizarea contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" - cont bifunctional.

Corectarea erorilor se efecteaza la data constatarii lor, indiferent de perioada la care se refera (anul curent sau anii precedenti).

Pentru erorile aferente anului curent, erorile se inregistreaza pe seama contului de profit si pierdere. Pentru erorile aferente anilor precedenti, erorile se corecteaza pe seama rezultatului reportat (cont 1174).

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii financiare.

Din punct de vedere fiscal, conform punctului 13 din Normele la Codul fiscal, aferent art. 19 din Codul fiscalcu modificarile si completarile ulterioare - veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala (art. 84 Cod de procedura fiscala).

Ceea ce inseamna ca in anul 2005, 2006 si 2007 si se va recalcula impozitul pe profit, tinindu-se cont de toate implicatiile fiscale, al fiecarei perioade careia ii apartin facturile respective si se vor depune declaratii rectificative 710 aferente trimestrului si 101 aferente anului.

In ceea ce priveste TVA, suma acesteia se va inregistra in contabilitate in luna cand se constata eroarea si se va inscrie in decontul de taxa pe randurile de regularizari.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectare erori. Cum facem rectificarea declaratiilor depuse?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016