Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Recuperare pierdere fiscala. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, recuperare pierdere fiscala, actionatul unic, pierdere contabila

Vom analiza mai jos cazul unei societati care are evidentiata in contul 117 pierderea contabila aferenta exercitiului financiar al anului 2010 in suma de 84.000 ron. Pierderea fiscala aferenta anului 2010 este de 82.000 ron.


In luna iulie 2013, actionarul unic a hotarat sa recupereze pierderea contabila a anului 2010 din capitalul social.

Inregistrarea contabila efectuata de societate a fost de 1012 =117 84.000 ron. Se precizeaza ca  pierderea contabila aferenta anului 2011 a fost recuperata deja tot din capitalul social si tot prin aceeasi inregistrare.

Vom stabili care este regimul fiscal al pierderii fiscale aferente anului 2010, in sensul in care ea mai poate fi considerata deductibila la calculul impozitului pe profit in exercitiile financiare viitoare sau nu.

In conformitate cu prevederile punctului 249 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Reglementarile contabile nu impun un termen in care pierderile contabile pot fi acoperite.
Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 „Profit si pierdere”. Aceasta se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat".

Pierderile contabile reportate se acopera in conformitate cu hotararile adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, din sursele mai sus mentionate, respectiv:

-    profitul exercitiului financiar si cel reportat,
-    rezerve,
-    prime de capital
-    capital social

Asadar, pierderile contabile reportate (inregistrate in debitul contului 117- "Rezultatul reportat") se acopera din sursele prevazute de reglementarile contabile.

Pierderile fiscale se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 26 din Codul fiscal
si normelor metodologice date in aplicarea acestuia, independent de pierderile contabile.
Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.

In conformitate cu prevederile art. 26 alin. (5), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Asadar, pierderea fiscala anuala inregistrata in anul 2010, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, neavand nicio relevanta din acest punct de vedere faptul ca pierderea contabila este acoperita din capitalul social.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Recuperare pierdere fiscala. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016